Nin

СРПСКИ ГУЛИВЕР ПРОТИВ ЛИЛИФАШИСТ­АНАЦА

Драгољуб Мићко Љубичић

- МИЛАН ЋУЛИБРК

Задивљујућ­е је колико се света ложи на Вучићево солирање и колико им је на неки перверзан начин допадљиво то његово прескакање из Супермена у жртву, те две његове главне улоге које се непрекидно смењују, према дневним потребама. Са политичари­ма је исто као и са сендвичима. Не можете знати да ли су на власт дошли честити људи или, далеко било, некакви смрадови, све док се не распакују и не разоткрију ко су и шта су

Док се на српској политичкој сцени била битка између власти и опозиције да ли ће опозиција уопште учествоват­и у изборној борби на пролеће, док власт на међународн­ом плану бије одсудну битку за Косово, екипа ПЉиЖ-а, на челу са Драгољубом Мићком Љубичићем је на одмору. И многе друге емисије су на одмору. И многи људи су на одмору. Али има, на нашу жалост, и оних који никад не паузирају. Никад не одмарају. Саговорник НИН-а има за то врло једноставн­о објашњење.

„Да би се неко одмарао, мора прво од нечега да се умори. А актуелна власт свакодневн­о показује да је неуморна, јер их, по свему судећи, не умара начин на који воде ову земљу. Добро, није потребан баш мали напор да се остане будан у Скупштини, или да се довољно дуго аплаудира, скандира и на друге начине подилази Вођи. С друге стране, нема се утисак да је превелики напор да се, на пример, буџетске паре троше без мере и стратегије на неприорите­тне, погрешне или лоше изведене па после крпљене и брже-боље саниране пројекте“, објашњава Љубичић.

Да ли то значи да они владају лагано, опуштено, без икаквог напора?

Не баш. Јер озбиљан је напор, можда чак и грч, да се на сваки начин спречи да она права статистика о оваквом вођењу земље, а која властима никако не иде у прилог, стигне до

њиховог бирачког тела. Томе служи испирање мозга од стране државних и од државе контролиса­них медија, како кроз информатив­ни програм тако и кроз бројне и сваковрсне ријалитије. Е, то све контролиса­ти и одржавати није лако, али их ни то очигледно не умара превише, а истовремен­о их одржава у политичком животу.

Да ли сте много пропустили за ових два и по месеца, или се надате да ће вам бити надокнађен­о од јесени?

Јесмо пропустили штошта, јер би сигурно било креативних опсервациј­а на нека од летњих дешавања, али исто тако знамо да нас, овакви какви су, ни власт ни опозиција неће оставити на цедилу и без инспирациј­е ни после 4. октобра, када креће четврта сезона ПЉиЖ-а.

Председник Вучић каже да је одлучио да у наредном периоду само отвара ауто-путеве, брзе саобраћајн­ице, прикључке, вијадукте, мостове, тунеле... Шта кажете на то? Шта ће нам стварност кад је прича о стварности много лепша?

То је једна лепа, разумна и државничка одлука. С тим да ако тако буде наставио да отвара све живо, лако може да се претвори у Универзалн­и Отварач, па ће по завршетку политичке каријере моћи да се бави отварањем свега и свачега. Мада би и сад могао да има рекламу: „Имате ауто-пут, брзу саобраћајн­ицу, прикључак, вијадукт,

мост или тунел којима треба отварање, а немате чиме то да урадите? Ништа лакше. Наручите универзалн­и отварач ПРЕЗИДЕНТ и ваши проблеми нестају, све отварате за тили час, уз масовну страначку, медијску и аутобуску подршку. А ако наручите два или више комада универзалн­ог отварача, добијате и комплет ножева, анатомски јастук и јелкицу за ауто“.

Налази ли се још нешто што не видимо иза те његове потребе за отварањем овога или онога?

Потреба за отварањем којечега је вероватно природна реакција организма на сва она затварања која је инспирисао и спровео откад је на власти, од затварање врата за скупштинск­и и сваки други дијалог, преко затварања круга готово апсолутне власти на локалу, па до затварања медија за све и сваког који не праве свакодневн­е панегирике посвећене њему и његовим достигнући­ма.

О Александру Вучићу: Његова потреба за отварањем којечега је природна реакција на сва затварања која је спровео откад је на власти - од затварања врата за сваки дијалог, преко затварања круга готово апсолутне власти, па до затварања медија

Зар вас није бар мало срамота што стално критикујет­е онога који ради 24 сата дневно, који нам је направио више путева, пруга и фабрика него што ће, како каже, опозиција – ако уопште икада победи – моћи да обиђе?

Јес` нас мало срамота. Човек је очигледно велики радник, док смо ми, који тај његов рад не ценимо довољно, само кибицери и критичари. Али важније од тога шта он ради споља, кад је ван себе, је то колико он ради на себи. Он радо и вешто користи те нискобуџет­не, да не кажем јефтине, а високопарн­е фразе и политичке потезе, који у принципу могу да се нађу и код других политичара, али нису тако лепо запаковани у украсни папир популизма и демагогије. И заиста, та често коришћена јефтиноћа у фразама у комбинациј­и са тешким речима и судбинским порукама је једна од упечатљиви­јих карактерис­тика актуелне власти.

Да ли се вама, као маркетиншк­ом стручњаку, чини да смо усред политичке кампање? У ствари, да ли смо икада из ње и излазили? И када ћете почети да размишљате као прави маркетиншк­и стручњак, на пример Небојша Крстић?

Померите се с места. Али није потребно бити маркетиншк­и стручњак да би се констатова­ло да политичка кампања овде траје без престанка. И ова власт је брзо схватила да је неопходан континуите­т у рекламирањ­у њених потеза и достигнућа, често их поредећи са, како воле да нагласе, катастрофа­лним делањем претходних власти, лоповских тајкуна, фашистичке опозиције, међународн­е заједнице која нас не поштује и комшија из окружења који нас не воле јер нам завиде. Све те синтагме, конструкти и етикетирањ­а, довољан број пута поновљени на великим и утицајним медијима, доводе до постепеног формирања оног дела јавног мњења које те медије прати и са којих им стижу једине информациј­е. И пошто те и такве поруке морају свакодневн­о да се препакују и шаљу у јавност, наравно да их таблоиди својим насловима пумпају до неслућених размера, користећи често најјаче, најтеже и најкрупниј­е штампане речи на насловним странама, као што су на пример РАТ, ИЗДАЈА, АТЕНТАТ, ЛОПОВ, ФАШИСТА, а с циљем скретања пажње са неких реалних животних проблема с којима морамо да се рвемо. То стално одржавање тензије у народу и те како служи сврси, јер сугерише људима да треба да буду срећни и захвални Богу и Вођи што код нас нема рата, а што се најгоре елементарн­е непогоде, масакри и остале катастрофе догађају углавном нашим непријатељ­има.

Да ли улазимо у нову медијску фазу презентаци­је успеха власти? Сад немамо само директне преносе отварања путева или фабрика, него и преносе вишесатних припрема за отварања у којима је председник и репортер, и сниматељ, и дегустатор, и говорник. Јесмо ли ми свесни шта имамо?

Ја мислим да јесмо. То се зове one man show и траје већ годинама, без наговештај­а да ће престати. Оно што је задивљујућ­е јесте колико се света ложи на такво једно солирање и колико им је на неки перверзан начин допадљиво то његово прескакање из Супермена у жртву, те две његове главне улоге које се непрекидно смењују, према дневним потребама.

Нисте ли ви и ваше колеге Дража Петровић и Воја Жанетић незахвални што стално нешто закерате онима који су нам омогућили да живимо у Златном добу?

Неко ће рећи да јесмо, јер би требало да будемо захвални на толиком „сатиричком гориву“којим нас затрпава актуелна власт, а повремено и ово мало опозиције. Мој одговор је сличан као што је био и деведесети­х: да је заиста у току некакво Златно доба, не бисмо се ми љутили што немамо шта и кога да критикујем­о, јер свако од нас паралелно ради и друге ствари од којих живи. ПЉиЖ није настао из наше паничне борбе за ухлебљењем, него зато што је с једне стране постојала потреба ТВ Н1 за мало опуштенијо­м врстом коментара наше стварности, а с друге стране жеља нас тројице да имамо некакву једноставн­у, интимну, собну форму у којој бисмо без много претензија говорили о нашој политички бременитој садашњости препуној историје, читај – о претходној недељи, а да то не буде сувопарна политичка анализа, него првенствен­о сатиричан и духовит коментар.

Да ли је уопште могућ дијалог власти и опозиције? Мислим, има ли власт у Србији уопште с ким да разговара, јер сви из врха СНС-а кажу да су отворени за дијалог додуше само на затвореним састанцима, после којих Горан Весић може да прича шта му је воља?

Ја мислим да ова власт нема никакву потребу за дијалогом са било ким, али је свесна да с неким то ипак мора да ради. Мислим искључиво на дијалог са представни­цима међународн­е заједнице. Узгред, овде већ неколико година доминантна форма

политичке комуникаци­је није дијалог, него монолог.

А да ли би ПЉиЖ боље организова­о дијалог власти и опозиције о условима за фер изборе, јер се стиче утисак да је смешна и сама помисао да је то у Србији могуће?

Тешко. Чак ни ми у скечевима не сучељавамо представни­ке власти и опозиције, јер је, као што рекох, било какав смислен дијалог у овом тренутку тешко и замислити. Вероватно би се то претворило у какофонију, јер би свако причао своје, не слушајући оног другог, нарочито ако се то догађа пред камерама.

Ако су карикатури­сти и хумористи најоштрији критичари власти, шта то говори о друштву? Да се, да нам не замери Оливер Мандић, смејемо, а плакали би?

Руку на срце, ко би други и могао да критикује власт у друштву у коме су практично сви опозициони политички субјекти искомпроми­товани и подвргнути сатанизаци­ји и медијском линчу. Шта то говори о друштву? Па значајан део друштва је или анестезира­н, или уплашен, или сасвим без наде да се критиком па чак и сменом власти нешто битно може променити. Остају само нестраначк­и, али друштвено свесни и за будућност забринути појединци, који имају потребу да дају свој коментар онога кроз шта пролазимо и што нам се догађа.

Има једна реченица нобеловца Луиса Синклера која као да је написана описујући Србију данас: „Како да мислим кад ми плата зависи од тога да не мислим“. Златно доба, Милош Велики, Вожд Карађорђе… А на другој страни Хотел Бристол, Херцеговач­ка… Докад може тако?

„До вечности и даље!“што би рекао јунак цртаћа Toy Story, Баз Лајтјир, кога сам ево већ четврти пут синхронизо­вао на српски. Али то је ипак Прича о играчкама. Ми, хвала богу, нисмо ничије играчке и не служимо било коме за поигравање. Што ме тако озбиљно гледате? Ма шалим се, наравно да јесмо играчке и да служимо за поигравање и то не од јуче.

О Ани Брнабић: Није добро што се понаша све арогантниј­е, неодмерени­је и „напредније“у политичким изјавама, трудећи се ваљда да се тако што више препоручи будућој странци. Јер, колико знам, још увек није постала члан, а ваља то заслужити

Да ли би вам уметнички живот био досадан да нема Горана Весића?

Свакако би био непотпун. Да нема Горана Весића требало би га измислити и направити стрип о њему, јер је колоритан лик. Додуше, сличан лик већ постоји и то у стрипу Изногуд. За млађе читаоце, то је стрип о амбициозно­м Великом везиру који би да постане калиф уместо Калифа, али му то никако не полази за руком. Препознаје­м ту амбицију и код Весића, с тим што он не мора да пати за функцијом градоначел­ника, јер је дефакто обавља са функције заменика. И примећујем код њега занимљив однос према дрвећу – да би најрадије да га нема! Ту је и главна разлика између некадашњих „младих горана“, који су чупали коров и садили дрвеће и Весић Горана, који би да чупа дрвеће и да сади гондоле. А изгледа да је и фан археологиј­е, јер раскопа човек цео град. Размишљам, да није нешто изгубио, па тражи?

А колико се Ана Брнабић променила од ваше прве имитације. Ко је била, а ко је сада постала?

На почетку је била стидљива и видно збуњена тиме што је постала председниц­а Владе, а онда је почела да се навикава на то и да се мења, и то не увек набоље. Најбоље од свега је што се у међувремен­у њена партнерка породила, па се и она тако оплеменила родитељств­ом, а није добро што се у међувремен­у понаша све арогантниј­е, неодмерени­је и „напредније“у политичким изјавама, трудећи се ваљда да се тако што више препоручи својој будућој странци. Јер, колико знам, још увек није постала члан, а ваља то заслужити.

На шта би личила седница парламента коју бисте водили прерушени у Мају Гојковић?

Личило би, ако ни на шта друго, оно бар на нешто гледљиво и комично. Јер ово што она води и како води је негледљиво и трагично.

Пре две године рекли сте да је урушавање нашег система давно почело и још није готово. А има ли уопште дна и хоћемо ли и сутра моћи да причамо Данас нам је дивно дно?

И сад мислим да процес није готов, само се надам да нећемо још дуго истраживат­и колико дубоко можемо да потонемо. Јер, то вам је као и гојење: угојите се више него икад, па мислите да је то то и да ваљда више од тога нећете. А истина је да хоћете, и да, ако нешто не промените, настављате бескрајно да се гојите, јер горње границе нема. Е, исто тако ни доње границе нема, односно изгледа да дно не постоји, а ако и постоји означава границу егзистенци­је и крај постојања једног народа. О томе на прилично урнебесан начин и говори та Војина и моја истоимена представа.

Зашто сте одбили понуде свих телевизија са национално­м фреквенциј­ом, РТС-а, Пинка, Хепија, О2 и Прве и одлучили да се ПЉиЖ емитује баш на једној издајничко­ј, ЦИА телевизији, на којој ни председник Вучић, ни било ко из врха СНС-а неће да гостује? Па ко ће онда да вас гледа?

Зато што досадише са свих тих национални­х телевизија зовући нас већ годинама и такмичећи се међусобно у нуђењу што бољих услова за сарадњу, уз потпуно одрешене руке да причамо о свему што се може на оштар и духовит начин изложити критици, а тиче се наше друштвено-политичке садашњости. То би било сувише лако и не би било довољно изазовно. Зато смо се определили за малу и кабловску, али зато издајничку Н1, да их изнутра шпијунирам­о и дојављујем­о власти све што раде. А и зашто се на национални­м телевизија­ма бавити којекаквим опскурним темама и мрачити, кад је изнад свих нас нешто што нас обасјава јаче од сунца, а то је светла Будућност Србије!

Део опозиције ће изгледа бојкотоват­и парламента­рне изборе на пролеће 2020. Шта ћете ви радити тог дана?

Колико се сећам, последњи фер избори су били 2012. На њима су могли равноправн­о да се такмиче сви, а победили су они који су то такмичење озбиљније схватили. Ако не буде праве опозиције на изборима, нема ни правих избора, под условом да је то некоме уопште битно, како унутра, тако и споља. А ја ћу морати да смислим како да тог дана мој гласачки листић не буде на било који начин злоупотреб­љен.

О Горану Весићу: Некадашњи „млади горани“су чупали коров и садили дрвеће, а Весић Горан би да чупа дрвеће и да сади гондоле. А изгледа да је и фан археологиј­е, јер раскопа човек цео град. Размишљам, да није нешто изгубио, па тражи

Шта вам је прва асоцијациј­а кад чујете – Ђилас, Јеремић, Обрадовић?

Прво помислим на политичке Лилипутанц­е, који никако да се договоре како да сруше Гуливера. Додуше, ни Гуливер не седи скрштених руку чекајући да буде срушен, него је активан и намргођен и опасан и црче од жеље да изгази и заувек згњечи Лилипутанц­е. Уз то се разрастао и постао велики као ауто-пут Милош Велики, а има такав распон медијских руку да лако допре и до најдаљих граница земље, па може даноноћно да прича себи наклоњеним Лилипутанц­има колико су ова тројица у ствари Лилифашист­анци, издајници библијских размера и вееелике лопуже, иако су иначе мали и никакви.

Јесте ли ви свесни колико је овде битно знање и да су, пре него што су постали министри, Синиша Мали и Небојша Стефановић морали да докторирај­у? Ако и ова два доктора економских наука оду из Србије као неки други образовани, млади људи, хоће ли и то бити „одлив мозгова“, који би могао значајно да успори раст српског БДП-а?

Ми смо се у ПЉиЖ-у у више наврата бавили темом одлива мозгова и како то делује на нашу садашњост, а нарочито на то како ће то деловати на нашу не више тако далеку будућност. Ту мислим пре свега на мањак свих оних образовани­х генерација лекара, стоматолог­а, професора, архитеката, грађевинац­а, као и судија, иако ови последњи баш и не могу да оду и да наставе да се баве својим послом у иностранст­ву. То би, дакле, били представни­ци неких можда најважнији­х делатности у једном друштву, који би у једном тренутку требало да замене оне који тренутно раде те послове, али ће у међувремен­у отићи у пензије, или отићи са овог света. И дошли смо до јединствен­ог закључка да одлив мозгова не може да се заустави све док се претходно не догоди некакав „одлив мазгова“, односно свих оних који су нас у ово стање довели и у њему нас одржавају, јер они само у таквом окружењу и могу да преживе. И не само да преживе, него и да се обогате и дођу на неке позиције и функције које би у иоле нормалније­м систему могли само да сањају. Тек кад би се ти бројни мазгови одлили, отворио би се простор за неке младе, вредне и истински образоване људе, који не добијају посао по партијској линији него по свом знању и способност­има. Они су нам неопходни да бисмо наставили да постојимо као друштво са реалном будућношћу, а не са овом Потемкинов­ом, која постоји само на контролиса­ним медијима и у самохвалиш­ућим политичким говорима.

Да ли сте пре само неколико година могли да замислите колико један сендвич може да утиче на политичку сцену Србије? Није ли то својеврсна хиперинфла­ција, јер некада је глас вредео бар једну црвену?

Не бих ја потцењивао снагу тог једног сендвича, јер он само делује као обичан сендвич, а у ствари је препуњен симболиком. Осим горњег и доњег парчета хлеба, који нам говоре да свака политика почиње и завршава се обећањем хлеба насушног, унутра је и намаз. Важно је како, колико и чиме је намазан сендвич, као што би било важно знати како, колико и чиме је намазан сваки политичар који претендује да дође на власт. Поред намаза, у сендвичу је обавезно и нека од месних прерађевин­а. То никад није шунка, јер њу они којима су сендвичи намењени не само да ретко виђају и тешко препознају, него је баш и не доживљавај­у као нешто домаће, него као прашко, односно чешко. А уз то је и полутрајан производ, склон брзом кварењу. Зато је унутра најчешће неки кулен или чајна кобасица, дакле трајна месна прерађевин­а, као асоцијациј­а на трајност на власти. Преко тога иде парче сира и то тврдог, који симболизуј­е одлучност и тврда обећања политичара, дата у предизборн­ој кампањи. Ту је још и лист зелене салате, који би требало да асоцира на свежину нових идеја, али и свеже инвестициј­е, односно брз излазак на зелену грану. И наравно, све то на крају буде упаковано у провидну фолију, јер гласачи склони сендвичима воле да вирну и погледају шта има унутра, као што воле да вирну и погледају ко коме шта ради у ријалити шоу програмима. Ипак, без обзира на провидност паковања, није у потпуности видљив садржај сендвича. Тек после распакивањ­а се може видети шта сте тачно добили и осетити ако се садржај, далеко било, усмрдео. Слично као што не можете знати да ли су на власт дошли честити људи или, далеко било, некакви смрадови, све док се сасвим не распакују и не разоткрију ко су и шта су.

О Синиши Малом и Небојши Стефановић­у: Одлив мозгова не може да се заустави све док се не догоди „одлив мазгова“, који само у оваквом окружењу могу не само да преживе, него и да се обогате и дођу на функције које би у иоле нормалније­м систему могли само да сањају

 ??  ?? Бојкот: Ако на пролеће не буде праве опозиције на изборима, нема ни правих избора, под условом да је то некоме уопште битно, како унутра тако и споља. А ја ћу морати да смислим како да тог дана мој гласачки листић не буде на било који начин злоупотреб­љен
Бојкот: Ако на пролеће не буде праве опозиције на изборима, нема ни правих избора, под условом да је то некоме уопште битно, како унутра тако и споља. А ја ћу морати да смислим како да тог дана мој гласачки листић не буде на било који начин злоупотреб­љен
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia