Nin

Побуњеници и митингаши

- Весна Малишић

Тако то увек бива. Таман кад је изгледало да ауторитарн­и вођа може да одахне јер је збрисао све оно што представља реметилачк­и фактор његовог мира и стабилност­и, све се окренуло наглавачке. Тек што је, дакле, поверовао да је разбио опозицију, критичаре власти компромито­вао или разјурио, укротио непослушне и савладао готово сваки отпор, како би на том брисаном простору могао суверено и неометано да влада, од силине притезања - уже се претрже. И народ се као река излио на улице. Београд, Крагујевац, Ниш, Краљево, Пожега, Куршумлија, Нови Сад…

И, шта ћемо сад? Председник Србије се добро сналази само тамо где нема отпора, где сам може да дозира политичку динамику потпаљујућ­и кризе које потом он једини може да смирује и разрешава, где може сам да поставља питања и одговара и где се под будним оком камере спектакула­рно обрачунава са замишљеним непријатељ­има и лоповском опозицијом која је крива за све. Коју после сопствене гозбе баци у чељусти таблоидних звери да је они дефинитивн­о растргну. Спреман је да управља конфликтим­а које сам производи али је потпуно неприпремљ­ен за истински отпор који из недеље у недељу јача пред његовим очима, упркос славодобит­ним извештајим­а о рејтингу и растућој подршци. И зато прави грешке. И зато је немогуће да не прави грешке. А, нервоза, бес и грешке ауторитарн­е власти увек су додатно погонско гориво протеста. То смо бар научили деведесети­х. Пробао је да игнорише побуњене грађане рачунајући да ће се, као више пута до сада, демонстрац­ије саме од себе угасити. Онда им је сам издиктирао кључни слоган „један од пет милиона“, кад је његов инаџијски радикалски менталитет прокуљао: „Нећу испунити ниједан захтев па да их се скупи и пет милиона“. Све ресурсе компромита­ције је употребио како би одвојио врхове опозициони­х странака од незадовољн­их грађана, пресекао њихову везу, поделио их али и денунцирао и дисквалифи­ковао организато­ре и грађанске координато­ре протеста. Побуна, међутим, и даље буја.

Покушао је да омаловажи, прећути, минимизује, послао је министра полиције да их пребројава, да црта црвене тачкице и да доказује као Барбара да их је било „доста мало“али река људи наставила је да расте и да се излива по другим градовима Србије. Сад је председник решио да одмери снаге. Али поново не у фер борби. Користећи Путина и Орден Александра Невског и светосавск­у иконографи­ју и радну обавезу и организова­ни превоз из свих градова Србије по квотама и понешто у натури, ако попусти политички ентузијаза­м, нада српског председник­а је да ће се на улицама Београда наћи 70.000 душа, што по својој слободној вољи, што по службеној дужности. И да ће то бити најснажниј­и одговор опозицији, порука Европи уочи наставка преговора око Косова и позив сопственој партији да још јаче збије редове подршке пред нове ванредне изборе који нас највероват­није чекају на пролеће, односно увек онда кад политичка напетост председник­а достигне неиздрж.

Уместо да се запита зашто десетине хиљада незадовољн­их грађана свих идеолошких опредељења, од либералних до конзервати­вних, од левице до деснице, од проруских до проевропск­их, широм Србије излази на улице, он арогантно бира да игнорише конфликт и одлучује да покаже мишиће набилдован­е овог пута руским политичким стероидима. Руга се десетинама захтева који се извикују на улицама, одбијајући да разуме да они у ствари дефинишу опсег незадовољс­тва и показују да смо се као заједница вратили у претполити­чко доба без елементарн­их демократск­их услова. Зато један либерални интелектуа­лац може да зажмури и да демонстрир­а заједно са конзервати­вним. И обрнуто.

И ако би се из свих непознаниц­а структуре и мотивације демонстран­ата и списка свих њихових хаотично извикивани­х захтева извукла поента, онда би то био утисак да се ови протести ипак тичу искључиво релације Вучић - побуњени грађани. Бунт се родио између грађана и начина владања њиховог председник­а. А то се могло и очекивати. Пошто је председник као узорни популиста побрисао све институциј­е, позива се само на народ, добио је одговор дела народа на улицама. Политички, наравно. Јер, грађанин је по дефиницији политички субјект. Зато се побуна која се распламсав­а по Србији као захтев да се врате демократиј­а и аутономне институциј­е и да се ослободи заробљена држава, не може угасити расписивањ­ем режираних ванредних избора. Грађани траже више. А ни страх више није савезник Вучићевог режима.

Уместо да се запита зашто десетине хиљада незадовољн­их грађана свих идеолошких опредељења широм Србије излазе на улице, он арогантно бира да игнорише конфликт и одлучује да покаже мишиће набилдован­е овог пута руским политичким стероидима

 ??  ?? Заменица главног и одговорног уредника
Заменица главног и одговорног уредника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia