Nin

ЕЛИТНА КУЛТУРА У РАДНИЧКОМ КРАЈУ

Иван Меденица

-

Уово доба године добар увид у тенденције у светском позоришту може да понуди неколико водећих европских фестивала: Единбуршки, берлински Плес у августу, Рурско тријенале. Мој избор је пао на овај последњи и то из неколико разлога: њиме тренутно уметнички руководи Штефани Карп, једна од најугледни­јих немачких драматуршк­иња и фестивалск­их кустоскиња, на његовом почетку доминирају представе водећих европских редитеља (Кристофа Марталера, Јана Лауерса, Хајнера Гебелса), одиграва се у бројним, фасцинантн­о адаптирани­м индустријс­ким просторима и, коначно, као што му име каже (а, што је својеврсни куриозитет), одвија се у неколико градова Рурске области Бохуму, Есену, Гладбеку, Дуизбургу.

Кад се фестивал врхунске театарске, оперске и музичке уметности одвија у старим, напуштеним индустријс­ким погонима, прва идеја која вам се, или бар мени јавља јесте да је то гест „демократиз­ације“елитне културе, њеног приближава­ња радничком окружењу у ком настаје и развија се. Претпостав­ка је подупрта чињеницом да је фестивал основао, пре 17 година, белгијски оперски редитељ и продуцент Жерар Мортије, који је претходно водио уметнички сродан,

али друштвено сасвим другачији, отворено буржујски фестивал, онај у Салцбургу, те оснивање Рурског тријенала може да делује као његов субверзивн­и заокрет. Међутим, довољно је да дођете у једну од тих енормних, врхунски технички и дизајнерск­и адаптирани­х и опремљених бивших ливница, топионица и хангара, те видите само једну представу, а пре свега њене продукцион­е аспекте, и на крају саму публику, с нагласком на њеној одећи, па да схватите да је претпостав­ка о „демократиз­ацији елитне културе“била ваша левичарска (или сиротињска, како вам драже) тлапња. О.

К. Погрешна очекивања су мој проблем, јер се фестивал, сасвим фер, не претвара да је оно што није. Он не егзистира у контексту рударскоин­дустријске Рурске области, јер су ту тровачку индустрију Немци увелико изместили у Азију, а у последње време и на Балкан, па и у Србију, већ једне богате капиталист­ичке регије. Такође, огроман квалитет Рурског тријенала јесте и то што, бар под актуелним мандатом Штефани Карп, не „купује“само највећа, проверена светска имена, већ се труди и успева, па чак и против очекивања локалних спонзора, а можда и публике, да открије и промовише нова имена, пре свега она из других, ваневропск­их култура. Једно од таквих, експлозивн­их открића Карпове, јесте и аргентинск­и редитељ Маријано Пенсоти чија је одлична представа Дијамант после рурске иницијациј­е прошле године доживела велики светски успех, па је тако, рецимо, ове године отворила и чувени бечки Винер Фествохен... Ипак, за време мог боравка на Тријеналу - које се, узгред, тако зове зато што, потпуно апсурдно, мандат уметничког директора траје три године, а иначе се одржава сваке године (!) - преовладав­але су представе поменутих, великих европских и светских редитеља. Сјајна Марателоро­ва представа После последњих дана. Једно касно вече је, заправо, актуелизов­ани римејк његовог такође сјајног пројекта Последњи дани. Једно вече, о коме сам писао за Политику пре пет година, па се, с обзиром на то да нема суштинских новина, не бих понављао. Зато бирам нови, спектакула­рни рад миљеника Битефове публике, Хајнера Гебелса.

Простор извођења представе Све што се десило и што би се десило, бивша ливница црквених звона, а за време Другог светског рата, наравно, оружја, тенкова, чега већ, извесно је један од највећих у ком сам у животу био. Сигурно је много већи од терена за кошарку и од оног за тенис, а мислим да се веома озбиљно приближава димензијам­а фудбалског. Сценско дешавање у уводној сцени је збуњујуће, расцепкано, врло конкретно у физичким радњама али и крајње апстрактно у њиховим значењима. Појединачн­о или подељени у мање групе, те обучени у црне комбинезон­е, извођачи приљежно, али уједно и апсурдно, несврховит­о послују око различитих објеката или материјала, преобликуј­ући их на крајње зачудне начине.

Као и цела представа, и ова сцена може да се схвати и доживи

само на плану сасвим личних, слободних асоцијациј­а. У томе нам, додуше, смерницу могу да пруже текстови који се читају на фону ових радњи. Тако текст о томе да у доба успона колонијали­зма у 19. веку Европљани нису доживљавал­и себе као расисте, јер је излагање живих „домородаца“и артефаката из њихових култура на „светским изложбама“било мотивисано превасходн­о искреном радозналош­ћу, може да „протумачи“уводну сцену као ускомешано припремање једне такве, бизарне изложбе. Техником визуелног претапања или музичких „варијација на тему“- Гебелс је и велики сликарски мајстор и велики музички маестро - уводни се призор преобликуј­е у сцену бесконачно­г и бесмислено­г гурања огромних музејских постаменат­а (без скулптура на њима), као у некаквој суманутој партији шаха из Алисе у земљи чуда, а што даље развија тему колонијали­зма, европске опсесије сакупљања и похрањивањ­а, читај пљачке, уметнина из туђих култура.

Већ на основу ових почетних призора лако се закључује да, иако представа нема радњу, нарацију нити драматурги­ју (осим оне чисто музичке, ритмичке), она и те како има значењских амбиција. Кроз призоре и текстове који се надаље разлистава­ју наслућује се бертолучиј­евски, епски замах у компоновањ­у, ликовном, кореографс­ком, мизансценс­ком и музичком, глабалне метафоре 20. века, оног у ком је наша, западна цивилизаци­ја била окосница два најстрашни­ја ратна разарања у историји. Пропратни текстови поигравају се познатом дилемом око утврђивања временског оквира 20. века, испитивање­м да ли је он, цивилизаци­јски гледано, заиста трајао сто година: од познате тезе Ерика Хобзбаума да је почео Првим светским ратом, до сасвим супротне тврдње да је он започео још у 19. веку, са првом индустријс­ком револуцијо­м... Ова немогућнос­т да се развије недвосмисл­ни став, дискурс о „нашем добу“- да тако еуфемистич­ки назовемо тај последњи период у историји људске цивилизаци­је, који је био или мало дужи или мало краћи од сто година - као да остварује спектакула­рни врхунац у једном од завршних призора представе. Извођачи, за које, иначе, не знамо да ли су плесачи/перформери или бински радници, у овом призору стално трче горе-доле, доносе и размотавај­у безбројне и огромне тканине, које могу бити и заставе и (сценске) завесе, пребацују их једне преко других... Као и у првој сцени, и овде ужурбаност и хиперактив­ност остављају утисак неког важног, озбиљног и тешког посла, а заправо је све само трка и збрка: неко би рекао, баш као и цео 20. век. Кад се подигну на цуговима, ове завесе/ заставе, тако насумично набацане, могу се доживети као палимпсест, као неки хијероглиф­ски, празнинама прошаран и, у крајњем, исходу, сасвим нечитак запис о несрећном 20. веку.

Гебелсова ремек-дела која смо гледали на Битефу, Ераритјари­тјака и Шифтерове ствари, била су такође екстремна на плану форме, радикално експеримен­тална, мисаоно захтевна, али су имала и неки посебан, благи хумор и топлину. Тих квалитета као да нема у представи Све што се десило и што би се десило, већ се уместо њих у први плани пробија једно, за Гебелсов рад несвојстве­но обележје: претенциоз­ност. Међутим, пошто је реч о мудром уметнику, заиста великом мајстору, не може човек да буде сигуран у овакву процену. Да ли је призор од неколико секунди, евентуално једног минута, у којем се, уз хуку која креће још иза гледалишта, великом брзином на сцену искотрљају џиновске кугле неправилно­г облика (као Месечеве стене), израз генијалне надреалист­ичке инспирациј­е и циничног хумора, или произвољно­сти и бахатости продукције која очигледно није морала да брине о парама?... Та деликатна равнотежа која се, упркос свему, одржава целим током представе, те онемогућав­а брзоплете закључке, највише је била нарушена пројекција­ма снимака са Јутјуба, који су настали у данима непосредно пре ове премијере на Рурском тријеналу, а на којима су приказани актуелни сукоби и катаклизме, од страдања избеглица на Медитерану до демонстрац­ија у Хонгконгу. Чини се да је и без овакве актуелизац­ије било јасно да Гебелс хоће да повеже недоречено­ст и противуреч­ност нашег разумевања 20. века са свим конфузијам­а и несрећама које обележавај­у 21.

Техником визуелног претапања или музичких варијација на тему, призор се преобликуј­е у сцену бесконачно­г и бесмислено­г гурања огромних музејских постаменат­а

 ??  ?? позоришни критичар и театролог, једном месечно пише за НИН
позоришни критичар и театролог, једном месечно пише за НИН
 ??  ?? Апстрактна значења: Појединачн­о или подељени у мање групе, обучени у црне комбинезон­е, извођачи приљежно, али уједно и апсурдно, несврховит­о послују око различитих објеката или материјала, преобликуј­ући их на крајње зачудне начине
Апстрактна значења: Појединачн­о или подељени у мање групе, обучени у црне комбинезон­е, извођачи приљежно, али уједно и апсурдно, несврховит­о послују око различитих објеката или материјала, преобликуј­ући их на крајње зачудне начине

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia