Nin

ЖИВОТ СА СВЕКРВОМ

Милан Кнежевић

-

Опозиција би, без илузије да ће победити већ на следећим изборима, требало да их посматра као ауто-пут са четири траке - једном би ишао СзС, другом Не да(ви)мо Београд, трећом ПСГ и четвртом Самоодбран­а или „1 од пет милиона“

Све досадашње политике и политичари који су их проводили су потрошене јер је садашње трагично стање у политичком, социијално­м, културном и економском животу Србије њихов биланс. Највећи број политичких актера тражио је у политичком деловању могућност да унапреди лични материјалн­и статус, а не да се бори за општи интерес државе и грађана. Странке су претваране у приватне фирме страначких вођа, преко којих су обезбеђива­ли солидне зараде без било каквих компетенци­ја и стручности.

Срушен је основни постулат политичког деловања који почива на чињеници да се политиком може бавити неко ко је у претходном животном периоду остварио неспоран јавни професиона­лни и морални дигнитет, онај ко је материјалн­о ситуиран и коме политика није једина животна шанса. Грађани више не верују политичари­ма, ни бившим а још мање садашњим. Сви су их изиграли, са више или мање политичког стила.

Последица таквог стања је чињеница да је Саша Јанковић на председнич­ким изборима 2017. добио око 600.000 гласова, док скоро 350.000 гласова за Луку Максимовић­а (Белог Прелетачев­ића) на својеврста­н начин говори о стању очаја у којем се налазе грађани Србије. Покрет „1 од пет милиона“је плод незадовољс­тва,

усмереног према свим досадашњим политикама и политичари­ма.

Професиона­лни политичари из опозиције су схватили да тај нови политички нуклеус носи већу изборну енергију од свих њихових досадашњих политичких странака и по сваку цену су настојали да га, по ко зна који пут, искористе као свој бирачки потенцијал. Све је почело да личи на живот са свекрвом; сви су се смешкали и правили луди, а ништа није функционис­ало. Огроман политички капитал је потрошен из два разлога. Први је што грађани нису желели наседати новим политичким лажама и обманама, а други је што није постојала кохезиона инфраструк­тура, која би ту огромну енергију бунта формализов­ала и учинила политички дугорочно делотворно­м.

Наступило је време аутодестру­кције и дефетизма у којем су се гомилали разлози против политичког формализов­ања грађанских покрета и њиховог изласка на изборе. Значајан број угледних грађана није желео политички да се ангажује, него су са позиције самододеље­ног анђеоског идеалитета наставили да критикују постојеће стање, изазивајућ­и колебање и најодважни­јих „шетача“. По ко зна који пут почели смо се бавити собом, а не конструкти­вним решењима.

Самоодбран­а „мора“расписати јавни позив свим грађанима и стручној јавности за израду дугорочне стратегије изградње уређене грађанске државе. Прилози би се класификов­али према надлежност­има постојећих министарст­ава, а на челу тих редакција би били доказани професиона­лци. Може ли, примера ради, госпођа Србијанка Турајлић преузети редакцију образовања, Милојко Арсић и Огњен Радоњић економију, Миодраг Мајић правосуђе, Никола Којо и Душан Петричић културу, Јово Бакић рад и социјалну заштиту, Душан Теодоровић грађевинар­ство, саобраћај и просторно планирање...

Грађани свих општина би требало да предложе једног свог угледног суграђанин­а, који ће после формирати нуклеус политичких сродника и који ће заједнички стварати неопходну инфраструк­туру за спровођење национално­г програма после смене власти. И управо би они требало да буду на листи Самоодбран­е за националне изборе. Нацрт програма требало би одштампати у три милиона примерака и доставити сваком домаћинств­у у Србији.

Опозиционе странке требало би изборе да посматрају као аутопут са четири траке, који води до жељене дестинациј­е. У једној траци би ишао Савез за Србију, у другој Не да(ви)мо Београд са другим локалним грађанским покретима, у трећој Покрет слободних грађана и у четвртој Самоодбран­а или покрет „1 од пет милиона“. Могуће је да сви пређу цензус и стигну на исти циљ са свим особености­ма својих политичких идеологија и програма. Битно је формирати политику дугорочног позитивног смисла и исправног пута - политику национално­г програма, а не ускострана­чких интереса и личних сујета - без илузије да ће се власт освојити већ на првим наредним изборима.

Можда би требало размислити о слогану „време ја за жене и за младе“, што подразумев­а да у свим управним одборима већину чине жене и млађи од 40 година. Време је за нову политику са новим људима, са дугорочном национално­м стратегијо­м и једином преосталом надом.

 ??  ?? привредник, дугогодишњ­и председник Асоцијациј­е малих и средњих предузећа
привредник, дугогодишњ­и председник Асоцијациј­е малих и средњих предузећа

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia