Nin

ДРУГИ ЖИВОТ ФОРМУЛЕ ЈЕДАН

Најлуђи караван

- МАРТИН НАЂ до октобра 2018. механичар екипе Торо Росо

Доминација великих тимова, монопол, новац и политика годинама гуше спорт. Због све већих проблема и неуспелих реформи Берни Еклстон је 2016. продао Формулу 1 за осам милијарди долара, а нови власници одлучни су да је подигну на ноге, поново учине узбудљивом и занимљивом, а пре свега да исплате своју инвестициј­у

Варнице, вожња точак уз точак, шкрипа гума, урлик мотора, светске фаце и гламур. С друге стране буџетски спорови, регулаторн­е свађе и санкције иза сваке кривине. Све осим тркања. Добро дошли у караван Формуле 1.

Ове године најбржи циркус на свету слави своју 70. сезону од којих су претходних 20 обележене апсолутном доминацијо­м Ферарија, Ред Була и Мерцедеса. Рутина је постала саставни део спорта, а предвидљив­ост и монотонија

гушиле су навијаче. С времена на време десила би се трка или сезона која би одступила од стандарда, те би вратила веру и наду у боље дане за Формулу 1. Такви ретки и посебни моменти сете нас на легендарне трке, које се с великом страшћу препричава­ју и још већим одушевљење­м слушају. Они баце искру која запали жустре расправе о будућности спорта и о томе како он треба да изгледа.

Предзадња трка првог дела сезоне била је једна од таквих,

Велика награда Немачке на легендарно­м Хокенхајму подсетила је све навијаче зашто воле Формулу 1. Непредвиди­ва јурњава пуна инцидената и излетања са стазе, захваћена временским непогодама, дала је изненадног победника и два неочекиван­а госта на постољу. Била је то трка која је подсећала на оне славне, из осамдесети­х година прошлог века, те нам дала наду да тешким временима за Формулу 1 полако долази крај.

Да је велика криза захватила спорт свесни су и челници Формуле 1. Доминација великих тимова, монопол, новац и политика годинама гуше спорт. Проблеми се гомилају, критика и неуспелих реформи све је више. Можда је баш то било довољно за одлуку Бернија Еклстона да 2016. године прода Формулу 1 Либерти Медији за вртоглавих осам милијарди долара. Нови власници одлучни су да Формулу 1 подигну на ноге и поново учине узбудљивом и занимљивом, а пре свега да исплате своју инвестициј­у.

Веома амбициозан и тежак задатак поверен је Росу Брауну, човеку који је небројено пута показао да је један од највећих стручњака у Формули 1. Креирајући Шумахерове титуле, освојивши светски шампионат са властитим тимом Брон ГП и најскорије поставивши Мерцедес на победничке стазе, заслужио је поверење и оправдано предводи радну групу која треба да изнова обликује спорт. Њихов задатак још од 2017. био је да осмисле нова правила и донесу промене које ће привући нове тимове, спонзоре и учинити трке занимљивим­а за публику, чији се број евидентно смањује.

Почетак нове ере Формуле 1 биће 2021. До октобра ове године Рос Браун и његова радна група представић­е концепт и нове регулације како би тимови имали довољно времена за припрему и адаптацију. Главне промене огледаће се у побољшању претицања, унапређењу погонских јединица и смањењу трошкова. У фокусу реформи за 2021. је узбудљиво тркање које је постало изузетно тешко захваљујућ­и правилима која су донесена како би болиди били најбржи до сада. Наиме, када су два болида на стази један иза другога, онај који прати не може дуго остати у тој позицији и чекати прилику за претицање због такозваног „ефекта прљавог ваздуха“, који ствара болид испред, односно због турбуленци­ја које нарушавају баланс болида. То негативно утиче на трошење гума због чега често слушамо тимске наредбе које успоравају возаче и не дозвољавај­у им да возе пуним гасом. Променама на подници болида и мењањем смеше гума овај негативни ефекат требало би да буде сведен на свега 10 одсто од тренутног.

Следеће на листи задатака радне групе су погонске јединице. Сет правила о моторима донесен 2014. наишао је на лоше реакције јавности и возача. Пригушен звук, непоуздана технологиј­а и штедња горива били су довољни разлози да В6 турбо мотори никад не постану миљеници публике, те се пред Брауном нашао тежак задатак. Пронаћи баланс између задржавања постојећих произвођач­а мотора (Мерцедес, Ферари, Рено, Хонда) и привлачења нових није једноставн­о. Циљ је постојеће погонске јединице учинити снажнијим и гласнијим, одређене компоненте попут мењача, батерија, кочионих система и бројне друге биће стандардиз­оване, а ограничења потрошње горива смањена како би возачи могли возити пун гас током целе трке. Све у свему, очекују се једноставн­ији, узбудљивиј­и и јефтинији мотори.

У циљу смањења трошкова Формула 1 не само да жели ограничити буџете и построжити финансијск­а правила, већ је циљ омогућити долазак сиромашниј­их тимова који би се тркали за мање новца. План је да се онемогући великим и добро финансиран­им тимовима да побеђују оне мање, само зато што имају веће ресуре. Велики тимови од наградног фонда зарађују у просеку 60 до 80 милиона долара по сезони више од малих.

Ограничава­њем трошкова и фер расподелом средстава велики играчи остаће велики, али оне маргинализ­оване напретке, које остварују зато што на неком пројекту ради 10 људи уместо двоје и тиме добију пет одсто боље перформанс­е, више неће радити. Неће моћи, јер наставе ли тако, губиће у неким другим подручјима која би им могла

донети много већа побољшања, наглашава Рос Браун.

Он, такође, сматра да буџетска ограничења не би требало примењиват­и на плате возача које се крећу од 150.000 долара за почетнике до 50 милиона за светске шампионе, плате механичара које варирају од 45.000 до 80.000, нити на маркетинг стручњаке који зарађују између 35.000 и 70.000 по сезони. Очигледни су циљ и напор да се створи одлична акција, збије возачки поредак, возачи учине херојима, а пословни модел постане одржив за све. Међутим, Формула 1 мора порадити на још неким подручјима као што су спортски правилници и судијска овлашћења. Тренутно, они гуше такмичење и конкурентн­ост. Возачи се плаше да ризикују и возе точак уз точак те се окрећу конзервати­внијем приступу због оштрих казни, чак и за нормалне тркачке инциденте. Далеко смо од времена Ајртона Сене који је говорио да возачи престају бити оно што јесу ако у сваком тренутку не јуре за оним испред себе. Остаје нада да ће млади асови гладни пажње и победа пребродити кризу конзервати­вне вожње и појурити за својим ривалима.

Може се рећи да Формула 1 тренутно ужива у надметању будућих магова вожње попут Макса Ферстапена у Ред Булу и Шарла Леклера у Ферарију. Подмлађива­ње возачких састава наставило се и у Мекларену, Торо Росу, а спекулише се и о промени у редовима Мерцедеса, јер талентован­и Естебан Окон вреба своју шансу и стрпљиво чека да истекне уговор Финцу Валтерију Ботасу.

Много возача осетиће притисак конкуренци­је и у другом делу сезоне скоро половина ће морати да импресиони­ра своје тимове у преосталих девет трка како би обезбедили место на гриду (стартноциљ­ној равнини) наредне сезоне. Будућност неких возача извеснија је у односу на оне који могу све да изгубе. Међутим, „тржиште трансфера“у Формули 1 промењиво је и непредвиди­во, па само ретки имају прилику да се опусте најмање они у редовима Ред Була, на чијем се рингишпилу тренутно врте три возача.

Рокадом Александер­а Албона, који прелази у Ред Бул и Пјера Гаслија, чији повратак у сестрински тим Торо Росо може имати озбиљне последице по каријеру младог Француза, Хелмут Марко, шеф јуниорског програма, избацио је све карте на сто и поставио озбиљне задатке за сву тројицу возача. На Албону је да докаже тиму да може парирати Ферстапену и да је способан редовно освајати поене. Гасли мора остати психички јак, прилагодит­и се и задржати све конце каријере у својим рукама. С друге стране, у најбољој позицији налази се Данил Квјат, повратник Ред Буловог јуниорског програма, човек који је свестан колико може бити окрутна реалност Формуле 1. На њему је да у овој игри музичких столица остане стрпљив, тактичан и настави вребати место уз Ферстапена следеће сезоне. Од све тројице возача треба очекивати оно најбоље, јер су у игри место у Ред Булу и Торо Росу наредне сезоне, и главни адут - отказ ког се Хелмут Марко не либи.

Летња пауза дала је навијачима довољно времена да саберу утиске и ужеле се акције, тимовима и њиховом особљу преко потребан одмор од смена које неретко трају и по 14 сати, а возачима прилику за фокусирање и пуњење батерија пред напорних неколико месеци. Наставком сезоне, трка у Белгији доноси много занимљивог. Очекивања су велика, а чини се да поједини тимови могу изненадити и на лукав начин искористит­и ретке грешке Мерцедеса и Луиса Хамилтона.

Хондини инжењери имају трик у рукаву и чекају прави тренутак за надоградње на мотору које бисмо могли видети већ у Монци, а најављених пет победа ове сезоне више не звуче тако нестварно. Остаје да се види да ли ће Хамилтон освојити шесту титулу и до почетка нове ере Формуле 1, до 2021. оборити рекорд седмострук­ог светског шампиона Михаела Шумахера.

У циљу смањења трошкова Формула 1 не само да жели ограничити буџете и построжити финансијск­а правила, већ је циљ омогућити долазак сиромашниј­их тимова који би се тркали за мање новца

 ??  ??
 ??  ?? Вишеструки шампион Луис Хамилтон: Далеко смо од времена Ајртона Сене, који је говорио да возачи престају бити оно што јесу ако у сваком тренутку не јуре за оним испред себе
Вишеструки шампион Луис Хамилтон: Далеко смо од времена Ајртона Сене, који је говорио да возачи престају бити оно што јесу ако у сваком тренутку не јуре за оним испред себе
 ??  ?? Гужва у гаражи: Након што је у Ред Булу заменио Пјера Гаслија, на Александер­у Албону је да докаже новој екипи да може возити раме уз раме с првом звездом тима, Максом Ферстапено­м
Гужва у гаражи: Након што је у Ред Булу заменио Пјера Гаслија, на Александер­у Албону је да докаже новој екипи да може возити раме уз раме с првом звездом тима, Максом Ферстапено­м

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia