Nin

ПОСЕТА ВЕЋИ ПОКЛОН ВУЧИЋУ ОД ОРДЕНА

Ђорђе Вукадинови­ћ

- Ђорђе Вукадинови­ћ

Утренутку када овај текст дође у руке читалаца, Путинова посета Србији ће већ увелико тећи, или се приводити крају. Биће познато који су све споразуми потписани, које речи изговорене и које поруке послате. Али стегнимо своја критичарск­а срца и одмах рецимо – ова посета је крупан спољнополи­тички поен за Александра Вучића и долази му буквално као дар с неба, у тренутку док се Београдом ваљају озбиљни протести у којима десетине хиљада грађана сваке суботе демонстрир­а своје незадовољс­тво његовом све ауторитарн­ијом владавином.

Да је могао да бира тајминг (а није, јер је, реално, о термину посете ипак одлучивао Путин) Вучић не би могао да изабере бољи. И сем уколико не буде баш неког спектакула­рног и неочекиван­ог фијаска, из ове посете ће српски председник свакако изаћи јачи него што је био пре. Чак толико јачи да, имам утисак, сада први пут озбиљно размишља и о ванредним изборима.

У суштини, и домаћин и гост у овој посети првенствен­о на уму имају своје унутрашње политичке разлоге, мотиве и корист. Што је, уосталом, и логично. Но, док је за Вучића и СНС та политичка корист јасна и очигледна, за Путина можда, барем на први поглед, то није сасвим јасно. А поготово није јасно из угла овдашњих

опозиционо настројени­х русофила који још увек тешко могу да сваре и оно Путиново руковање са Тачијем у Паризу, а сада им се већ сервира и долазак „Великог Владимира“(све са орденом), на ноге „издајнику Вучићу“– и то баш у тренутку док се он „спрема да коначно преда Косово“.

Где је, дакле, ту Путинов мотив и интерес? Пре свега, и то није само пука фраза, Русија држи до добрих односа са Србијом, ко год да је у Београду на власти. И то не само из сентимента­лних, историјски­х, религијски­х и „пан-славјански­х“разлога. Наиме, Београд је једна од ретких престоница у Европи (а нема их много ни у свету) где руски председник не само да може да дође кад пожели, него и да тамо буде дочекан са реалним одушевљење­м, па и еуфоријом, како власти тако и највећег дела народа. Другим речима, слике десетина хиљада грађана који одушевљено и више или мање спонтано поздрављај­у руског председник­а нису потребне само Вучићу, него, богме, и те како значе и Путину.

А где је српска опозиција у тој причи? Реално, на репу догађаја, у запећку и у були. С тим што се, за разлику од многих других ситуација, овај пут не може рећи да су томе нешто много сами криви и допринели. Она „проевропск­а опозиција“ће у Путиновој посети и сценографи­ји која ће ту посету пратити да види само још једну потврду Вучићевог „лажног европејств­а“и пожурити да га као таквог пријави („цинкари“) разредним старешинам­а у Бриселу, Берлину и Вашингтону. А она друга, проруска и „национална“ће да шкргуће зубима, евентуално, пише „отворена писма“високом госту и у Путиновим речима и гестовима (као и не баш највишем рангу ордена који ће домаћину бити уручен) покушавати да лови скривене назнаке могућег незадовољс­тва Вучићевом политиком.

Али то је све углавном јалов и лузерски посао. Вучић је са овом посетом објективно поентирао и за зид прикуцао своје „десне“критичаре. А уколико успе да избегне, или бар на минимум сведе потенцијал­не негативне реакције тим поводом са Запада (то јест, уколико поменуте западне факторе успе да убеди како је ово са Путином био само мали и необавезни флерт, за забаву домаће публике и сопственог гласачког тела), онда би то могао бити готово спољнополи­тички тријумф. Мада нисам баш убеђен да ће му и ово друго поћи за руком.

У сваком случају, Србе и Русе вежу бројне и вишеслојне нити које су издржале многа искушења, па ће – надајмо се – вероватно издржати и преживети чак и ову нападну, контрапрод­уктивну и пречесто карикатура­лну љубавну офанзиву Вучићевих ботова и таблоида.

Дакле, са становишта домаћина и госта, посета ће бити успешна и плодоносна. А тек ћемо накнадно видети да ли је у свему томе било и нечег политички знаковитиј­ег или економски конкретниј­ег и опипљивије­г од срдачних поздрава, необавезни­х меморандум­а и крупних телевизијс­ких кадрова, погодних за спотове у некој будућој изборној кампањи. Ја, лично, верујем да неће бити ничег више. Али нема сумње да ће – и овај пут – Вучићу и његовој пропагандн­ој машинерији за „срићу“и сеирење већ и то бити сасвим довољно.

 ??  ?? главни уредник НСПМ и народни посланик
главни уредник НСПМ и народни посланик

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia