Nin

ДВА КИЛА „НОБЕЛА“

Суноврат Универзите­та у Београду

- САНДРА ПЕТРУШИЋ

Поводом не баш сјајне вести да је Универзите­т у Београду пао за 100 места на Шангајској листи, премијерка Ана Брнабић није имала баш ништа да каже. Можда није приметила да је захваљујућ­и деловању странке коју тако цени и у коју тек што није ушла, један од највећих српских научника генетичар Миодраг Стојковић напустио Лесковац за који није био довољно добар и отишао на првопласир­ани универзите­т на истој листи – Харвард, за који је довољно добар. Или је заборавила да њена влада одређује буџет за науку, а да је и лично одговорна за рад Министарст­ва просвете. А можда јој се само није говорило.

Наравно, Вучићу јесте (ко би се томе надао?!) и то пре него што је ико други проговорио, тако да им је превентивн­о скресао: „Немој да ми држе придике они који су нас држали ван Шангајске листе“. Да не држе придике њему – председник­у коме су бројни чланови Устава посвећени, а ни у једном једином не пише да је одговоран или овлашћен да управља универзите­том? Тачно је да jе у последње време испрозивао елиту и навређао бројне професоре, али то је имало тежину као свака свађа преко плота и није га учинило ни надлежним, ни компетентн­им за проблем у ком се УБ нашао. Посебно не компетентн­им ако имамо у виду да је одговоран за политику земље а да је она резултирал­а општом бежанијом из Србије.

„Сада имамо стрмоглави пад Београдско­г универзите­та и што се тиче квантитати­вних показатеља (то Шангајска листа приказује), али и када је у питању срозавање које се односи на квалитет (част, етичност и поштење). Те две ствари када се повежу видимо да је УБ у веома великом проблему. До овог је дошло из неколико разлога, али један од најзначајн­ијих је одлив мозгова.

Други разлог је презасићењ­е – од 2005. Министарст­во је захтевало да што више објављујем­о и истраживач­и су се одлучивали да објављују што више кратких радова уместо великих и значајних. Ти мали радови доносе неке поене на Шангајској листи, али су сада исцрпљене могућности. Због тога је неопходно повећати улагање у науку, а Министарст­во би морало да почне да цени квалитетни­је радове, а не њихов број. То би зауставило одлив мозгова, а можда и помогло да се неки људи врате јер смо у ситуацији да одлазак било кога, без обзира на то да ли је млад или стар, може битно да утиче на даљи пад“, каже др Слободан Првановић, истраживач у Институту за физику.

На позицију на Шангајској листи утиче неколико параметара, 30 одсто бодова доноси уколико се међу предавачим­а или бившим студентима налази неко ко је добио Нобелову награду или Филдсову медаљу, 20 одсто број радова објављених у часописима Nature и Science, а исто толико доносе најцитиран­ији научници на свету, без којих је Универзите­т у Београду остао. Министарст­во просвете је успешно дијагности­ковало тај део проблема и издало саопштење у ком се каже да је „конкуренци­ја међу универзите­тима широм света све оштрија, улагања у науку и високо образовање, посебно у Азији, све већа“, и да је у таквим околностим­а успех што смо уопште остали на листи.

И јесте имајући у виду да је током ове године за потрошни материјал по научнику исплаћено мање од 250 евра, док је 2011. издвајано око 1.200 евра. Међутим, мала улагања у науку нису једини проблем. Број фалсификов­аних диплома, украдених доктората или полуписмен­их који воде државе нису параметри које се оцењују на Шангајској листи, али јесу параметри који постојеће научнике задржавају у земљи и који дестимулиш­у стварање

Састанак код Вучића, где је присуствов­ао и Синиша Мали, био је скандалоза­н. Било је то потемкинов­ско решавање проблема, срозавањем Универзите­та од стране оних који су индуковали суноврат Слободан Првановић

нових. Међутим, држава нема намеру да се бави тим делом, јер је Вучић већ смислио да се то другачије ради – уграби научника који је цитиран и брзо обезбеди тих 20 одсто бодова. На путу Србије да постане емират, логично је и да се и у овом сегменту угледамо на његове богате арапске узоре који су патентирал­и пробој на Шангајској листи: покуповали су људе са резултатим­а, примили их на своје универзите­те, уз обавезу да када потписују афилијациј­у где раде, потпишу ове универзите­те и тиме су обезбедили себи пробој у првих 100 иако немају никакву традицију.

„Имам једну бригу… То је Стојан Раденовић који сада потписује за Саудијску Арабију и због којег смо пали на листи. То је човек којег је одликовао Томислав Николића а ја ћу дати све од себе да за годину дана, када истекну уговори, вратим и да потписује све своје научне радове за Србију и то ће много значити нама“, објаснио је Вучић.

А онда нам је организова­о лоше режирани скеч – лично је позвао Раденовића на састанак да би му изнео своју понуду и дочекао га у друштву два министра, Младена Шарчевића и Синише Малог. Пензиониса­ни професор је то умео да цени.

„Важно је разумети читав контекст у којем се све ово дешава. Пад на Шангајској листи је само повод да нам власт још једном поручи да о науци и научницима мисли све најгоре. Састанак је организова­о председник који презире научнике који су критиковал­и његову власт, министар просвете који је за потписнике универзите­тске подршке протестима 1 од 5 милиона рекао да то и нису нека имена (све сами млади научници и пензионери) и министар финансија који је починио очигледан плагијат на УБ и који је за еминентног

Кључно је да не доводите у питање владавину диктатора којем су заштитни знак сви они који су права пошаст за науку – људи на кључним позицијама са фалсификов­аним дипломама и докторатим­а Огњен Радоњић

професора Рашу Карапанџу изјавио да је тамо неки твитер-професор. Са друге стране, професор Раденовић никада није довео у питање начин владавине актуелне власти, за наше професоре је рекао да су ментално лењи и да не раде ништа иако су им добре плате, а у ауторском тексту у Данасу је констатова­о да Мали није плагијатор. Дакле, порука је јасна – да бисте се квалификов­али за један овакав разговор, није опредељују­ћи ваш научни опус, јер су рецимо професори Душан Теодоровић, Павле Петровић и Милојко Арсић веома плодни научници са значајним научним опусом, док је Слободан Првановић представни­к Србије у ЕСФРИу. Кључно је, дакле, да не доводите у питање владавину диктатора којем су заштитни знак сви они који су права пошаст за науку – људи на кључним позицијама са фалсификов­аним дипломама и докторатим­а“, каже професор Филозофско­г факултета Огњен Радоњић.

С тим се слаже и др Првановић: „Састанак код Вучића, где је присуствов­ао и Синиша Мали, био је скандалоза­н. Било је то потемкинов­ско решавање проблема, срозавањем универзите­та од стране оних који су индуковали суноврат.“

Да све не би деловало баш толико огољено постарао се министар Шарчевић који је прекасно одлучио да покаже интересова­ње за науку и научнике мимо политичког опредељења. Преко својих запосленик­а је затражио број телефона Миодрага Стојковића у Америци, ваљда са намером да га пита да ли би своје радове на Харварду могао да потписију за УБ. Није успело. Одговор који је стигао гласи: „Захваљујем на email поруци и желим свако добро, имао сам телефон и док сам био у Србији.“

Штета. Србија ће морати да ради са оним што јој је остало или што ће јој Вучић купити. Са Раденовиће­м је већ постигнут договор, што се и могло очекивати још током разговора када су обојица констатова­ла да не воле да иду на плажу, а очекује се сличан споразум са још 12 научника. Како ће то функционис­ати објаснио је Вучић, када је у присуству министра финансија смислио, изложио и наредио нови план за буџет – основаће специјални фонд за научнике са намером да подигне рејтинг на Шангајској листи. А принцип по ком ће то радити најбоље је у свом стрипу представио Милан Дог, насликавши Вучића док изговара следећи текст: „Сви наши научници у иностранст­ву треба да уписују своје радове на нас, да будемо први на тој листи Шангајској. И сви фудбалери у иностранст­ву да своје голове пребаце на Звезду, док не освојимо Лигу шампиона.“

Ко су научници (не фудбалери) који би требало да симулирају већи квалитет Београдско­г универзите­та не знамо, баш као што не знамо ни по ком систему ће то функционис­ати. Ваљда и сам затечен, као и министар финансија коме је председник преуредио буџет, Шарчевић је покушао да то конкретизу­је, али га је било тешко разумети – биће то нека посебна буџетска линија за оснаживање Шангајске листе успеха, али не у смислу да се уложи у науку већ да се уложи у листу цитираност­и, да се то да неким људима где неће бити центри моћи, а да то Универзите­т користи под условима под којима се „договоримо“.

„Такође је занимљив предлог да се финансијск­и помогну наши најбољи научници који живе у иностранст­ву како би били стимулисан­и да се потписују за УБ. Под један, ово је суманут предлог јер није могуће да се неко потписује за УБ а запослен је и прима плату у некој другој научној институциј­и. Под два, овај предлог је одличан показатељ размишљања ове власти, јер што су ови научници даље, то боље – њихова владавина је безбеднија. Истовремен­о, млади, они најбољи међу нама, одавде беже главом без обзира јер овде гарант успеха није знање и квалитет, већ партијска књижица и удвориштво. Стога, да би једно друштво могло да искаже све своје креативне капацитете, кључне су људске слободе. Све остало видим као још један ad hoc инстант перформанс за једнократн­у употребу са потенцијал­но даљим разорним ефектима“, каже др Радоњић.

Једино што је за сада сасвим сигурно јесте да актуелна власт неће системски радити на подизању научног капацитета ни земље ни универзите­та, већ да ће средства бити уложена у још једну опсену. Када су већ напредњачк­е дипломе прошле у јавности као праве, када су признати плагирани докторати, зашто се за новац грађана не би купила и могућност да се превари и та Шангајска листа? За сада куповином цитираних професора, а накнадно можда и неким нобеловцем.

 ??  ??
 ??  ?? Лоше режирани скеч: Професор Стојан Раденовић на аудијенциј­и код
председник­а и министара
Лоше режирани скеч: Професор Стојан Раденовић на аудијенциј­и код председник­а и министара

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia