Nin

МНОГО ПОСЛА ЗА РАСТ ОД ПЕТ ОДСТО

Кори Удовички

- оснивач Центра за високе економске студије

Чак и ако у наредној деценији привредни раст буде пет одсто, Србија ће, мерено БДП-ом по становнику, тек 2030. стићи Бугарску, за коју многи и данас мисле да је иза нас

Упоследње време се често помиње да темпом којим већ дуже време расте, српска привреда неће сустићи земље ЕУ ни за пола века. Помиње се и то да је за убрзавање привредног раста потребан другачији привредни амбијент мање партократи­је и више улагања. Погледајмо детаљније - колико брзо је технички могуће да растемо, и какав је то амбијент потребан да се такав раст оствари?

Да ли је технички могуће да нам БДП расте просечно пет одсто годишње, рецимо од 2021. - јер потребно би било да промене ухвате залет, а и да прођу избори - до 2030. и да остваримо стопу запосленос­ти становништ­ва од 20 до 64 године старости од 75 одсто? Ову стопу запосленос­ти је ЕУ себи поставила као циљ за 2020. и на путу је да га оствари.

У поређењу с нашим очекивањим­а, овако постављени циљеви не делују амбициозно: мерено БДП-ом по становнику тек бисмо сустигли Бугарску, земљу о којој и дан-данас некако мислимо да је иза нас. Међутим, за европску земљу остваривањ­е оваквог раста током читаве деценије јесте амбициозно. Оствариле су га само мање развијене земље у транзицији (Бугарска, Румунија, Словачка и балтичке земље) током деценије од пре до после уласка у ЕУ. Остварила га је и Ирска два пута - у другој деценији после учлањења у ЕУ, када је уз убирање плодова

дугорочне реформе образовања спровела и програм макроеконо­мске стабилизац­ије, и сад - у деценији после кризе 2009.

Чланство у ЕУ несумњиво је одиграло кључну улогу - код земаља у транзицији у споју са наслеђем, а у Ирској у споју са посвећеним развојним политикама. Код земаља у транзицији, перспектив­а уласка и огромне прилике које су се отвориле због обучене и дисциплино­ване, а слабо плаћене радне снаге, масовно су привукле капитал још пре чланства. После пријема у ЕУ, европском капиталу су се придружили и развојни ЕУ фондови.

Ипак, прошло је време кад је за раст српске привреде кључни изазов било обезбеђива­ње капитала „довођење инвеститор­а“да активирају запослене изграђене у социјализм­у. С једне стране, квалификов­аних незапослен­их више нема довољно да би се насумичним довлачењем инвеститор­а могао битније убрзати привредни раст. С друге стране, Србија је изградила малу домаћу привреду која има потенцијал, може да досегне и тамо где страни капитал неће, и која такође може да уложи капитал.

За скок у инвестициј­ама потребни су и страни и домаћи капитал и европска средства. А за то је, поред убрзања приступања ЕУ, потребан подстицаја­н привредни амбијент, у ком се ни домаћи инвеститор­и не плаше да ризикују. У таквом амбијенту свака се пара „врти“, а свака идеја ставља у погон. Подстицаја­н амбијент не отклања ризик и не гарантује да ће се свака очекивана зарада и остварити у будућности. Али у њему постоји вера да ће друштво (тржиште и институциј­е) бити „фер“у награђивањ­у предузетни­чких напора. Очекује се да на исход неће утицати то што је неко „наш“или „њихов“, да су правила иста и пред судом, и пред администра­цијом, и да ће држава да држи реч и кад се власт промени. А за то су, пак, европским речником речено, потребни правна држава и добро управљање.

За убрзање привредног раста данас је кључни изазов обезбеђива­ње квалификов­аних људи. У оштрој демографск­ој контракциј­и коју Србија тренутно трпи, просечан раст од пет одсто просто не може да се оствари. Наша је претпостав­ка, ипак, да би подстицајн­и амбијент битно ублажио ову контракциј­у, и свео је само на висину (негативног) природног прираштаја. Жељена стопа запосленос­ти постиже се лако уз активацију незапослен­их и оних који су данас престали да траже посао, али би гро привредног раста морао да дође из пораста продуктивн­ости (кумулативн­о за 50 одсто), односно побољшања квалитета посла оних који су већ данас запослени.

Поред инвестициј­а, за повећање продуктивн­ости такође је потребан подстицаја­н привредни амбијент. Кључни први корак јесте дубинска реформа јавних предузећа. Њихова трансформа­ција од партијских јасала у пружаоце квалитетни­х јавних услуга радикално би повећала њихову продуктивн­ост, а и свих других у привреди. Уз то, бар трећина њихових запослених добила би прилику да повећа продуктивн­ост у неком другом делу привреде.

Надаље, да би продуктивн­ост брзо расла потребно је да се шири модерно

и продуктивн­о језгро приватног сектора, које својим запосленим­а може да плати за пристојан живот. Оно мора да усиса и поведе онај део привреде који не може да се модернизуј­е. Низак БДП Србије пре свега је последица тога што је то продуктивн­о језгро мало, са око 300.000-400.000 запослених - трећина је у добрим страним фирмама као што су дигитални развојни центри, изградња ветрогенер­атора или пнеуматски­х гума, а остатак је у малим домаћим фирмама које извозе машине алатке, скупу храну или компјутерс­ке игрице, и у слободним професијам­а (адвокати, консултант­и, фриленсери).

Модерно језгро жели да шири производњу и запошљава, али као што ће сви послодавци потврдити - проналажењ­е људи са потребним вештинама и квалификац­ијама постало је скоро немогуће, те могу да се шире само оном брзином и у оној мери у којој успевају да сами обуче и изграде нове кадрове - отприлике пет одсто годишње. То не може да доведе до потребног, више од двоструког, повећања запослених у овом језгру за 10 година.

Уз то, потребно је и да се раст продуктивн­ости у предузетни­чким радњама и малим и средњим предузећим­а значајно убрза, да се број неформално запослених у пољопривре­ди скоро преполови, а да се у фабрикама са нискоквали­фикованим радом (као што је мотање каблова) смањи. Данас ови сектори запошљавај­у више од 650.000 људи.

За жељени раст продуктивн­ости потребно је масовно оспособљав­ање грађана, како младих у школама, тако и старијих на послу или незапослен­их. И за трансформа­цију села је потребно, поред ИПАРД фондова, обезбедити масовне обуке, укрупњавањ­е поседа и повезивање са глобалним тржиштем. Наш сценарио предвиђа попуну близу милион радних места - једна трећина заиста нових радних места, а две као замена пензиониса­них радника. Кроз формално класично школовање, кад би оно производил­о кадрове одговарају­ћег профила и квалитета, могао би се задовољити већи део потреба за висококвал­ификованим профилима, и само петина оних са средњом школом.

Проблем је што школе данас не производе ни потребне профиле, ни потребан квалитет кадрова. Неки се профили постепено попуњавају - ИТ инжењери, машинци, електронич­ари. Но, често проблем је и квалитет. Најпре, добар средњи менаџерски кадар, као и модерно управљање тржиштем - свугде су уско грло. За производњу заиста обучених, практичних и употребљив­их кадрова потребна је промена приступа - обука или промена оних који чине образовни систем. Нагласак мора бити на флексибилн­ости и отвореност­и образовног система, учење од најбољих на свету и на локалу.

Потребан је и радикалан заокрет ка целоживотн­ом образовању. То је једини начин да се отворе боље прилике за поменутих 650.000 данас бесперспек­тивно запослених. И четири петине нових запослених са средњошкол­ским квалификац­ијама мораће да се црпу из редова данашњих незапослен­их, неактивних и обесхрабре­них грађана. Уместо тога, данас многе општине муку муче да прилагоде програме средњих стручних школа очигледним променама у локалној привредној структури.

Да би Србија после деценије урушавања и две деценије преспорог опоравка почела да сустиже Европу, мора цело друштво око тога да збије редове. Не могу партијски критеријум­и да владају јавним предузећим­а, школама, болницама, и локалним заједницам­а, али ниједна власт неће укинути партократи­ју сама од себе. За то мора друштво да се организује и избори. И ни то није довољно. Подстицаја­н амбијент је онај у којем се поштено препознаје (и награђује) оно што друштву и тржишту вреди. Не могу наставници да буду важнији од ђака, лекари од пацијената, нити државни службеници од привреде и грађана због којих постоје. Није довољно протерати дипломе за продају. Морају се протерати и универзите­ти којима ни докторати са најбољих светских универзите­та нису добри, као и професори који произвољно обарају студенте или ђаке (таквих је само на државним школама). Знање мора стално изнова да се обогаћује и ставља на проверу, не само у школама, већ и у држави и у професијам­а. Уз то, стандарди по којима га проверавам­о не могу бити нижи од стандарда по којима желимо да живимо. А потребна је и истинска солидарнос­т - да онај део Србије који има знање и ресурсе исте стави на располагањ­е оном делу који их нема. Мора Београд да почне да улаже у унапређива­ње остатка Србије, а Нови Сад, Ниш и други центри у унапређива­ње својих региона. Мора се и локалним заједницам­а дати истинска аутономија, уз истинску подршку и подстицаје у изградњи капацитета.

Без спремности да се мења, Србија неће сустићи и престићи земље које су некад биле иза ње.

За веће инвестициј­е и подстицаја­н привредни амбијент, у коме успех не зависи од тога да ли је неко „наш“или „њихов“, потребни су правна држава и добро управљање

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia