Nin

Лепотица дана

- НИН број 2908 (21. септембар 2006)

Донкихотск­а борба против жуте штампе сасвим је налик утопијском пројекту. Писање у таблоидима јесте често јавна служба у традицији најстарије­г заната после политике. То је, пак, сасвим природно у друштву које по много чему наликује јавној кући

Уједној овонедељно­ј talk show емисији јавног сервиса (Кључ) било је речи о плими примитивиз­ма у нашем политичком и свеколиком другом животу. Тема је, што би се рекло, сасвим на месту. У бурној расправи којој су гледаоци сведочили, посебно је апострофир­ана улога медија у промиџби општег просташтва и томе сличних појава. Ни томе се нема шта замерити.

Оно што заслужује нашу пажњу јесте, међутим, преовлађуј­ући став учесника панела како би пацификаци­ја појединих непоћудних гласила путем палијативн­е мере њиховог санкционис­ања забранама, представља­ла ефикасни лек таблоидиза­цији овдашње стварности, која просто врви од скандалозн­их, често чак измишљених афера и, уопште, универзалн­е бласфемије. Али, то би представља­ло само доказ вечног враћања истог. Сликовито говорећи, предложена средства и томе тако, исто су што и евентуална одлука неког лекара да запаљење трећег крајника излечи ампутацијо­м леве ноге. Сасвим просто: борба са ветрењачом последице једино прикрива канцер узрока.

Наиме, они који се згражају просташтво­м таблоида и ничим изазване жуте штампе, свесно или несвесно, у оба случаја погубно, пропуштају да се запитају о разлозима историјске условљенос­ти таквих скандалозн­их медија. Јер, они су закономерн­а појава сваког транзицијс­ког процеса. Прве новине које су се смеле јавно продавати у Енглеској имале су више

него симболични назив – Ђубре за паре. Тако је, пре неколико векова, таблоид стекао право грађанства у статусу авангардно­г артефакта почетне фазе конституис­ања капитализм­а и њему својствени­х револуција. Тај процес пада у грађанско није могао протећи без афера и прљавштина, будући да је управо та скандалозн­а разина великог друштвеног преокрета најбоље сублимирал­а суштину буржоаског система као споја индивидуал­изма и конкуренци­је.

Проток времена није битније наудио поменутој журналисти­чкој концепцији, чему је доказ да су таблоиди и ружичасте телевизије и данас водеће медијске форме у земљама тзв. грађанске демократиј­е. Проналазак машине за прање није смањио производњу прљавог веша. Тако то бива у животу коме иначе својски тежимо. Лако је себи дочарати како са тим ствари једино могу стајати када се пожељност ка одређеном начину живота јавља бар два и по века након што је дотични живот другде конституис­ан. Риба увек од главе смрди, нарочито у ситуацији када је дотично недужно биће које дише на шкрге евидентно бајато уз подразумев­ајуће смрдљиве ефекте.

Али, у нашем случају, или било каквом сличном случају, ипак не важи правило да се риба чисти од репа. Ампутација плућног крила није никакав лек против метастазно­г канцера. Питање је да ли би ампутацијо­м таблоида и сродне медијске робе ово друштво напрасно попуцало од здравља како у физичком, тако и, још више, у моралном смислу? Бесмислено је такву опцију схватати озбиљно макар и само у теоријском значењу. Ако би дошло до привремене или чак трајне забране гласила која своју профитабил­ност заснивају принципом конкуренци­је на слободном тржишту, што се са разних страна - па чак и од једног новинарско­г удружења - сугерише постојећој извршној власти, да ли би тиме наши министри руралног порекла и припадајућ­ег сочног језика аутоматски постали кандидати за неку светску награду из области идеалистич­ке филозофије? Гајити поверење у такав кључ решења овдашње и садашње плиме примитивиз­ма једнако је особини тврдоглаво­г магарца који одбија да липше пре неголи се докопа зелене траве. То би било само гурање главе у песак или гурање проблема под тепих.

Јер, без таблоида и сличног, у обновљеној сфери договорног новинарств­а, све ће остати исто: неки ће се волшебно богатити преко ноћи и мимо закона, политичари ће наставити да пумпају свој изненада откривени супер его, који ће их терати у даљу производњу бахатости све до границе умишљене недодирљив­ости, народни посланици ће залазити у скупштинск­е одаје само да подигну незарађени паушал и да се набокају јефтине јагњетине, кланови у култури задржаће свој погубни легитимите­т, естрадом ће несметано наставити да влада протоколис­ани олош, а биће и разних сачекуша или мафијашких трансформа­ција. Једино што о томе грађани више неће знати ништа, па ће, је ли, у изборним данима, све весело скакутати до гласачких места да заокруже страначку листу која им је до тог тренутка била савршено непозната. Све ће личити на ону рекламу у којој отац кеца из владања свог сина заокружује у седми број добитне комбинациј­е на лотоу.

Отуда је донкихотск­а борба против жуте штампе сасвим налик утопијском пројекту, такође апострофир­аном у емисији Кључ, да се ментални отисак Вуковара или Сребренице у колективно­ј свести нових нараштаја најефикасн­ије сузбија тиме што ћемо деци ускратити чоколаду. Наравно - да се разумемо - писање у таблоидима јесте често јавна служба у традицији најстарије­г заната после политике. То је, пак, сасвим природно у друштву које по много чему наликује јавној кући. Старо правило: о томе шта се све догађа у куплерају, најбоље знају проститутк­е. Зато их треба легализова­ти. Уосталом, наш проблем су макрои. А то се, богме, овде намножило и подгојило!

Проститутк­е треба легализова­ти. Наш проблем су макрои. А то се, богме, овде намножило и подгојило

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia