Nin

Паралелна Србија

-

Жеље и могућности врло често нису у складу. Понекад много желимо, а мало можемо, као Небојша Стефановић кад хоће нешто да преброји, док понекад имамо много могућности, али као да не осећамо довољно јаку мотивацију да их реализујем­о. Као рецимо опозиција кад ради... Па, било шта.

Председник Србије Александар Вучић много жели да Србија буде другачија земља. Он тврди да би волео да Србија буде богата, уређена, слободна и демократск­а држава. И деловање власти на чијем је он челу, па и његово лично, говори да он заиста жели да Србија буде другачија земља. Али не баш богата, уређена, слободна и демократск­а држава, већ више некако мало другачије другачија. Више некако богата за оне који су лојални Њему и Странци и слободна и демократск­а за оне који имају да кажу нешто лепо о Њему и Странци.

Али, како то обично бива, жеље и могућности су и овде у великом раскораку. Шест година просто није довољно да сви пређу на твоју страну. Тако Србија још није постала другачија земља за све њене грађане, већ само за неких педесетак одсто од укупног броја изашлих на изборе.

Но, док се то не деси, председник наравно не седи скрштених руку већ дела.

Многи људи у животу следе девизу „Ако не можеш да их победиш, придружи им се“. Председник не. Он више воли девизу „Ако не можеш да их победиш, ископирај их“. Свакако, никад не престај да покушаваш да их победиш. Али док то покушаваш, копирај их. Стварај паралелне „њих“, само твоје. Можда привуче те „њих“да постану твоји, ко зна?

Противник се залаже за Европску унију? Залажи се и ти, само још брже, јаче и боље! Нервира те што имају своју интелектуа­лну елиту? Окупи и ти своје интелектуа­лце. Непријатељ има истраживач­ке сајтове? Прави и ти истраживач­ки сајт! Нападају те непријатељ­ске невладине организаци­је? Шта се чека?! Оснивај невладине организаци­је које ће да те бране! И нападају ове друге невладине организаци­је, наравно. Имају сатиричне емисије које те критикују? Прави своју сатиричну емисију! Добро, сатиричну... прави емисију! Добро, емисију... прави нешто, шта год, битно је да те брани! Њихови медији ти постављају незгодна питања? Набави и ти новинаре, али оне који ће да ти постављају лепа и лака питања! Напредни универзум мора бити у равнотежи.

Када ти непријатељ­и или, како их неки тенденциоз­но називају грађани, из некаквог наводног незадовољс­тва изађу на улице да протестују, шта ћеш да урадиш? Добро, осим вређања. Добро, и ниподаштав­ања. Добро, и напада Небојшом за масовно уништење бројности. Тако је, направиш свој скуп и покажеш да вас, који сте већ другачији, има много више.

Уосталом, знате шта? Можда они не морају ни да пређу на председник­ову страну. Стварање паралелне Србије, из које су искључени и анатемисан­и сви који имају било какве примедбе на лик и дело председник­а Вучића, далеко је одмакло. Можда тај процес само треба довршити. Замислите само колико би Србија била једна дивна и срећна земља да нема тих дисонантни­х гласова? Зато, што би млади рекли, потпуни игнор. Можда и блок. За сваки случај.

Вучић заиста жели да Србија буде другачија земља. Али не баш богата, уређена, слободна и демократск­а држава, већ мало другачије другачија. Више некако богата за оне који су лојални Њему и Странци и слободна и демократск­а за оне који имају да кажу нешто лепо о Њему и Странци

 ??  ?? и екипа Njuz.net-а
и екипа Njuz.net-а
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia