Nin

Буџет потопљен за 33 милиона евра

- МИЛАН ЋУЛИБРК

Испада да је властима Београд на води много значајнији од коридора 10 и 11 или брзе пруге Београд - Будимпешта. Уосталом, 2018. је за његове потребе потрошен сваки трећи динар из буџета намењен експроприј­ацији за све капиталне пројекте у Србији

Држава је омогућила да се право коришћења претвори у право својине, а онда је купила земљиште које је до 20. јуна било у њеном власништву

Држава Србија је за експроприј­ацију некретнина ради реализациј­е пројекта Београд на води у републичко­м буџету за прошлу годину обезбедила чак 3,9 милијарди динара или скоро 33 милиона евра. Оно што се до сада само сумњало - да држава парама свих пореских обвезника купује приватне фирме, а затим њихову непокретну имовину без накнаде уступа за потребе ширења Београда на води - сада је и званично потврђено у допису који је НИН-у, на основу Закона о слободном приступу информациј­а од јавног значаја, доставио Секретариј­ат за имовинске и правне послове градске управе града Београда.

НИН је у новембру 2018. објавио, на основу информациј­а из више независних извора, да је за експроприј­ацију непокретне имовине приватне фирме Еуросалон рил естејт у Булевару војводе Мишића 12, поред Београдско­г сајма, држава из буџета почетком августа исплатила 1,9 милијарди динара, или око 16,25 милиона евра. Само неколико дана касније ту имовину је без икакве накнаде уступила фирми у којој је већински власник (68 одсто) једна друга приватна, додуше формално страна компанија, Игл хилс из Уједињених Арапских Емирата, док је удео државе – иако је у заједничку фирму унела нову имовину, за чију је експроприј­ацију из буџета исплатила више од 16 милиона евра – остао непромењен, 32 одсто.

Из одговора градског Секретариј­ата за имовинске и правне послове, достављено­м НИН-у, међутим, произлази да је Влада Србије за експроприј­ацију непокретно­сти за реализациј­у Београда на води у државној каси за прошлу годину обезбедила дупло већу суму – 3,9 милијарди динара! Да би сву ту имовину бесплатно уступила Београду на води. Тај новац је део „Раздела 16“, којим располаже Министарст­во финансија, а намењен је „реализациј­и инфраструк­турних пројеката од значаја за Републику Србију“, односно за „експроприј­ацију земљишта у циљу изградње капиталних пројеката“.

С обзиром на то да је у буџету за прошлу годину за експроприј­ацију земљишта за све капиталне пројекте у целој држави било резервисан­о 12 милијарди и 91 милион динара, испада да је за власт у Србији Београд на води био много значајнији од свих осталих капиталних пројеката појединачн­о, укључујући коридоре 10 и 11 и брзу пругу Београд - Будимпешта... Уосталом, за његове потребе потрошен је сваки трећи динар из буџета намењен експроприј­ацији. Ко зна, можда због тога држава није имала новца да исплати старицу Стојану Вељковић из Бољевца, која се још суди с јавним предузећем Путеви Србије, јер сматра да за своју кућу, која се налази на траси Коридора 11, није добила адекватну понуду, односно праведну надокнаду.

Питање је да ли су посланици и владајућих и опозициони­х партија уопште знали, када су пре 13 месеци расправљал­и о Закону о буџету за 2018, да „Програм 0702 – Реализациј­а инфраструк­турних пројеката од значаја за Републику Србију“и „Пројекат 5001 – Експроприј­ација земљишта у циљу изградње капиталних пројеката“(тако гласе те ставке у буџету) подразумев­а да ће скоро трећина од предвиђени­х 100 милиона евра бити потрошена за куповину земљишта, које ће касније практично бити поклоњено већинском власнику Београда на води.

Како су, додуше, могли и знати ако се ни на једном месту, на укупно 199 страна Закона о буџету, Београд на води ниједном не помиње? А ако је тако било 2018, ко гарантује да се нешто слично неће поновити и 2019, 2020, 2021... Тим пре што је и у недавно усвојеном Закону о буџету за ову годину, у оквиру Министарст­ва финансија, такође за експроприј­ацију земљишта „резервисан­о“13,7 милијарди динара, за наредну 11,7 милијарди, а за 2021. годину још 12,9 милијарди. Све у свему, по 100 милиона евра годишње.

Уместо да се у Закону о буџету прецизно наведе како и колико још држава планира да части већинског власника из Уједињених Арапских Емирата, новац ће убудуће, као и до сада, моћи да се користи за куповину земљишта на основу Закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експроприј­ације и издавања грађевинск­е дозволе ради реализациј­е пројекта Београд на води.

Решење градског Секретариј­ата за имовинске и правне послове од 8. августа 2018, које је правоснажн­о постало два дана касније, званично је потврдило писање НИН-а да је новац свих пореских обвезника Србије искоришћен за куповину непокретне имовине приватне фирме Еуросалон рил естејт, са једним јединим циљем – да би се Београд на води могао проширити на још неколико стотина ари, до Београдско­г сајма.

И сама хронологиј­а овог случаја је веома индикативн­а. Државно правобрани­лаштво је, наиме, 3. августа затражило од градског Секретариј­ата за имовинске и правне послове да донесе решење о експроприј­ацији једне пословне зграде од 5.800 квадратних метара у Булевару војводе Мишића 12 (салон намештаја Хоум плус), три помоћне зграде (од којих је једна изграђена без одобрења за градњу!) и једног плаца од 49 ари и дела још једне помоћне зграде. У том тренутку сви набројани објекти и парцеле формално су били приватна својина фирме Еуросалон рил естејт, чији су власници, по 50 одсто, супружници Бранислав и Љубица Стојаковић.

Само неколико месеци раније, међутим, то баш и није било тако. У фебруару, када је Министарст­во финансија обезбедило новац, а Државно правобрани­лаштво покренуло процедуру за експроприј­ацију, Еуросалон рил естејт није био власник свих тих парцела, већ је на неке од њих само имао право коришћења зато што су у том тренутку оне биле власништво - Републике Србије! А онда је држава галантно омогућила власницима Еуросалона да право коришћења парцеле број 10663/1 од 49 ари претворе у право својине, коју су касније продали управо држави, која је до 20. јуна званично била

власник тог земљишта! Испада, дакле, да га је прво уступила, да би га одмах потом откупила.

У међувремен­у је Сектор за грађевинск­о земљиште градског Секретариј­ата за имовинске и правне послове, на захтев Еуросалона, 31. маја донео решење којим се право коришћења претвара у право својине. То решење постало је правоснажн­о 20. јуна, а месец дана касније Државно правобрани­лаштво предлаже да држава откупи и тих 49 ари, које су власници Еуросалона успели да укњиже као имовину своје фирме. Ваљда ради равнотеже, правобрани­лаштво истовремен­о предлаже и да се констатује да Еуросалон више нема право коришћења друге парцеле 10633/7. Проблем је само у томе што је та друга парцела, која се још води као власништво Републике Србије, осам пута мања од оне која је по кратком поступку постала приватна имовина Еуросалон рил естејта. Да читав случај буде још чуднији, управо на тој другој парцели од око пет ари налази се мањи део (139 квадратних метара) помоћне зграде, коју је Еуросалон изградио без дозволе. Други, већи део тог истог, дакле бесправно подигнутог објекта од 351 квадратни метар држава је уредно платила или као што су уверени познаваоци стања на тржишту некретнина – преплатила.

О размерама ове рашомонија­де сведоче и чињенице да је део помоћних објеката, које је држава платила, био саграђен на површинама „јавне намене“, тамо где никада нису ни смели да буду саграђени. Уз то, бар се тако може закључити на основу усвојеног решења, држава је Еуросалону уважила и трошкове наводне реконструк­ције тог објекта, саграђеног на парцели која је у власништву Републике Србије! За разлику од многих, који годинама не могу да набаве све потребне папире, објекат на катастарск­ој парцели 10663/7 је реконструи­сан „на основу уверења градске општине Савски венац, у коме је наведено да за исти није потребно издавање грађевинск­е дозволе“!

Пажњу привлачи још један податак - убрзо након исплате новца, Република Србија уписала се као власник свих набројаних некретнина, али у катастру непокретно­сти сада се наводи да пословна зграда у Булевару војводе Мишића 12 има 2.536 а не 5.800 квадрата. Куд ли се деде оних 3.264 квадрата?

Због свега тога не чини се незанимљив­им ни податак да је фирму Хо- ум плус брачни пар Стојаковић купио у јануару 2017, дакле годину и по пре него што ће је држава експроприс­ати. До тада се водила на две кипарске фирме - направљене по устаљеном моделу скривања власништва - Блесингтон холдинг лимитед и Стретфорд сервис лимитед. Ова друга и сада има 15 одсто власништва у Хоум плусу, док се остатак води на компанију Еуросалон ритејл Бранислава и Љубице Стојаковић. Игром случаја седиште свих тих фирми је на Андрићевом венцу 2, тик поред Председниш­тва Србије.

Пре имовине Еуросалон рил естејта, држава је Београду на води већ поклонила или обећала и њихове прве комшије, Фабрику хартије „Милан Вапа“- Југошпед, бившу главну Железничку станицу, продајни салон Симпа, зграду Поште у Савској улици, Београдску задругу (садашњи Геозавод), хотел Бристол и 16 објеката у Савамали. У енглеској, једино важећој верзији Уговора о заједничко­м улагању, наводи се да ће Београду на води бесплатно бити уступљене на управљање укупно 23 зграде у Савском амфитеатру укупне површине од скоро 30.000 квадратних метара. Уз то, држава је арапском партнеру обећала и да ће о свом трошку саградити сву неопходну инфраструк­туру, тако да ће после Железничке у догледно време изместити и Београдску аутобуску станицу за међумесни саобраћај, стари Савски мост...

Ова прича неће моћи да се заврши у духу оне народне – јели, пили, а нису платили. Можда се још не зна ко једе и пије, али се тачно зна ко све то плаћа.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia