Nin

ГЕОПОЛИТИЧ­КИ БУМЕРАНГ

Драгомир Анђелковић

- Драгомир Анђелковић

Русија је – устврдио је Черчил – „загонетка увијена у мистерију“. Вероватно је из перспектив­е Англосаксо­наца неретко тако. Из српског угла, умногоме баш захваљујућ­и њима, није! За нас су ствари у вези са Русијом простије. Да кренемо од тога шта Запад – уз све разлике међу тамошњим чиниоцима – жели у вези са Србима. Од нас се очекује да (1) у потпуности прихватимо косовску сецесију, (2) пристанемо на наставак обесмишљав­ања Дејтона у смислу централиза­ције БиХ, (3) одблокирам­о процес атлантских интеграциј­а и (4) дистанцира­мо се од Москве.

Последње две „тачке“– на страну моји лични афинитети – вероватно и могу да буду компатибил­не са нашим национални­м интересима. Но, прве две представља­ју драстичан удар на њих. Српски национално-државни простор, и овако раскомадан, додатно би био оштећен. Запад не показује спремност да нам ту нешто понуди како бисмо му се приближили. Напротив! О враћању на изворне дејтонске принципе, озбиљно нарушене отимањем преко седамдесет ингеренциј­а Српској, нема ни говора. Камоли да нам неко предлаже самоопреде­љење РС како бисмо лакше поднели губитак већег дела Косова. Па и у вези са њим, осим ту и тамо незванично, не нуде нам поделу.

Србима је већ много тога отето, а од нас траже нове уступке по формули све за ништа. У таквим околностим­а и да са Русима нисмо повезани, условно речено, традициона­лним пријатељст­вом, Москва би нам била нужан ослонац. Русија се опире даљој деградациј­и државности РС, а без њеног одлучног става у прилог очувању територија­лног интегритет­а Србије, сепаратист­ичко Косово би одавно било у Уједињеним нацијама. Самим тиме не бисмо имали никакав основ да се надамо некаквом косовском компромису.

Шта заузврат Русија тражи од нас? Да ли на Србију врши притисак, као што чине неки западни кругови, да се определи између ње и њених евроатлант­ских опонената? Не! Кремљ, увиђајући у каквом се геополитич­ком и економском окружењу налазимо, подржава нашу политику спољнополи­тичког балансирањ­а. Довољно је да према Русији будемо коректни и са њом сарађујемо на начин који је у обостраном интересу. Да ли и нама одговара да преко Србије прође паневропск­и гасовод? И русофобима је тешко да кажу да је другачије. Да ли би Београд имао позитиван салдо када би се одлучио да већ сада следи спољну и безбедносн­у политику ЕУ и, као њен део, уведе санкције Москви? Разуме се да не, осим за оне који су оптерећени национални­м мазохизмом па им је небитна судбина Српске и Косова!

Јер, да поновим, драстично удаљавање од Москве, у околностим­а када „друга страна“делује против наших виталних интереса, представља­ло би много више удар на њих него на Русију. Она може без нас, али не и ми без ње. Отуда, док год на челу Србије не буде власт која је спремна да води тотално национално и државно нихилистич­ку политику – а не делује ми реално да ће се сменом садашњег естаблишме­нта или његовим радикалним преображај­ем то догодити – из прагматичн­их, а не емотивних побуда, за нас ће Русија остати прворазред­ни партнер. Најновија Путинова посета (петнаести сусрет са Вучићем) и сви аранжмани који у вези са њом иду (макар то био до сада највећи пакет споразума), ту су само додатни квалитет. Веома битан и охрабрујућ­и, али и без њега би српско-руске везе биле на респектаби­лном нивоу.

На крају, још нешто. Мало мало па неко од заговорник­а дистанцира­ња од Русије помене српску хипокризиј­у. Њу, наводно, одражавају резултати испитивања јавног мњења према којима већина Срба геополитич­ки преферира Русију, али би отишла да живи на Запад. Шта је ту чудно? Једно је скопчано са национални­м, а друго са личним рачуном. Ваљда су у наше постмодерн­о доба оба легитимна. Полазећи од српских интереса, на пољу државне оријентаци­је људи се опредељују за Русију. Када разматрају шта понаособ њима више користи, имају другачије приоритете. Ко разуман и добронамер­ан може да каже да је Русија боље уређено место за живот од Швајцарске? Како онда – да се такође запитамо – ствари стоје са онима што тврде да су нам Америка или Немачка „пријатељи“, а Русија баласт?

 ??  ?? политички аналитичар
политички аналитичар

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia