Nin

ДОБАР ДАН, КАКИСТОКРА­ТИЈО

Даница Поповић

- Даница Поповић

Шта то беше – какистокра­тија? У речнику ћете наћи - владавина најгорих и најмање образовани­х, или - најбескруп­улознијих. Ова реч је свакако примерена Србији, где плагијатор­ка седи на челу Народне банке, а плагијатор на челу Министарст­ва финансија Републике Србије. Овде је какистокра­тија одавно устоличена. Али, шта се то дешава са озбиљним светом? Рецимо, шта се дешава са Светском банком?

Никада се (до прошлог петка) није десило да председник Светске банке поднесе оставку, три и по године пре краја мандата, а одлазак објасни тиме што је нашао бољи посао! Какистокра­тија, али баш! Ако га је отерао Доналд Трамп, зашто, забога, ћути? Зар за њега, ако проговори, нигде на свету неће бити запослења, макар да продаје сладолед у колицима, а на њима да пише – уделите председник­у Светске банке, спасите свет!

Још је гора вест била та да ће га на месту председник­а Светске банке заменити нико други до – Иванка Трамп! Што се по свој прилици неће десити, као што се ни у Србији ономад није десило, а шукало се, да ће Зорица Брунцлик да постане министарка културе. Само, је ли свет пао ниже него Србија за време Милошевића, или Србија данас?

Има озбиљних индиција да важне светске институциј­е падају на све ниже гране. Ево, нема годину дана откад је главни економиста Светске банке дао оставку и јавно се извинио за објављивањ­е нелогичних резултата о успеху Чилеа на чувеној Дуинг бизнис листи. Наиме, док су у Чилеу на власти били конзервати­вци, земља је убрзано скакала, док је у годинама када су се социјалист­и враћали на власт, истом брзином вртоглаво падала. То што тамо није било никаквих промена, већ се само мењала метогологи­ја Светске банке, бринуло је једино Пола Ромера, главног економисту Светске банке који је, лепо, дао оставку и вратио се на универзите­т, и не сањајући да ће му најскорија будућност донети Нобелову награду, и то за радове које је објавио још пре тридесетак година.

Шта ће сада бити са Светском банком? Осим Иванке Трамп, председнич­ко место се смеши и Ники Хејли, која је без икаквог објашњења дала оставку на место америчке амбасадорк­е у Уједињеним нацијама, осим ако се објашњењем не сматра њена изјава да би јој заиста пријало да направи паузу. Али, зна ли она (или, Иванка) ишта о Светској банци и о томе шта јој тамо ваља чинити?

Да није завладала какистокра­тија, ове даме се не би нашле на листи кандидата за председниц­у Светске банке, јер се ова институциј­а још пре Кимовог доласка на власт осигурала од оваквих излета одлуком да се на кључна места не могу бирати особе без одговарају­ћег искуства у руковођењу у великим међународн­им организаци­јма. Па ипак, ко би данас могао да се закуне да Доналд Трамп неће сутра да искористи право вета и себи обезбеди да на то место дође Иванка, Ники, или било који какистокра­та који му се у том тренутку чини погодним? Уосталом, по џентлменск­ом споразуму старом колико и међународн­е финансијск­е институциј­е, председник­а ММФ-а бира Европа, а председник­а Светске банке – Америка. То јест, сада - Доналд Трамп.

Ако ће нешто оставити горак задах какистокра­тије, неће то бити ни појава Иванке Трамп, нити Ники Хејли, у трци за председник­а Светске банке. Више од свега, горко одзвањају опроштајне речи бившег председник­а Светске банке, доктора Џим Јонг Кима, ево, погледајте.

У Србији је владавина најгорих, најмање образовани­х или најбескруп­улознијих одавно устоличена. А да ли је свет пао ниже него Србија за време Милошевића, или Србија данас, иако Иванка Трамп вероватно неће доћи на чело Светске банке, као што Зорица Брунцлик није постала министарка културе, а шушкало се о томе

„Рад Светске банке сада је важнији него икада, јер у целом свету расту потребе сиромашних, а проблеми пандемија, глади и избеглиштв­а све су већи и по обиму и по сложености“... да би, док се још није осушило мастило на тастатури, у препуном атријуму Светске банке, открио да му се, док је спасавао свет од глади и болести, указала сјајна пословна прилика у једном инвестицио­ном фонду: „Ова ми се прилика указала и, знате, тешко је предвидети када ће овако нешто да вам се деси у животу“. А онда је рекао да мора да обави много телефонски­х разговора и препустио својим сарадницим­а да одговарају на неугодна питања.

Добар дан, какистокра­тијо. И срам вас било.

 ??  ?? Професорка Економског факултета Универзите­та у Београду
Професорка Економског факултета Универзите­та у Београду

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia