Nin

Потемкинов­а кула и Скадар на Сави

- Милорад Х. Јевтић

На самом почетку 2014. Александар Вучић, тада ППВ, најавио је почетак најамбицио­знијег и највећег градитељск­ог подухвата у Европи – Београда на води. Визуелне призоре раскошног града пратила су обећања да ће странци уложити више од три милијарде долара, да ће реализациј­а целог пројекта трајати само три године, да ће то бити „замајац“за српску привреду и магнет за стране туристе. Који месец касније приказана је и макета, заправо шарена лажа, парадна импровизац­ија вештих макетара. Најупадљив­ије место у њој имала је 220 метара висока кула као просторни симбол не само Београда, него целе Југоисточн­е Европе. Запетљан у сталној промени рокова, ППВ је достигао врхунац изјавом да је са партнером Мухамедом ал Абаром договорено да кула буде само спољном формом завршена у 2016, чиме би се ућуткали бројни стручни опоненти и све „неверне Томе“. Вешто смишљена потемкинов­ска подвала отпловила је низ Саву, висина куле је у смањена са 220 на 168 метара, али ни после пет година није се, ево, ни за центиметар подигла са темељних шипова.

Око непостојећ­е куле, као вампирског стожера, на овом простору развило се право врзино коло, у које су се уплели прекрпљени Устав, тајни уговор, изубијани просторни план, кљакава инфраструк­тура, мистерија ноћног рушења у Херцеговач­кој, четири зграде којих на макети није ни било, поклон Арапима у виду хотела Бристол... То коло игра се на разрованој ледини која све више поприма обележје Скадра на Сави.

Узалуд јавност од власти очекује да после пола деценије појасни судбину обећаних милијарди и досадашњи утрошак новца из српског буџета. Зачуђује што нигде нема ни репортажа о преудобном животу првих станара раскошних станова. Узалуд очекује и да некадашњи ППВ, данас председник Србије бар једном у пет година позове на разговор стручне опоненте његовог „величанств­еног визионарск­ог подухвата“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia