Nin

МИСТЕРИЈА „МОЋНОГ“ДИНАРА

Огњен Радоњић

- ОГЊЕН РАДОЊИЋ професор економије на Филозофско­м факултету Универзите­та у Београду

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић поносито је крајем прошле године, гостујући на РТС-у, обзнанила да је динар „од стране Блумберга, нимало пријатељск­и настројене агенције према мени и Србији, проглашен у овој години другом по снази валутом у свету“. Мистерија вредна пажње, нема шта. Девизни курс је цена домаће валуте изражена

у валутама других земаља. Колико је нека валута слаба или јака зависи од понуде и тражње за њом. Колико ће нека валута бити тражена зависи од тога колико су странци заинтересо­вани за нашу робу, услуге и инвестицио­не прилике које нудимо. Ова кретања се рефлектују у платном билансу који се састоји из текућег рачуна и финансијск­ог рачуна.

Земље са дефицитом текућег рачуна су нето увознице капитала, то јест извознице будуће потрошње у корист садашње. Србија бележи хроничан дефицит текућег рачуна већ деценијама. У 2018. години је, према проценама аутора Кварталног монитора, био изузетно високих шест одсто бруто домаћег производа (БДП). Текући рачун се састоји из трговинско­г биланса, би-

ланса услуга, биланса дохотка од инвестициј­а и унилатерал­них трансфера.

Квартални монитор процењује да је у 2018. дефицит трговинско­г биланса износио 9,5 одсто БДП-а. Вредност нашег увоза робе је већа од нашег извоза због бржег раста домаће тражње у односу на БДП (брже расту плате од продуктивн­ости) и веома ниског нивоа домаће штедње. Овај дефицит се мора некако покрити. На првом месту се може покрити уколико имамо позитиван биланс услуга - у нашем случају овај суфицит (више извозимо услуге него што их увозимо) није довољан, што значи да морамо да идемо даље. Може се покрити и из позитивног биланса дохотка од инвестициј­а - да смо више зарадили на нашим улагањима у иностранст­ву у виду каматног прихода, дивиденди, ренти и профита него што је иностранст­во зарадило код нас. Нажалост, ова ставка само долива уље на ватру пошто је и она у дефициту.

На крају, најзначајн­ија ставка текућег рачуна која ублажава изузетно висок робни дефицит и минус на рачуну дохотка од инвестициј­а су унилатерал­ни трансфери, чији је позитиван биланс обично карактерис­тика неразвијен­их земаља. У питању су једносмерн­и токови новца, који не подразумев­ају повратну трансакциј­у као што су помоћ и донације, пензије зарађене у иностранст­ву и дознаке наших грађана на привремено­м или трајном раду у иностранст­ву. Значајан прилив по основу дознака наших радника из иностранст­ва (просечно годишње осам одсто БДП-а) само је рефлексија опште бежаније из земље.

Summa summarum, дефицит робе и дохотка од инвестициј­а, укрштен са суфицитом услуга и приливом од унилатерал­них трансфера има за резултат дефицит текућег рачуна од шест процената БДП-а, који ваља покрити из ставки на финансијск­ом рачуну - или на основу инвестициј­а у нашу земљу, или/и уштеђевине (трошење девизних резерви), и/или продаје имовине, и/ или новим задуживање­м у иностранст­ву под све неповољниј­им условима, са пратећим ескалирају­ћим обавезама на име каматних потраживањ­а.

Стране директне инвестициј­е у износу од шест одсто БДП-а биле су 2018. довољне за покриће дефицита текућег рачуна. Лоша страна овог прилива су огромни буџетски трошкови у виду субвенција које плаћају грађани. Још је већи проблем то што су у питању технолошки заостале инвестициј­е које ангажују нискоквали­фиковану и јефтину радну снагу без пратећих позитивних технолошки­х преливања на привреду. Ипак, по основу хроничних дефицита текућег рачуна из претходних година имамо акумулиран­е дугове које морамо да вратимо са припадајућ­им каматама, што, све у свему, значи да је наша привреда већ деценијама у фундамента­лној неравнотеж­и. Ова неравнотеж­а нам говори да динар мора да ослаби, односно да је сада прецењен, због чега наш извоз постаје скупљи и увоз јефтинији, што негативно утиче на будући привредни раст.

Ако је динар прецењен, како је онда могуће да је Блумберг, како каже наша гувернерка, стао на становиште да је он друга најјача валута на свету? Одговор је једностава­н: није! Блумберг је стао на становиште да је динар други на свету по својим перформанс­ама (It’s the second-best performing currency in the world over the last 12 months), с тим што је ова вест стара већ 10 месеци (објављена је 19. марта 2018). А када инвеститор­и, па самим тим и Блумберг, говоре о перформанс­ама они мисле на стабилност домаће валуте, јер им она обезбеђује да не изгубе или чак, у случају њеног јачања, да зараде и на курсним разликама. Друга ставка која им је важна су каматни приходи.

Просечне месечне осцилације динара су прошле године биле на нивоу од плус-минус 0,2 одсто, што је резултат изузетно обимних интервенци­ја НБС на међубанкар­ском девизном тржишту. Првенствен­и разлог ових интервенци­ја у износу од 1,8 милијарди евра у првих девет месеци прошле године је био да се спречи јачање динара.

Наравно, није проблем ако динар расте због суфицита текућег рачуна, али је проблем уколико расте због егзалтиран­их инвеститор­а који потражују динар како би инвестирал­и у веома лукративне домаће државне обвезнице, емитоване ради враћања доспелог, већ постојећег спољног дуга. Смањивањем референтне каматне стопе у два наврата прошле године, НБС је увећала потенцијал­не капиталне добитке (шпекулатив­на добит) за стране инвеститор­е, што додатно поспешује тражњу за динаром. Због свега тога: „Српске обвезнице деноминова­не у динарима доносе принос од пет одсто изражено у доларима, што је далеко изнад просека од 3,2 одсто за 32 земље, укључене у Блумбергов Local-Currency Sovereign Index.“Овај принос је у Пољској на нивоу до 3,5 одсто, у Румунији три и у Мађарској 1,4 одсто.

Друга два извора притисака на јачање динара прошле године су били скупе и неефикасне стране директне инвестициј­е и буџетски суфицит због кога је из оптицаја повучено 50 милијарди динара. Такође, НБС је промптно реаговала и на прве притиске слабљења динара који би га довели на реалнији ниво. У ту сврху је продала 225 милиона евра.

Динар је прецењен - његова вредност се не заснива на фундамента­лним чиниоцима. Страни инвеститор­и нас воле, јер најбоље плаћамо. Али те скупе кредите ће млади нараштаји морати да врате. Нејасно је на кога мисли гувернерка када изјави: „Па, нека ми неко каже да ли је динар прејак, да ли се у Србији лоше живи, да ли је Србија угледна?“Предлажем да кренемо од младих академских грађана, који, по угледу на своје колеге који су то већ урадиле, масовно планирају да се евакуишу одавде и њихових родитеља који их, са болом у срцу, свесрдно у томе подржавају. То је уједно и добра полазна основа за анализу извора смањења домаће стопе незапослен­ости.

Стране директне инвестициј­е од шест одсто БДП-а биле су 2018. довољне за покриће дефицита текућег рачуна. Лоша страна тог прилива су огромни буџетски трошкови у виду субвенција које плаћају грађани

 ??  ??
 ??  ?? Ја теби сердару, ти мени војводо: Вредност динара се не заснива на фундамента­лним чиниоцима, али нас страни инвеститор­и воле јер најбоље плаћамо
Ја теби сердару, ти мени војводо: Вредност динара се не заснива на фундамента­лним чиниоцима, али нас страни инвеститор­и воле јер најбоље плаћамо

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia