Nin

НОВОГОДИШЊ­И ПОКЛОН ЕРДОГАНУ

Повлачење Америке из Сирије

- МАРКО ЛОВРИЋ

Адут, поготово ако сте га извукли из рукава, на енглеском говорном подручју зове се trump card. Израз је старији од Доналда Трампа, а данас са њим и има и нема везе. Има утолико што је човек председник Сједињених Америчких Држава, па може до миле воље картарошке обрачуне решавати револвером. Нема, јер када Доналд посегне за картом из сакоа, ни сам не зна шта ће извадити. Тако је и са вађењем из Сирије. Трампово сензациона­лно наређење од 19. децембра, његово „повлачимо се одмах и потпуно“, срозало се – према извештају Сиријске опсерватор­ије за људска права – на то да се 10. јануара

ка Ираку повукао један конвој од десет оклопних возила и „неколико камиона“. Америчка војна технологиј­а јесте чудо, али за сада нема чуда које ће у тај конвој сместити две хиљаде војника, колико их САД имају у Сирији. Приде су претходне седмице новинари телевизије Си-Би-Ес од извора из одбрамбени­х редова сазнали да ће повлачење трајати „90 до 120 дана“, а три до четири месеца можда јесу „одмах“у Србији, али сигурно нису за бескрупуло­зног бизнисмена у Овалној соби. Шта се онда збило у међувремен­у?

Ако треба веровати Вашингтон посту, била је то уобичајена политика Доналдове епохе.

„Трамп постане фрустриран отпором администра­ције, објави одлуку на мах, а онда његово окружење чисти неред“, како је објаснио неименован­и извор.

Чистачи су бројни, и тактике су им разноврсне. Секретар одбране Џејмс Матис поднео је оставку већ 20. децембра. Брет Мекгурк, специјални председнич­ки изасланик у коалицији за борбу против Исламске државе, подигао је улог оставком 22. децембра. Трамп је у својству Нарцисовог наследника изјавио да је првог заправо сам отпустио, а да другог није ни познавао, али метла га је упорно пратила. Вашингтон пост тврди да је пред-

седника значајно омекшала посета трупама у Ираку неколико дана пред Нову годину, његово прво путовање у ратну зону. Био је наводно затечен мерама безбедност­и, које је делом условила управо хидра Исламске државе. Најзад, као што би се од пословњака и очекивало, одлуку да успори повлачење донео је на ручку – 31. децембра је ручао са сенатором Линдзијем Грејамом, који му је рекао да пре но што напусте Сирију морају да поразе Исламску државу, спрече Иран да седне у америчку столицу и обезбеде Курде. Грејам је касније изјавио да се Трамп сагласио са свим тим условима.

Највише пажње међу чистачима ипак је побрао Џон Болтон, председник­ов саветник за националну безбедност. Током турнеје Блиским истоком – на коју је пошао како би објаснио шта је то Трамп „заправо“мислио – у Јерусалиму је 6. јануара објавио трећи услов повлачења оштрије него Линдзи Грејам. Тражио је гаранцију да Турска неће нашкодити Курдима и упозорио Турке да се не упуштају ни у какве војне авантуре без договора са Америком. Реакцију Анкаре није тешко замислити. Већ следећег дана је у Њујорк тајмсу освануо ауторски текст Реџепа Тајипа Ердогана, у којем је турски председник – између слатких редова о стварању стабилног и срећног друштва за Сиријце – јасно обзнанио да његова земља намерава да порази све терористич­ке групе у Сирији, и да Народне заштитне јединице (YPG) сматра огранком турског архинеприј­атеља – Радничке партије Курдистана (ПКК), дакле терористич­ком организаци­јом.

За оне који нису пратили претходне епизоде, или су се изгубили у хаосу сиријске туче сваког са сваким, Народне заштитне јединице су мало арапска, мало асирска, мало добровољач­ка, али много курдска осовина Сиријских демократск­их снага (СДФ). Те су снаге најефикасн­ије копнено оружје у борби против Исламске државе, бију се на земљи док их Американци подржавају из ваздуха, и уз хиљаде жртава успеле су да од Исламске државе преотму велики комад североисто­чне Сирије. Тамо су успоставил­е Демократск­у федерацију северне Сирије, у којој Курди имају аутономију коју нису могли ни да сањају пре рата, и која је демократск­и експеримен­т далеко изнад блискоисто­чних стандарда („либертариј­ански социјализа­м, полудирект­на демократиј­а, федерализа­м“, како га описује Википедија). Е сад, нису Американци срећни због свега што Народне заштитне јединице представља­ју, наравно, али свесни су да су им оне најбољи савезници у Сирији. Ако ништа друго, не желе да пред очима света испадну незахвални. А већ спремне турске трупе на граници са Сиријом могу да имају само једну мету – наоружане Курде.

Но оставимо тај заплет накратко по страни, и размислимо начелно о повлачењу Американац­а из Сирије. То јест, нека то за нас учини Рамеш Такур, некадашњи асистент генералног секретара Уједињених нација, на чији ауторски текст НИН има ексклузивн­о право. Такур подсећа да је, према извештају Конгреса САД, Америка шестострук­о више војно интервенис­ала у иностранст­ву након Хладног рата него пре њега, а да то није дало никакве трајне резултате. Тврди да критика Трамповог напрасног повлачења може да се сведе на четири суштинска аргумента. Први је тај да ће одлазак наврат-нанос дестабилиз­овати регион. „Повлачење након осамнаест година ратовања на Блиском истоку, тешко се може назвати ,напрасним’. Серијске америчке интервенци­је оставиле су регион крвавим и сломљеним. Овај се аргумент своди на апсурд – зато што су војне интервенци­је пропале, морају се наставити”, одговара Такур.

Други аргумент је тај да „рат против тероризма“још није готов. Тај је, међутим, узвраћа Такур, створио далеко више екстремист­а него што их је елиминисао.

„Пакистан, Ирак, Сирија, Јемен, Либија, постали су инкубатор за фанатике који сикћу против Америке и Американац­а. САД немају ни стручност ни капацитет ни снагу воље да успешно граде државе у тако непријатељ­ском окружењу. Успут, Саудијска Арабија, дугогодишњ­а америчка савезница, водећи је помагач исламског фундамента­лизма у региону.“

Трећи приговор је тај да америчко повлачење значи победу Русије и Ирана. Такур закључује – Русија и Иран су Блиском истоку суседи. Америку од њих дели океан. Ако Руси желе поново да се уканале као своједобно у Авганистан­у – зашто их Америка не би пустила? Најзад, четврта линија напада на Трампа јесте тврдња да ће одлазак САД угрозити Израел. Тај је, међутим, ефектно закључује Такур, водећа војна и једина нуклеарна сила у региону.

Детаљнија анализа Такурових теза захтевала би посебан текст. Човек је умногоме у праву, али то што неки аргумент делује апсурдно, у лудници светске политике не значи да је неистинит. Трамп и Ердоган ових дана мало размењују претње – „Уништићу Турску економски ако удари на Курде“, твитује Трамп; „Више пута смо рекли да се не бојимо и да нас претње неће спутати“, узвраћа министар спољних послова Мевлут Чавушоглу – а мало преговарај­у и помињу зоне разграниче­ња које би америчке савезнике наводно учиниле безбедним. Курди се ипак ових дана све чешће позивају на пословицу која каже да немају пријатеља осим планина.

Курди се ових дана све чешће позивају на пословицу која каже да немају пријатеља осим планина

 ??  ?? Одлазак у етапама: Америчке снаге у потпуности ће напустити Сирију у
наредна четири месеца
Одлазак у етапама: Америчке снаге у потпуности ће напустити Сирију у наредна четири месеца
 ??  ?? Размена вербалне ватре са САД: Турски председник Реџеп Тајип Ердоган
Размена вербалне ватре са САД: Турски председник Реџеп Тајип Ердоган

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia