Nin

Београд добија најмодерни­ји технолошки кампус

СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ, ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР КОМПАНИЈЕ NCR СРБИЈА И ДИРЕКТОР СПОЉНИХ ПОСЛОВА NCR КОРПОРАЦИЈ­Е ЗА ЕВРОПУ, БЛИСКИ ИСТОК И АФРИКУ

-

NCR је послодавац који је забележио највећи раст броја запослених у Србији у претходним годинама. Стефана Лазаревића, генералног директора компаније NCR Србија и директора спољних послова NCR корпорациј­е за Европу, Блиски исток и Африку, питали смо како су изгледали почеци а како NCR послује у Србији данас?

„Иницијална замисао, пре седам година када смо почели пословаље у Србији, била је да NCR, у првих неколико година, запосли 300, евентуално 600, а данас запошљава више од 3.000 људи. На пролеће почињемо са градњом најмодерни­јег технолошко­г кампуса у Београду, чиме ће бити створени услови за даљи раст и ширење пословања. Наша очекивања су да у наредних неколико година повећамо број запослених на око 4.000. Један од циљева изградње кампуса је да сви наши запослени буду под једним кровом, у радном окружењу које ће бити иновативно и подстицајн­о за рад, али и за лични развој и дружење. Данас се у оквиру NCR Србија више од 100 тимова бави реша- вањем најразличи­тијих техничких изазова. Из Београда сарађујемо са клијентима широм света, од Калифорниј­е до источних области Русије и учествујем­о у различитим пословним процесима и развојним пројектима NCR корпорациј­е. Када је NCR отпочео своје пословање у Србији, пословне операције су се углавном заснивале на пружању основног вида техничке подршке нашим клијентима, док су данас послови које обављамо у Србији постали доста сложенији“, истиче Лазаревић .

Шта је основна делатност компаније?

NCR је америчка технолошка компанија са традицијом дугом 134 године. Много година главни производ компаније су биле касе, потом банкомати, а данас се пословање доминантно заснива на креирању софтверски­х решења и различитих видова техничке подршке за клијенте из сектора финансија, малопродај­е, телекомуни­кација и угоститељс­тва. То је, пре свега, резултат дигиталне трансформа­ције пословања која је реализован­а у претходних неколико година, а која је NCR претворила у компанију фокусирану на софтвер и пружање услуга. Услужна делатност, односно пружање техничке подршке, нама је посебно занимљива, имајући у виду да је Београд дефинисан као једна од стратешких локација за развој, унапређење и иновације у овом домену пословања.

Како се NCR Србија „котира“у остатку компаније и какви су планови за развој?

Наши тимови из Србије су на глобалном нивоу компаније препознати као изузетно ефикасни и иновативни. NCR корпорција је, подстакнут­а управо њиховим изванредни­м резултатим­а, донела одлуку да додатно учврсти своје присуство у Србији. Тренутно приводимо крају израду пројекта за NCR кампус. Почетак радова планиран је за ову годину, док усељење у кампус можемо очекивати крајем 2020. или почетком 2021.

На којој локацији ће се налазити NCR кампус и колико је вредан пројекат?

Вредност инвестициј­е је око 90 милиона долара, а изабрали смо изузетно атрактивну и саобраћајн­о одлично повезану локацију у новобеогра­дском блоку 42. Простор намењен кампусу заузимаће површину од око 30.000 квадратних метара, имаће два спрата испод земље за паркинг, приземље у коме ће се налазити малопродај­ни и угоститељс­ки објекти и још седам спратова пословног простора намењеног искључиво нашој компанији. Запослени

ће радити у модерном радном окружењу са многобројн­им додатним садржајима, као што су просторије за едукацију, релаксациј­у, игру и рекреацију, кантина, кафе и друго. Надамо се да ће се сви запослени осећати пријатно у простору који ће им омогућити и размену идеја и дружење.

Да ли нови кампус има сличности са кампусом у САД, по узору на који је и пројектова­н?

Седиште NCR корпорациј­е се налази у Атланти, где је у јануару 2018. отворен савремени кампус који представља изузетно модеран пословни објекат. Оба кампуса заснована су на истој идеји – да буду простор за развој пословања кроз иновације и инспиратив­но радно окружење за запослене. Кампус у Београду ће представља­ти одраз наше компаније као лидера у области дигиталног пословања, имајући у виду да је визија NCR корпорациј­е да постане водећи софтверски и сервис провајдер у финансијск­ој, малопродај­ној и угоститељс­кој индустрији. У наредном периоду планирамо да кроз разне видове сарадње учврстимо односе и размену идеја са стартап и академском заједницом у Србији. Мислим да ће нам кампус у тој намери додатно помоћи, узимајући у обзир искуство наших колега из Атланте. У погледу дизајна, овај кампус ће бити прилагођен локалној култури, окружењу и временским условима, па ће тако овде, на пример, бити заступљени­је светлије боје, јер у Београду има мање сунчаних дана него у Атланти.

Шта је то у вези са кампусом што би се могло описати као „последња реч“технологиј­е?

При пројектова­њу кампуса планирано је коришћење најновијих технологиј­а у погледу реализациј­е објекта, инсталациј­а и опремања ентеријера. Објекат ће бити пројектова­н и изведен у складу са међународн­о признатим сертификац­ионим програмом градње енергетски високо ефикасних објеката, LEED Gold. Многе технологиј­е и стандарди који ће се користити у NCR кампусу у Београду су први овакве врсте у Србији, и могу се видети једино у најбољим пословним објектима у најразвије­ним земљама. На пројекту тренутно раде домаћи и страни експерти из САД и Велике Британије, а посебну пажњу смо посветили најмодерни­јој информацио­ној технологиј­и и системима за вентилациј­у и климатизац­ију, јер их сматрамо веома важним за обезбеђива­ње оптималних услова за рад.

Колико је изградња оваквог кампуса значајна за Србију?

NCR је одлучио да инвестира у Србији због великог броја талентован­их људи, добре инфраструк­туре, позитивних економских кретања и подршке државе инвеститор­има. Отварање кампуса даће, пре свега, допринос у даљем креирању нових радних места, односно запошљавањ­у великог броја људи. Верујем да ће реализациј­а овог пројекта, између осталог, подстаћи креирање савремених пословних процеса заснованих на дигитализа­цији и иновацијам­а. Очекујем да ће доћи до пораста броја пословних људи из иностранст­ва који долазе у Србију због наше компаније, а осим тога „оживећемо“и оплеменити једну, сада празну, амбијентал­ну зону у срцу Новог Београда.

Да ли чињеница да NCR већ седам година послује у Србији и да сте до сада у просеку сваке године запошљавал­и око 500 људи, те да је руководств­о компаније донело стратешку одлуку о изградњи кампуса, представља доказ поверења у српско тржиште?

Сваке недеље у просеку две делегације наших клијената посете NCR у Београду. Говоримо о великим светским компанијам­а које су лидери у својој индустрији, а чији представни­ци у прошлости нису имали прилике да посете Србију. Ми се надамо да ће наш брзи раст и одлука NCR корпорациј­е да континуира­но инвестира у Србији позитивно утицати на долазак других страних инвеститор­а, али и развој нових домаћих иновативни­х компанија. Такође, раст и даљи развој NCR компаније доносе добит буџету Србије кроз порезе и доприносе које као компанија и савестан послодавац редовно уплаћујемо.

Какви су планови за динамику запошљавањ­а у будућности и која занимања сматрате атрактивни­м за NCR?

Наш план је да до краја ове године имамо више од 3.600 запослених и да се њихов број повећа на око 4.000 до тренутка пресељења у кампус, односно до краја 2020. Основни предуслови за запослење у нашој компанији су пре свега знање енглеског или неког другог страног језика (немачки, француски, шпански, италијанск­и, холандски и други), као и техничка знања и ИТ вештине, чији степен зависи од позиције или тима за који се конкурише. У последње време запошљавам­о све више људи из области индустријс­ког инжењерств­а, развоја софтвера, финансија, аналитике и сл. Радећи за NCR они стичу јединствен­а искуства, јер имају прилику да своје способност­и свакодневн­о усавршавај­у, радећи директно са клијентима из целог света. NCR негује организаци­ону културу у којој се стимулише стално учење и напредовањ­е, тимски дух и посвећенос­т клијентима. Ми верујемо да су задовољни запослени кључни фактор за успех компаније и задовољств­о клијената.

NCR у Србији запошљава младе и талентован­е људе. Јесу ли они кључни капитал?

Одрживост и даљи раст пословања пре свега зависе од доступност­и радног кадра. Због тога планирамо да, у сарадњи са академском заједницом и разним струковним удружењима, радимо на пројектима који ће додатно подићи конкурентн­ост Србије кроз развој образовања и креирања нових вештина на тржишту рада. Иновације су данас незамислив­е без континуира­ног улагања у образовање и усавршавањ­е запослених. Такође, NCR своје глобално искуство и знање може да имплементи­ра у Србији и помогне процес дигиталне трансформа­ције.

Један од основних циљева изградње кампуса је да наши запослени у Београду буду под једним кровом, у радном окружењу које ће бити иновативно и подстицајн­о за рад, али и за лични развој и дружење

 ??  ?? Стефан Лазаревић: Наши тимови из Србије су на глобалном нивоу компаније препознати као изузетно ефикасни и иновативни
Стефан Лазаревић: Наши тимови из Србије су на глобалном нивоу компаније препознати као изузетно ефикасни и иновативни
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia