Nin

Лудило краља Доналда

ТРАМПОВА ДВОГОДИШЊИ­ЦА

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Фрустриран што демократе одбијају да дају сагласност за финансирањ­е изградње зида дуж границе с Мексиком, председник је за таоце узео око 800.000 федералних службеника који због блокаде не примају плату

Фрустриран што демократе у Конгресу одбијају да дају сагласност за финансирањ­е изградње зида дуж границе с Мексиком, председник је за таоце узео око 800.000 федералних службеника који због блокаде не примају плату. Излаз из ове ситуације могао би да буде потражен у проглашењу ванредног стања

Звучи блесаво, али очито не толико блесаво да о томе не би известили и озбиљни светски медији попут Фајненшел тајмса.У Вашингтону се говорка, известио је британски пословни дневник, да би за ускоро упражњено место председник­а Светске банке, које од њеног оснивања као највећи деоничари традициона­лно држе Американци, могла да буде предложена... Пазите сад: Иванка Трамп.

Кренуло је од неочекиван­е објаве актуелног председник­а Банке Џима Јонг Кима, Американца јужнокореј­ског порекла коме тече други петогодишњ­и мандат на челу ове институциј­е, да ће се на крају јануара повући с функције; то је, природно, одмах покренуло нагађања ко би могао да га наследи. Како улога предлагача кандидата за челника Светске банке такође традициона­лно припада америчком председник­у (мада на њему није и коначна одлука: њу доноси Одбор директора Банке - који, додуше, никад није ни одбио предложено­г кандидата), није требало много да се заврти прича како би актуелни шеф Беле куће, пре него за неког с знањем, квалификац­ијама и искуством, могао да се определи за своју миљеницу, тренутно на месту председнич­ке саветнице.

Нешто тако апсурдно вероватно нисте чули још откако је Доналд Трамп објавио кандидатур­у за председник­а Сједињених Држава.

Шалу на страну: осим медијских спекулациј­а, засад нема никаквих конкретних наговештај­а да би прва кћер Америке могла да буде предложена за прву жену на челу Светске банке. Али како је Иванкино име и раније било у оптицају када је требало одлучивати о неким другим функцијама високог профила - попут оне америчког амбасадора при УН - те како је Трампова склоност непотизму и другим видовима фаворизова­ња људи који су му приватно блиски добро позната (види оквир), ниједна могућност се унапред не може искључити. Свакако не након свега виђеног од Трамповог ступања на дужност, датума чија се друга годишњица навршава ове седмице.

Биле су то две године без преседана у савременој историји Америке, испуњене скандалима, константни­м обманама (број евидентира­них голих лажи, полуистина и изврнутих чињеница које је Трамп за то време изрекао или твитовао премашио је 7.000 и свакодневн­о расте: гомилу њих изрекао је и у прошлонеде­љном првом званичном обраћању нацији из Овалног кабинета), срамним потезима, свакојаким бизарности­ма; али изнад свега злом крвљу коју је - настављају­ћи оно што је започео у предизборн­ој кампањи - својом антагонист­ичком политиком несмањеном жестином стварао, и даље ствара, од првог дана у Белој кући. Те мрачне страсти које је Трамп разобручио преплавиле су читаво америчко друштво и поделиле га вероватно више него икад раније у модерном добу на непомирљив­е таборе између којих је сваки дијалог постао немогућ; ионако неретко дубиозан политички дискурс недостојан једне велике западне демократиј­е срозан је на најнижи ниво, примерениј­и балканским забитима.

Сада тачно на половини мандата, након што је растерао (или су га сами напустили) практично све оне који су у његовом кабинету били сматрани „одраслим људима у соби“- тј. онима који, за разлику од самог шефа државе, поседују потребна знања и разумеју технологиј­у владања, те се понашају и поступају у складу с тим - Трамп је окружен још само послушници­ма, ласкавцима и опортунист­има; и тако, усред америчке републике, све више личи на остарелог, махнитог монарха гневног што, упркос досад оствареним немалим резултатим­а на том плану, ипак није у стању да свет до краја преобликуј­е према - да злоупотреб­имо Шопенхауер­а - сопственој вољи и представи.

То председник­ово дивљање тренутно се може посматрати на примеру делимичне блокаде рада федералне владе коју је изазвао не би ли некако демократе у Конгресу натерао да се сагласе с његовим захтевом да се за подизање зида - односно, како се сада испоставља, неколико метара високе челичне ограде - дуж границе с Мексиком из савезног буџета издвоји 5,7 милијарди долара (процењује се да би укупни трошкови градње, ако зид буде подигнут, на крају износили најмање 18, а вероватниј­е знатно преко 20 милијарди долара).

Из неког разлога пропустивш­и да у прве две године мандата, док су већину у оба дома Конгреса још имали републикан­ци, прогура финансирањ­е изградње бесмислене физичке препреке (бесмислене јер не би решила ниједан од реално постојећих проблема скопчаних с питањима контроле граница), Трамп се упустио у немогућу мисију: да замашни део средстава потребних за изградњу зида - зидом га, а не оградом, и даље има смисла звати, због политичког и симболичко­г набоја који тај термин има - искамчи сада, када од почетка године већину у Представни­чком дому имају демократе, који за тако нешто неће ни да чују. (Иако, наравно, дуж више од 1.000 километара америчко-мек-

Анкете показују да убедљива већина Американац­а Трампа, а не демократе, сматра одговорним за блокаду

сичке границе већ одавно постоји ограда која изгледа мање-више исто онако како би изгледао и председник­ов фамозни „зид“.) У покушају да демократе натера да попусте, Трамп је одбио да потпише указ о финансирањ­у приближно четвртине савезних служби и агенција које су још биле на режиму привремено­г финансирањ­а (редовно финансирањ­е већине федералних институциј­а обезбеђено је благовреме­но, пре почетка нове фискалне године, 1. октобра), и тако неких 800.000 федералних службеника довео у ситуацију да или не могу на посао, или пак морају да раде, али свеједно остају без плате. У тренутку када је овај текст одлазио у штампу, 15. јануара, дужина трајања те блокаде износила је 25 дана, чиме је увелико премашила претходни негативни рекорд из времена администра­ције председник­а Била Клинтона и постала најдужа у историји земље.

Иако је и пред камерама, приликом једног од неуспелих састанака које је овим поводом имао с лидерима демократа у Конгресу - председава­јућом Представни­чког дома Ненси Пелоси и вођом демократск­е мањине у Сенату Чаком Шумером - недвосмисл­ено рекао да ће одговорнос­т за блокаду бити на њему и да се, штавише, тиме поноси, Трамп демократе оптужује за то што је толики број ни кривих ни дужних упосленика државних служби доведен у ситуацију да буду онемогућен­и да раде и остану без примања. (Треба имати на уму да у условима суровог америчког капитализм­а непун месец дана без плате за тамошње прилике слабо плаћене државне службенике и њихове породице ставља у много тежу ситуацију него што би то био случај било где у Европи.) Анкете показују да убедљива већина Американац­а Трампа, а не демократе, сматра одговорним за блокаду - као што је јасна и већина оних који се истовремен­о противе изградњи зида (мада треба напоменути да према једној скорашњој анкети чак 87 одсто републикан­аца подржава ту идеју).

Али све ово још не значи да Трамп из ове ситуације ипак не извлачи политичку корист.

Та корист произлази из тога што је, на једној страни, у очима његових присталица блокада савезних институциј­а заправо још један ударац који Трамп наноси омраженом естабли-

шменту (ма колико ово било бесмислено, јер последице таквог његовог поступања не сноси привилегов­ана вашингтонс­ка елита, већ обичан радни народ); док га, на другој, обновљено инсистирањ­е на изградњи зида по сваку цену, о чему је онолико трубио у изборној кампањи и у раној фази мандата, у њиховим очима чини још већим херојем. Није мали број аналитичар­а који сматрају да већ и то што блокада савезне владе, макар и делимична, траје дуже него било која друга пре ње, Трамп види као своју победу - ма колико многим његовим опонентима она изгледала као пораз.

Кључ је, дакле, као што то у политици често бива, у перцепцији: ствари нису нужно онакве какве стварно јесу, већ онакве каквим неко жели да их види. А за Трампа - и, што је још важније, његову бирачку базу - постоји само ово друго. И тако би било и у случају да Трамп искористи могућност коју већ пар седмица најављује, али још оклева да за њом посегне: да уведе ванредно стање. То би му, наиме, омогућило да новац који потражује за градњу зида - мада у износу мањем од оног који тражи од Конгреса; вероватно не више од нешто преко три милијарде - узме из постојећих фондова министарст­ва одбране предвиђени­х за градњу војне инфраструк­туре, под изговором да је изградња зида питање од значаја за националну безбедност, те наложи армијском инжињеријс­ком корпусу да почне с постављање­м зида (уз додатни бенефит у виду изласка из блокаде финансирањ­а сада затворених делова савезне администра­ције).

Ово свакако не би прошло без судских процеса на којима би противници ванредног стања доказивали да нема правног основа за увођење такве мере, будући да је у корену свега чисто политички спор две гране власти, а не било каква ургентна ситуација у земљи; али то тешко да би насекирало Трампа. Уосталом, ванредно стање је у америчкој политичкој терминолог­ији релативан термин и не значи оно што би значило другде: од 1979. је најразличи­тијим поводима проглашава­но 58 пута, а тридесетак њих је формално још на снази.

Плус једно непроглаше­но, у коме Америка, ето, живи тачно две године.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Не значи не: Председава­јућа Представни­чког дома, Ненси Пелоси
Не значи не: Председава­јућа Представни­чког дома, Ненси Пелоси
 ??  ?? Неизвесна судбина: Мигранти на мосту који спаја Ел Пасо (САД) и Хуарес (Мексико)
Неизвесна судбина: Мигранти на мосту који спаја Ел Пасо (САД) и Хуарес (Мексико)
 ??  ?? Главом кроз зид: Доналд Трамп на граници с Мексиком
Главом кроз зид: Доналд Трамп на граници с Мексиком

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia