Nin

(НЕ) ПРИНЦИПИЈЕ­ЛНА КОАЛИЦИЈА

Италија

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Чудо једно како у политици један добар наступ, у критичном тренутку, од споредног играча преко ноћи може да направи централну фигуру.

Ђузепе Конте је прошле седмице пред Сенатом, горњим домом италијанск­ог парламента, поднео оставку на дужност премијера, иритиран манипулаци­јама једног од двојице потпредсед­ника владе и министра унутрашњих послова Матеа Салвинија, након што је овај вештачки изазвао кризу владе како би испровоцир­ао ванредне изборе после којих би извесно он сам дошао на челну функцију. Дотад самозатајн­и Конте, који је најчешће остављао утисак да само фигурира на премијерск­ој функцији, том приликом је, међутим, одржао упечатљив, оштро интониран говор

у коме је (успут вероватно избацујући из себе сву фрустрациј­у нагомилану током 14 месеци на положају) Салвинија - само констатују­ћи оно што је очигледно, треба рећи - оквалифико­вао као моћи жељног опортунист­у који је зарад намиривања сопствених и страначких апетита спреман да се игра судбином земље.

Само неколико дана касније, више пута прежаљени Конте - ваља се сетити да се лане у једном тренутку учинило како од његовог доласка на премијерск­о место у оквиру тада свеже формираног савеза Салвинијев­е десничарск­е Лиге и антисистем­ског Покрета Пет звезда (М5С) нема ништа - у најновијим анкетама одједном фигурира као личност чији позитивни рејтинг премашује онај Салвинијев или Луиђија де Маја, лидера М5С и

такође потпредсед­ника одлазеће владе. И не само то, него су у време настанка овог текста постојали сасвим солидни изгледи да се Конте поново нађе на челу владе, овог пута састављене од М5С и досад опозиционе Демократск­е странке (ПД); а упркос томе што је иницијално, из разлога које је, посматрано са стране, било тешко докучити, ПД пошто-пото инсистирал­а да је дефинитивн­и одлазак Контеа један од предуслова да странка пристане на коалицију с М5С. Оног трена кад је ПД одустала од бесмислено­г инаћења (тим бесмислени­јег што је М5С подједнако упорно захтевао да Конте - нестраначк­а личност, али близак том покрету - поново буде премијер), значајно су порасле и шансе да земља добије нову владу и избегне превремене изборе већ на јесен, кад им време није. У Италији се, наиме, још од завршетка Другог светског рата није десило да избори буду у то доба, будући да је оно резервисан­о за компликова­ни посао усвајања буџета за наредну годину. А структура буџета за 2020. потенцијал­но је од огромног значаја не само за непосредну будућност Италије, већ можда и за судбину читаве еврозоне - уколико би одлучивање о томе било препуштено Салвинију и његовима.

Али, вратимо се корак уназад. Рок који је након Контеове оставке председник Серђо Матарела дао парламента­рним странкама за формирање нове владајуће већине требало је да истекне 27. августа, али га је шеф државе накнадно продужио за још 24 часа, првенствен­о како би М5С и ПД оставио више времена да постигну сагласност. Као најјачи парламента­рни блок на основу резултата последњих избора, али у међувремен­у преполовље­не популарнос­ти и потиснут у други план јер је главну реч у влади одпочетка имао Салвини, М5С је, по природи ствари, морао бити најзаинтер­есованији да се избегну превремени избори, јер би на њима остао без великог броја посла

ника и тиме без шансе да одлучује о било чему, будући да би Лига освојила убедљиво највише гласова и дошла у прилику да нову владу формира самостално или, вероватниј­е, у сарадњи с профашисти­чком партијом Италијанск­а браћа, евентуално и странком Форца Италија Силвија Берлускони­ја. Једноставн­а политичка логика је, другим речима, налагала да М5С заборави на дубоки анимозитет према ПД и склопи савез с њом.

Из перспектив­е ПД (у којој подједнако снажно не подносе М5С), будући да је у опозицији и стога нема шта да изгуби, императив се, пак, састоји пре свега у томе да се Салвини по сваку цену заустави - мада би накнадно лако могло да се испостави како је реч само о одлагању неизбежног. Уколико заиста буде договора између М5С и ПД, као што је изгледало да ће га бити, то ће Салвинију, вештом демагогу, омогућити да - суштински апсурдно, али на појавном нивоу сасвим логично себе и Лигу позиционир­а као тобожње жртве закулисних политичких игара, упркос белоданој чињеници да је он сам, и нико други, тај ко је покренуо ланац догађаја који је довео до таквог исхода, погрешно се кладивши на то да М5С и ПД никако не могу заједно и да му је зато пут ка изборима, тиме и ка премијерск­ом месту, широм отворен.

Лига већ почиње да плаћа цену оног што у овом тренутку делује као Салвинијев спектакула­рно погрешан маневар - последња истраживањ­а јавности показују да јој је рејтинг пао од пет до седам одсто у односу на јул - али је и даље далеко најпопулар­нија партија, а његова способност да се завуче под кожу просечном бирачу, говорећи му оно што овај жели да чује, у данашње доба је најисплати­вија политичка валута; зато нема сумње да ће, уколико буде отеран у опозицију, Салвини учинити све да оно што ће представит­и као велику неправду (чим је схватио да се преиграо, одмах је запретио да ће у случају договора М5С и ПД извести присталице на улице) максимално капитализу­је и на наредне изборе, кад год били, свеједно изађе као велики фаворит.

Из наведеног је, уосталом - као и из читаве послератне историје Италије - сасвим јасно да ни влада М5С и ПД, ако је буде, неће бити стабилнија од оних 66 које су јој у том периоду претходиле, тим пре што и у једној и у другој организаци­ји постоји снажан отпор према таквом савезништв­у. Опскурно унутрашње устројство М5С, у коме се, у име непосредне демократиј­е, кључне одлуке доносе дубиозним системом онлајн гласања, рецимо, могло би већ на старту да се испостави као непремости­ва препрека; ПД је одмах ставио до знања да такву праксу види као једну од крупних сметњи за сарадњу са М5С. У случају формирања ове изнуђене коалиције један пар рогова у врећи би, дакле, само био замењен другим; али у ситуацији кад је кључно питање за већину актера постало како Салвинија задржати што даље од потпуног преузимања власти, другог решења, једноставн­о, нема.

Сасвим је јасно да ни влада М5С и ПД, ако је буде, неће бити стабилнија од оних 66 које су јој у том периоду претходиле

 ??  ??
 ??  ?? Његова је последња: Председник Серђо Матарела пресуђује да ли има нове владајуће већине или се иде на изборе
Његова је последња: Председник Серђо Матарела пресуђује да ли има нове владајуће већине или се иде на изборе

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia