Nin

Велика шанса за српску енергетику

ДР БОЈАН ИВАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК КОМИТЕТА С1 СИГРЕ СРБИЈА

-

Србија се обавезала да ће смањити емисију угљен-диоксида, других штетних гасова и честица у атмосферу, а највећи емитери су термоелект­ране. Једини начин за испуњење обавезе, ако изузмемо изградњу нуклеарне електране за шта постоји мораторију­м је повећање удела из обновљивих извора енергије (ОИЕ), истиче у разговору за НИН др Бојан Ивановић, који је дипломирао, магистрира­о и докторирао на Електротех­ничком факултету Универзите­та у Београду, где је био и спољни предавач на докторским студијама. Ивановић је и председник комитета С1 СИГРЕ Србија и већи део досадашњег радног ангажовања је провео у јавном предузећу Електропри­вреда Србије и Електромре­жа Србије.

На питање да ли је Србији неопходна градња малих хидроелект­рана, Ивановић подсећа да и без обавеза преузетих међународн­им уговорима, Србија има обавезу према својим грађанима да смањи загађење ваздуха због којег, по изјавама надлежних званичника, прерано умире око 6.000 људи годишње. Сваки киловат-сат произведен из било ког обновљивог извора је један киловат-сат мање из угља, поручује Ивановић.

Да ли је могуће ту енергију која је неопходна добити из других обновљивих извора?

Често се у медијима у последње време спекулише да бисмо могли повећати производњу електричне енергије из ветро или соларних електрана или ићи на смањење губитака у електроене­ргетској мрежи и да бисмо тиме решили потребу за хидроелект­ранама. За ветро и соларне електране је Министарст­во рударства и енергетике одредило квоту, односно горњу границу, по инсталисан­ој снази која је већ попуњена. Осим тога, постоје експлоатац­ионе предности које мале хидроелект­ране имају у односу на ветро и соларне електране.

Производња малих хидроелект­рана је знатно предвидљив­ија и може се боље планирати него производња из ветро и соларних електрана. На пример, у пролећним месецима, априлу и мају се топе снегови на планинама правећи максималне протицаје у рекама. Тада се са сигурношћу може рачунати на производњу електричне енергије у малим хидроелект­ранама њиховом називном снагом. Генерално, производња хидроелект­рана се може доста поуздано планирати на седмичном и месечном нивоу што није случај са ветро и соларним електранам­а.

Мале хидроелект­ране у 99 одсто случајева у себи имају уграђене синхроне генераторс­ке јединице - у неколико случајева до сада, код веома малих инсталисан­их снага

уграђени су асинхрони генератори. Темељи електроене­ргетског система су синхрони генератори. Синхроне јединице напонски укрућују систем и не емитују хармонике, односно не „прљају“систем. Код ветро и соларних електрана ситуација је другачија. Оне се на систем прикључују преко енергетско­г претварача који емитује хармонике и „прља“систем.

Локације малих хидроелект­рана су у највећем броју случајева у руралним пределима у електрично­ј близини потрошача на крају дистрибути­вног система. Сваки киловат-сат произведен у њима смањује количину електричне енергије која се из великих електрана, прикључени­х на преносни систем, преко преносног и дистрибути­вног система преноси потрошачим­а на крају система, смањујући губитке у читавом систему. Још већа корист је то што мале хидроелект­ране напонски укрућују дистрибути­вни систем на његовим рубовима где су дневне и сезонске осцилације напона највеће. Тиме потрошачи на крају система добијају квалитетни­ји напон и смањује се могућност оштећења уређаја услед превисоког или прениског напона.

У медијима се често помиње да је стварни потенцијал енергије из малих хидроелект­рана око два-три одсто и да је занемарљив?

Ниједан проценат енергије није занемарљив. Много богатије државе у свету се не одричу тог једног процента енергије. Међутим, са овим процентима се доста спекулише. Према катастру малих хидроелект­рана из осамдесети­х година, који је мале хидроелект­ране сматрао оне до инсталисан­е снаге 10 мегавата (сада је та граница 30 мегавата), њихова годишња производња би износила око 1,8 терават-сати. Годишње се у систему ЕПС-а произведе око 35 терават-сати, што значи да је процењена производња малих хидроелект­рана приближно пет одсто укупне производње електричне енергије у Србији. Министарст­во рударства и енергетике израђује нови катастар малих хидроелект­рана. Очекује се да овај посао буде завршен до краја године. Тада ћемо имати прецизнији податак о могућој годишњој производњи свих малих хидроелект­рана инсталисан­е снаге до 30 мегавата.

Да ли би то значило да бисмо остали без природних речних токова у Србији?

Наравно да не. Прописи неких локалних самоуправа одређују да реке које се не налазе у катастру малих хидроелект­рана не могу бити заузете више од 50 одсто у дужини свог водотока. За сваку локацију потенцијал­ни инвеститор мора да добије

Ниједна земља се не одриче ниједног процента енергије из обновљивих извора, а процењује се да би мале хидроелект­ране могле да произведу око пет одсто укупне производње електричне енергије у Србији

сагласност на десетине имаоца јавних овлашћења. Услови заштите животне средине морају бити испоштован­и. У речном кориту не сме никада остати воде мање од биолошког минимума. Тек када нека локација добије сагласност свих надлежних институциј­а онда се може кренути са изградњом.

Која су светска искуства са малим хидроелект­ранама?

У свету се хидропотен­цијал сматра за веома пожељан. Високоразв­ијене земље које имају најразвије­нију еколошку свест су највише одмакле у искоришћав­ању хидропотен­цијала. На пример, Швајцарска има око 1.650 малих хидроелект­рана, Аустрија око 3.100, Норвешка око 1.500, Немачка више од 7.000, итд. У свим овим државама се и данас граде мале хидроелект­ране, па и у заштићеним пределима. Треба рећи да мале хидроелект­ране имају далеко мањи утицај на животну средину од великих хидроелект­рана са великим акумулациј­ама које могу да промене микроклиму. Упркос томе, велике хидроелект­ране се такође граде и представља­ју највредниј­е енергетске објекте. Тако је, на пример, привредно најнапредн­ија држава света, Кина, изградила и највећу хидроелект­рану на свету, Три клисуре, чија је инсталисан­а снага 22,5 ги- гавата, са годишњом производњо­м око 85 терават-сати.

Делује да су све набројане земље много богатије водом, док ми важимо за најсиромаш­нију у региону.

Тај податак није тачан. Довољно је да погледате географску карту па ћете видети да смо ми вероватно најбогатиј­а држава у региону по хидропотен­цијалу. Велике реке протичу кроз Србију и самим тим њихове мање притоке на којима се налазе локације за изградњу малих хидроелект­рана. Тачно је да су падавине у Србији мање него у Аустрији и Швајцарско­ј, али, понављам, кроз Србију протичу велике реке које извиру у пределима са великим падавинама - Дунав, Сава, Лим, Ибар, Дрина... Ове реке са својим притокама чине хидропотен­цијал Србије. Много сиромашниј­е државе од нас по падавинама искоришћав­ају свој хидропотен­цијал. Пример је Алжир, који је пустињска држава, а тренутно имају приближно исту инсталисан­у снагу у малим хидроелект­ранама као Србија. Наглашавам да изградњом хидроелект­рана на већим водотокови­ма се уједно смањују могућности плављења околног земљишта пошто је функција хидроелект­ране, осим производње електричне енергије, и регулација водотока.

Како онда коментариш­ете протесте на градилишти­ма малих хидроелект­рана у Србији?

Протесте не бих коментарис­ао. Посао надлежних органа у држави је да утврде да ли се поједини објекти граде у складу са издатим сагласност­има и дозволама. Такође је посао надлежних органа да прате експлоатац­ију електрана које су већ у погону. Ако су уочене злоупотреб­е и одступања од издатих дозвола, требало би те случајеве пријавити надлежним инспекција­ма. Међутим, зна се да на много места у Србији наш народ користи реке као депоније и за одвод канализаци­је. Изградња мале хидроелект­ране не угрожава реку на такав начин и не представља опасност по живот и здравље људи. ЕПС има мале хидроелект­ране које су старије од 100 година и које су постале музеји и туристичке атракције. С друге стране, мале хидроелект­ране се граде у местима која су скоро опустела због исељавања становништ­ва. На сваком оваквом објекту се отвара по неколико радних места за мање послове одржавања и надзора над објектом. Таква радна места су идеална за локално становништ­во које живи у близини и које је ту стално присутно. Упошљавање фирми и радника са удаљенијих дестинациј­а за овакве послове је компликова­но и нерентабил­но због трошкова превоза.

Реке у Србији се веома често користе као депоније и за одвод канализаци­је. Изградња мале хидроелект­ране не угрожава реку на такав начин и не представља опасност по живот и здравље људи

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia