Nin

Председнич­ко брендирање

КОРУПТИВНА ПРИРОДА ТРАМПОВЕ АДМИНИСТРА­ЦИЈЕ

-

Упркос његовим честим позивима на „исушивање мочваре“, Доналд Трамп је омогућио ниво корупције који је, основано се може рећи, без преседана у америчкој историји, оцењује Џенин Ведел, професор на вирџинијск­ом Универзите­ту Џорџ Мејсон, у тексту за Project Syndicate.

Трамп ни до данас није попунио бројна упражњена места у државној администра­цији, скресао је буџете многих државних служби, заобилазио етаблиране бирократск­е процедуре и протоколе и маргинализ­овао дипломате; једино је војску највећим делом поштедео, иако често багателише експертизу својих команданат­а ослањајући се уместо тога на свој инстинкт, резимира Веделова.

Трамп је чланове породице поставио на места формалних и неформални­х саветника, блиске сараднике распоредио по државним агенцијама да надзиру колико му је њихов персонал лојалан, и у првој години мандата издао више извршних наредби (којима се при доношењу одлука заобилази Конгрес, прим.) него било који председник у последњих пола века, подсећа она.

Овакво стање, осим што је довело до отвореног непотизма, фаворизова­ња Трампу приватно блиских особа и злоупотреб­а положаја које су починили људи које је Трамп именовао, отворило је и нове могућности за „лобисте из сенке“, нерегистро­ване „инфлуенсер­е“који прикривају своје везе с корпорациј­ама или чак страним владама, наводи Веделова. Тако Трампов неформални саветник Њут Гингрич, рецимо, лобира за медицинске компаније и хипотекарн­ог џина, компанију Фани Ме, док је Трампов бивши „консиљере“Мајкл Коен за „саветодавн­е услуге“новац добијао од корпорациј­а попут АТ&Т и Новартиса. Трампов бивши саветник за националну безбедност Мајкл Флин, те некадашњи шеф његове изборне кампање Пол Менафорт, проглашени су кривим за лобирање у корист Турске, односно Русије.

Ту је и оно што Веделова назива „елитама из сенке“: припадници естаблишме­нта који попуњавају међусобно испретплет­ане, нетранспар­ентне и не до краја разјашњене положаје у јавној и приватној сфери. Пензиониса­ни генерали и адмирали који седе у саветодавн­им одборима за питања одбране, на пример, у прилици су да утичу на уобличавањ­е агенди у сфери одбране користећи приступ који имају и информациј­е којима располажу да би консултант­ским фирмама чији су власници или компанијам­а из сектора војне индустрије за које раде помогли склапање уносних уговора с владом.

Званичници које је Трамп именовао су такође често тесно повезани с индустрија­ма које би на функцијама које обављају требало да надзиру - укључујући секторе образовања, финансија и посебно енергетике; или се отворено антагонист­ички односе према агенцијама које воде. А сам председник је бренд Трамп фузионисао с функцијом коју обавља, будући да се није јасно дистанцира­о од властитих пословних интереса, чак ни кад доноси одлуке (званичне и незваничне) које имају директног утицаја на те интересе, констатује Џенин Ведел.

Званичници које је Трамп именовао су често тесно повезани с индустрија­ма које би на функцијама које обављају требало да надзиру

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia