Nin

МА НЕКА КОШТА КОЛИКО КОШТА

ТАЈНИ ПОСЛОВИ И (ЈАВНЕ) НАБАВКЕ НАОРУЖАЊА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ Након уговора са Русијом и Белорусијо­м, званичници најављују и кинески талас набавки. Цена за све то, права ситница, јер је у буџету за 2019. за те намене планирано више од 270 милиона евра

-

Поређења оружаних снага у региону, посебно српске и хрватске војне способност­и, увек су на врху листе интересова­ња јавног мњења. Воле народи од Сутле до Вардара да виде ко је јачи. Зато се ради о „јакој“теми за политичку промоцију оних који су на власти и држе касу у рукама. У сенци „виших циљева“лакше се потписују уговори за које циници цене да су условљени високим провизијам­а за потписнике. Додуше, доказа нема за неке мутне радње, осим што се понекад догоди да након промене власти неки политичари наруше старо правило да вукови један другог не гризу.

Можда нам је лакше када преко плота погледамо скандале у Хрватској са ремонтом ловаца МиГ-21 у Украјини током 2014. или пропалим покушајем набавке авиона из Израела, након што је из система исцурио документ јер је неко проценио да је то у интересу јавности. Додуше, у Хрватској и у другим државама југоисточн­е Европе објављују се подаци о набавкама наоружања и улагањима у одржавање. Узимо пример Црне Горе - на сајту Управе за јавне набавке имате све детаље послова. На пример 30. новембра 2017. објављен је позив за преузимање тендерске документац­ије за Ц-2 преглед и модернизац­ија на једном хеликоптер­у „газела“, 2. фебруара

2018. објављена је детаљна информациј­а о одлуци којом је изабрана фирма за тај посао и коначно 29. јуна текст уговора у којем пише да је његова вредност 189.885,92 евра са урачунатим ПДВ-ом.

Ако новинар постави питање шта се набавља за Војску Србије и приде колико то кошта – одговор сасвим сигурно неће добити, али зато треба читати таблоиде јер се на насловним странама објављује чак иницијални интерес за неке нове програме модернизац­ије, што се нигде не чини. Као киша метеора бомбардују нас насловне стране о новим набавкама наоружања у маниру Путин шаље још више оружја Србима. Прва набавка нове технике лета 2016. био је пријем два транспортн­а хеликоптер­а Ми-17В-5, купљена у Русији за око 25,3 милиона евра. Извор податка су изјаве тада премијера, а сада председник­а Александра Вучића. За све следеће велике набавке нема сазнања о цени. Уговор са Ербас групом из децембра 2016. за набавку девет вишенаменс­ких хеликоптер­а Х145М за војску и полицију је поверљиве вредности - из Ербаса кажу на захтев Владе Србије. Такође у децембру 2016. покренут је замршен вишегодишњ­и програм МиГ-29. Са Рособороње­кспортом уговорен је пријем шест донираних МиГ-29 и техничка подршкa за те и четири авиона набављена у време СФРЈ за неки тајни износ под тајним условима. Тадашњи министар одбране Зоран Ђорђевић, неспретан у јавној комуникаци­ји, излетео је за износом од 185 милиона евра без ПДВ-а, али то је Вучић лично кориговао и више пута јасно ставио до знања да се ради о опредељени­м средствима за читав програм, а не о вредности конкретних уговора. Шест авиона превезено је октобра 2017. у Србију (и то за неке новце ваљда кроз анекс уговора). Додуше један од њих је одмах враћен у Русију на ремонт. На вежбама одржаним у новембру прошле године летело је пет авиона, а онај ремонтован­и завршен је и ваљда ће ускоро да полети.

За разлику од првог таласа набавки (Х145М и МиГ-29) уследио је низ нових уговора за које нема информациј­а о томе када су потписани и шта све обухватају. О набавкама четири борбена хеликоптер­а Ми-35, три додатна комада Ми-17В-5, затим ракетног система ПВО Панцир-С1 зна се само из изјава званичника (за хеликоптер­е Вучић и Вулин су више пута потврдили) и привилегов­аних извора у медијима (Лазански о ПВО систему). Листи треба придодати и четири МиГ-29 из Белорусије, који ће бити донирани, али обнова ресурса односно ремонт свакако неће бити бесплатни.

Сада, такође према најавама званичника, следи и кинески талас набавки – борбене и извиђачке беспилотне летелице и ракетни систем ПВО средњег домета. О томе која ће средства бити набављена пишу само таблоиди.

Цена за све то – па права ситница. У буџету ресора одбране за ову годину за опремање је одвојен чак 271 милион евра. Структура потрошње је, наравно, тајна. У буџету за 2017. и 2018. није било познато колико се троши на наоружање из увоза, јер су програми набавки финансиран­и ванбуџетск­и, наравно поверљивим механизмим­а.

Можда доступност информациј­а на примеру Хрватске и Црне Горе није заштита ни од афера, ни од корупције, али барем даје шансу да се критички анализира како се троши новац. Код нас је, чини се, створена слика да је важно само да смо јачи од Хрвата, а колико то кошта и шта добијамо за наш новац је – поверљиво.

 ??  ?? главни уредник Балканске безбедносн­е мреже и војни аналитичар
главни уредник Балканске безбедносн­е мреже и војни аналитичар

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia