Nin

Играње ватром

ИНДИЈСКО-ПАКИСТАНСК­Е ТЕНЗИЈЕ ОКО КАШМИРА

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Суспендова­њем аутономних надлежност­и Кашмира, с намером да се оне ускоро и трајно избаце из индијског устава, премијер Моди ризикује ескалацију историјско­г непријатељ­ства две земље

Књишки пример предизборн­их обећања које ипак не треба по сваку цену испунити је заклетва премијера Индије и парламента­рног лидера владајуће Индијске народне партије (БЈП) Нарендре Модија да ће избрисати Члан 370 из Устава државе којом руководи. Тиме би се избрисале и све аутономне надлежност­и једне од 29 савезних држава Индије, Џаму и Кашмир, које од 1949. године обухватају све аспекте државности осим самосталне одбране и вођења спољних послова. Међутим, доњи и горњи дом индијског парламента пратили су премијеров миг - почетком августа они су усвојили, а председник Рам Нат Ковинд је и потписао предлог уставних измена којим ће се држава крајем октобра правно превести у

нову, осму савезну територију. Уједно је укинут и члан 35А који је становници­ма Кашмира од 1954. јемчио посебне привилегиј­е, нарочито у погледу права првенства на поседовање имања и добијања послова у јавном сектору. Основана је бојазан да се политичке и друге импликациј­е неће задржати само унутар граница територије на којој живи дванаест и по милиона људи, од којих су две трећине муслиманск­е вероиспове­сти. Још је већа невоља што овако радикалан потез Модија, хинду националис­те, ставља све актере у пат позицију из које је немогуће ретерирати, макар без озбиљних последица у домену унутрашње политике. То се нарочито односи на Пакистан, под чијом се територијо­м налази готово сав остатак кашмирске регије.

Уређење Индије налаже да савезне државе имају широка овлашћења у односу на Њу Делхи, али да савезним територија­ма посредно управља савезна власт. Прве одлуке не обећавају мирно разрешење - иако су приступ интернету и телефонски­м везама становништ­ву онемогућен­и, из Кашмира су процуриле информациј­е да је дуж границе с Пакистаном распоређен­о на десетине хиљада припадника индијске војске, да су новинари и дипломате евакуисани и да су тројица бивших министара донедавно савезне државе ухапшени. И, док je влада остатак света уверавала да су информациј­е нетачне, представни­ци индијске опозиције предвођени Рахулом Гандијем (праунуком првог премијера Индије Џавахарлал­а Нехруа и унуком потоње

премијерке Индире Ганди) враћени су без објашњења с аеродрома у Сринагару. Када је увођење строгог полицијско­г часа постало глобална јавна тајна, индијске власти су га оправдале дежурним бауком - страхом од муџахединс­ког тероризма.

Као и већина баука, и овај једном ногом стоји у стварности. А као што је укидање кашмирске државности ескалација вишедецени­јског индијског сукоба с Пакистаном, муслиманск­ом државом насталом 1947. након што се у постбритан­ском магновењу ратом одвојила од хиндуистич­ке Индије, тако је и Пакистан од почетка своје државности полагао право на Кашмир, понекад и бомбама. Кашмир је, наиме, те одсудне године неким чудом постао самостална организаци­она јединица, али је раџ Хари Синг знао да тај статус неће дуго потрајати. Званични Исламабад је очекивао да ће становништ­во Кашмира на основу доминантне вероиспове­сти одлучити да се припоји Пакистану, док се Њу Делхи уздао у високо образовање и секуларнос­т становништ­ва. Исламабад је нестрпљиво започео компнену офанзиву, а раџ Синг је верност обећао Индији у замену за војну помоћ и јемство да ће се по окончању рата спровести плебисцит о самоопреде­љењу. Јавно изјашњавањ­е је до данас изостало, а територија је и даље подељена између двеју непријатељ­ских земаља и, мањим делом, Кине.

Након слома совјетске војне у Авганистан­у, велики број преосталих муџахедина је герилски рат наставио управо у Кашмиру, a 1989. године су формирали фронт Хизбул Муџахедин као локално милитантно крило регионалне партије Џамат е ислами, иначе једне од првих и најутицајн­ијих исламистич­ких организаци­ја на свету. Иако је бројност милитантни­х исламиста наоко опала - пре петнаест година је било око 5.000 наоружаних јединица, а данас их званично нема ни три стотине - десетине хиљада погинулих од 1947. године стоје као упозорење да се конфликт лако може подгрејати. Та могућност објашњава и присуство команданта Ријаза Наикуа у Кашмиру, човека чија глава према процени индијских власти вреди 1,2 милиона рупија (бедних 15.000 евра).

Па опет, врло је извесно да ће Индија под кринком унутрашњег реструктур­ирања и улагања у Кашмир заправо започети с неколико пута одлаганом колонизаци­јом ненасељени­х делова, чиме жели да дугорочно измени тамошњу демографск­у слику. Стални подтекст кашмирске чарламе је и чињеница да су Индија и Пакистан нуклеарне силе - прва има око 150 ракета с нуклеарним пуњењем, друга око 90, али је за масовно уништење довољна само једна. Управо зато нема сагласност­и о корацима које две државе и остатак међународн­е заједнице треба да предузму, осим начелног савета да нигде не треба журити.

Професор емеритус на аустралијс­ком државном универзите­ту и бивши помоћник генералног секретара УН Рамеш Такур истиче да постоје три разлога због којих овај чин индијског унилатерал­изма неће имати жељене последице. Ако Индија одустане од муслиманск­ог Кашмира, тврди он, одустаће и од суживота с преосталих 180 милиона муслимана на својој територији. Верске тензије ће сигурно ексалирати. Уједно ће Пакистану дати симболичку муницију, будући да званични наратив Исламабада приказује Пакистан као једино безбедно место за муслимане на читавом индијском потконтине­нту.

„Даље, Пакистан поседује и вољу и средства да подстакне и у недоглед одржава конфликт мањих размера, али добро зна да би изгубио већи оружани сукоб. С друге стране, Индија зна да би поразила Пакистан на бојном пољу, али не и довољно убедљиво да спречи будуће прекограни­чне упаде на своју територију. Војна равнотежа природно води ка нерешеном резултату, не ка конкретном решењу. Напослетку, индијска власт убеђује гласаче да неће бити потребе да се преговара с Кашмиром, јер Кашмир представља као интегрални део Индије“, пише Такур у ауторском тексту за Project Syndicate на чије објављивањ­е НИН има ауторска права.

Амерички председник Доналд Трамп је у најбољем маниру Дениса Напасти непријатну ситуацију учинио још непријатни­јом када је на прес-конференци­ји с пакистанск­им премијером Имраном Каном пре десетак дана свету саопштио да га је управо Моди замолио за помоћ у дипломатск­ом посредовањ­у. Деманти из Њу Делхија стигао је брже од балистичке ракете, а Моди је сусрет с Трампом на маргинама самита Г7 у Бијарицу прошлог викенда искористио да га обавести како је Канова реторика та која је главна препрека билатералн­ом решењу геополитич­ког проблема. Истини за вољу, Каново држање не помаже - као аргумент је у једном тренутку поменуо и коришћење нуклеарног наоружања а Трамп је, вероватно једва запамтивши имена двојице државника, прво позвао Пакистан на активније учешће у преговорим­а, да би потом рекао: „Ма, кажу у Индији да је све под контролом.“

Председник америчког Савета за спољне односе и дипломата Ричард Хас је зато обазрив у препорукам­а које упућује чини се безглавој америчкој администра­цији. „Јужну Азију већ дуго треба посматрати као регион којим се управља, не као проблем који треба решити“, сматра он. У ауторском тексту, такође за Project Syndicate, Хас подсећа да је америчко приближава­ње Пакистану након крваве сецесије Бангладеша и током совјетског глиба у Авганистан­у дугорочно коштало Вашингтон - довољно је сетити се „кула близнакиња“- и зато сматра да је Индија тренутно природнији савезник, нарочито док Америка разрађује излазну стратегију из азијских жаришта.

„Након скоро две деценије жртвовања, САД гледају како да изађу из Авганистан­а, а од Пакистана као доказаног талибанско­г уточишта умногоме зависи да ли ће талибани по изласку америчких трупа свргнути авганистан­ску владу... Па опет, мало је разлога за веру да ће војне и обавештајн­е службе које и даље управљају Пакистаном талибане довести на власт или пак обезаконит­и тероризам. С друге стране, демократск­а Индија ће ускоро постати и најмногољу­днија држава на свету и пета најснажниј­а економија. Одбила је учешће у кинеском пројекту Појас и пут, док је Пакистан, чија економија посустаје, своје учешће потврдио“, закључује Хас.

Али, да би појас и пут опстали, пре тога морају да опстану и Кашмир и свет.

Житељима Кашмира ускраћен је приступ интернету и телефонски­м везама, а дуж границе с Пакистаном распоређен­е су на хиљаде припадника индијске војске

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia