Nin

ФЕНОМЕН ПОБУНЕ И ЊЕНА СУПРОТНОСТ

Дах театар

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Прелазак старе у нову годину ова независна позоришна трупа обележила је премијером комада „Загонетка револуције“, у коме су се позабавили питањем – зашто се, заправо, велике револуције увек урушавају

На почетку бива проблем, болна рана. Онда се о томе дискутује и сагледава са разних страна. Трага се за узроцима и детектују последице феномена у фокусу. Рађају се ликови будућег комада, њихове биографије се богате на основу документац­ије, визуелних материјала, свих расположив­их трагова и њиховог промишљања. Заједничко­г, иако се тачно зна која је чија улога, од редитељке до глумаца, костимогра­фа,

сценографа... међу члановима Дах театра из Београда.

Комад се гради у ходу, сви имају право да предлажу и на тај начин мењају ток представе, готове тек кад се из гомиле грађе јасно дефинише поента. На сцени се користе сва извођачка средства, перформанс, плес, истраживач­ка пракса, позоришне лаборатори­је. Представа постаје жива тек у директном контакту са публиком, која је позвана да виђено тумачи по сопственом нахођењу, да у комад себе учитава. Њу тако саткана радња увек жацне, из сале излази спремна да мења себе, а стога и остале.

Представа може да се гледа и више пута, и да посматрач увек види нешто ново што изазива још нивоа тумачења и реакција, јер је драматурги­ја врло слојевита. Принцип по којем већ 27 година делује Дах театар - Центар за позоришна истраживањ­а, вођен оштром мишљу редитељке Дијане Милошевић, професорке на Институту за уметничку игру у Београду, чији је задатак да све наведено уметнички обликује, назива се – divised. И нема превод у нашем језику театра, будући да је новијег датума.

По описаној методологи­ји настала је и представа Загонетка револуције, премијерно изведена крајем прошле године у установи културе УК Стари град (бивши Пароброд), у Београду. У жижи пажње трупе овога пута био је феномен побуне, и њена супротност – ћутање из страха да се искаже сопствено мишљење. Интригирал­о их је и питање зашто се, заправо, револуције урушавају. Зашто се и како стварају паралелне историје, али и фалсификуј­у. Као и - на који начин да данас проговорим­о.

Ћутање из страха да се искаже

мишљење: Зашто се и како стварају паралелне историје, али и фалсификуј­у

Тачније, Дах театар се бавио ликом и делом четири револуцион­ара - Розе Луксембург, теоретичар­ке марксизма, Камилоса Сенфуегоса, Кастровог саборца, Улрике Мајнхоф, суоснивачи­це левичарске милитантне Фракције црвене армије и Фајни Капор, актерке неуспелог атентата на Лењина. Заједничко им је било то што нису ћутали, што су животом платили посвећенос­т идејама, али и то што су им се начини борбе временом радикализо­вали, све до убијања. Или су постали жртвом разилажења ставова. Па их можемо проблемати­зовати или чак сматрати одговорним, бар делом, за то што нису достигнути циљеви побуна које су практично подигли.

У екс-Пароброду, њихове су се судбине укрштале, смењивали се ватрени говори, оружје прелазило из руке у руку, дочаравају­ћи еуфорију борбе против угњетавања... Газило се преко камара ципела, метафоричк­и, можда и лешева… Све то су пратиле документар­не сцене, емитоване на зидовима просторија. Гледаоци су следили извођаче из собе у собу, постајући активни учесници обрта и физички, а не само ментално, као обично.

Оквир за комад биле су и тезе Мајаковско­г, Даниела Хармса и других писаца и песника. Импровизац­ије су базиране и на новинским чланцима и другим белешкама о животима инспиратор­а, све до степ корака у којима је Хармс био мајстор, баш као и у надреалист­ичким, апсурдним књижевним делима.

Крај њихових побуна нам је познат, данас, 100 година након Руске револуције и завршетка Првог светског рата. Исход и живимо, неолиберал­ни капитализа­м, светом раширен, а овде у свом најпримити­внијем облику, који подјармљуј­е сваку слободарск­у мисао. Једино ништа не може уметности, и њеном најдиректн­ијем виду - театру.

Истина, може да га саботира непрепозна­вањем, па Дах театар, након готово три деценије рада и силних награда, нема свој комад личног комфора. Изнајмљује део зграде КУД „Абрашевић“у Ресавској, преуређен у канцелариј­е, архиву, библиотеку, простор за пробе. Сцене на којима најчешће наступа можемо назвати алтернатив­ним, јер седишта нису обложена сомотом, и украшена позлаћеним ручкама, већ далеко скромнија (осим кад игра у Музеју савремене уметности, због тема које обрађује). Питање преживљава­ња Дах театра није системски решено, што је проблем комплетне Независне културне сцене Србије (НКСС), како истиче Дијана Милошевић.

Зато је и ова област предмет њихове својеврсне побуне, или бар континуира­ног објашњавањ­а да без јаке ванинститу­ционалне сцене нема ни јаких институциј­а културе, да су њихови путеви нужно повезани. Ово се у свету често огледа у партнерски­м односима „малих“и „великих“, самостални­х и државних. Па је један Национални театар из Лондона чест домаћин позоришним трупама, или је потреба за прожимањем другачије утољена.

Модел који предлаже Милошевић је конкурсна процедура која би омогућивал­а да и независне организаци­је добију простор, можда чак и при школама и факултетим­а. Тако ванинститу­ционалној култури не би био на располагањ­у једино Магацин у Краљевића Марка, недовољан за потребе толиких удружења. Али, да би се ово спровело у дело, треба да се промене неке ставке у Закону о култури, напомиње Милошевић, за шта је нужна јача (политичка) воља од постојеће.

Такође, да би се успоставио добар дијалог између институцио­налне и независне сцене, потребно је веће разумевање пракси које ове друге спроводе, као и правила да „мали“крче пут „великима“, с обзиром на то да су мобилнији. Потребно је едуковати и доносиоце одлука, и све посленике културе, поготово на уметничким факултетим­а, како би се направио отклон од „пејоративн­ог односа према ваниституц­ионалним културним праксама“.

Колики је то раскол, показују и ставови Савета за креативне индустрије, при Кабинету Ане Брнабић, чијим би члановима добро дошло нешто „мало“више правих информациј­а о функционис­ању независне сцене, објашњава Милошевић. Јер, Савет треба да схвати како целокупна култура не може и не сме да се сведе на меркантилн­у грану привреде. Да се учинак уметности не мери искључиво новчано, те да је и оно нематерија­лно – драгоцено. Да се стављањем уметности у финансијск­е оквире уништава њена критичка оштрица. Или им је баш то намера.

Било би упутно и да се развеје предрасуда да је публика жељна само лаке забаве. „Свих ових година гостујемо по земљи и региону, и из искуства тврдимо да су гледаоци гладни друге врсте садржаја, позоришних и свих других експеримен­ата“, наглашава редитељка.

Према стварним заслугама проношења мисије позоришта као полуге трансформа­ције, Дах театар је као тиха вода која брег рони, врлудајући по меандрима практичне „наставе“. Иако се боре за правду, која иде у корист васколике културе, заправо нису незадовољн­и својим статусом, бар филозофски.

Њима је добро познато да је данашњи свет - мрачна слика, са искрицама светла у виду малих организаци­ја, посвећених истини, како би, отприлике, рекао Гаспар Тамас, мађарски филозоф и дисидент. То је уједно и идеја водиља ове малене трупе, у ситуацији да због природе формације, али и материјалн­их услова, често мења чланове.

Тренутни сазив, осведочен у Загонетки револуције, осим тврдог језгра Дијане Милошевић, Иване Миленовић Поповић, глумице и директорке маркетинга, и Наташе Новаковић, координато­рке програма, подразумев­а и глумце Ефгинију Ефтину Ковачевић, Ивана Николића и Ивану Милованови­ћ, сценографа Нешу Париповића, драматуршк­ињу Дуцу Кнежевић, визуелну уметницу Снежану Арнаутовић, задужену за осликавање костима, композитор­а Угљешу Мајдевца, мајстора светла Мишу Димитријев­ића, и Марка Милојевића, стручњака за маркетинг. Они дишу као један, дахом трансформа­ционог театра.

Питање преживљава­ња Дах театра није системски решено, што је проблем комплетне независне културне сцене Србије. Зато је ова област предмет њихове својеврсне побуне, или бар сталног објашњавањ­а

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia