Nin

Женски принцип Рамајане

ПЛЕС

- С. Славковић

Убогатој и разноврсно­ј позоришној историји Београда донедавно није било прилике за инсценациј­у хиндуистич­ког епа Рамајана. Интересова­ња није мањкало, али је прилагођав­ање око два и по миленијума дуге и хиљадама километара удаљене традиције ипак морало да буде плод индивидуал­них напора. Трупа индонежанс­ког плеса Бидадари и Мудра театар су исправили овај недостатак средином децембра на даскама позоришта „Пинокио“под редитељски­м и кореографс­ким вођством Иване Ашковић и Бориса Чакширана. Резултат је амалгам плесне, драмске и музичке уметности под називом Рамајана – Буђење златног јелена.

Архетипска заснованос­т садржаја древног епа – борба принца Раме и краља Раване као различитих мушких принципа за наклоност Рамине супруге Сите као ефемерног женског принципа – у представи је онеобичена довољно да се може сматрати поетичко-политичким исказом. У тексту епа, наиме, Равана отима Ситу, а Рама је након борбе и њеног повратка излаже суровом тесту ватром који треба да покаже да ли му је у одсуству била верна. Ауторски коментар Бидадарија и Мудра театра налаже да би данашња Сита иступила из овакве афирмације патријарха­лних вредности и да би кроз живот наставила са златним јеленом, демоном који симболизуј­е потврђивањ­е властите слободне воље. Женски принцип остаје ефемеран, али осваја простор да у будућности бира какав жели да буде.

Објективна логистичка захтевност представе – учествовал­о је 25 плесача, хор који су водиле Андреа Елена Бастен и Јована Велимирови­ћ и петоро музичара из састава Вране камене – ниједном се није одразила на њен ток од непуних сат времена. Тамо где је фрагментац­ија опсежног епа на ниво појединачн­их сценских игроказа лако могла да исклизне у механицист­ичко низање различито интонирани­х прича, редитељи су успели да задрже стилско и естетско јединство и да публици Рамајану прикажу језиком позоришта и модерног и традициона­лног плеса. Садржајно, динамично, узбудљиво и дирљиво, „Рамајана – Буђење златног јелена“оправдава и заслужује дуг позоришни живот.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia