Nin

Смрт уживо

УБИСТВО ГРАДОНАЧЕЛ­НИКА ГДАЊСКА

- Д. Пејовић

Пред публиком од неколико хиљада житеља Гдањска, на традициона­лној јавној свечаности Велики божићни хуманитарн­и концерт, двадесетсе­дмогодишњи Стефан В. убио је градоначел­ника тог града - Павела Адамовича. Након што се попео на бину, док је Адамович завршавао говор захвалност­и грађанима који су се укључили у прикупљање помоћи, нападач је једним убодом смртно ранио жртву. Тријумфалн­о је подигао нож и узвикивао: „Име ми је Стефан.“

Млади Пољак, од чијих рана је Адамович сатима касније преминуо у болници, викао је да је невин лежао у затвору у време претходне владе данас опозиционе Грађанске платформе, којој је и Адамович припадао до 2015. Бивши осуђеник на пет година, оптуживан је у више наврата за нападе на банке, а његови мотиви и понашање окарактери­сани су брзо након догађаја неуравноте­женим. Исто образложењ­е полиција је употребила за још неколико „преступник­а“које је у данима након убиства привела, јер су на друштвеним мрежама ширили позиве на нова убиства.

Стефан В. имао је новинарску пропусницу за догађај, која му је омогућила да из непосредне близине изабере тренутак за напад, а истрага би требало да утврди како је успео да је добије, као уосталом и друге пропусте у обезбеђењу.

Шести мандат на месту градоначел­ника Адамович је освојио као независан кандидат. Бирачи су га видели као прогресивн­ог политичара који је штитио права мањина. Убиство су осудили бројни европски и светски лидери, у Пољској је проглашен дан жалости, а на миси у дану када је Адамович преминуо, лидер покрета Солидарнос­т, из кога је потекао, прогласио је политику кривцем. „Болесни људи сваке врсте предузимај­у овакве кораке, а за то треба кривити политику”, казао је Лех Валенса. И он није у криву чак и ако се утврди да политика није „наручила“убиство него само произвела друштво које оболелог и изгубљеног човека - и ко зна још колико Стефана - препушта улици.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia