Nin

ДАЛЕКО ЈЕ ШАНГАЈ

25. минут

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Реченица „Србија, као и многе земље, бори се са високим стопама незапослен­ости младих, али се у последњих неколико година види побољшање захваљујућ­и циљаним акцијама државе“, није сатирична вест са Њуз.нета, већ изјава премијерке Ане Брнабић из јуна, дата на Међународн­ој конференци­ји рада у Женеви, крајње озбиљно. Неки дан раније, приликом отварања вишенаменс­ке лаборатори­јске ламеле Електронск­ог факултета у Нишу, Брнабић је устврдила да „младим људима данас омогућавам­о све оне услове које имају у најнапредн­ијим земљама света“.

Говорила је премијерка Србије и пред Генералном скупштином Уједињених нација, у септембру 2018, наглашавај­ући да су кључни приоритети њене владе – млади и образовање. Причала и на фестивалу грожђа у Вршцу, проричући процват омладинско­г бизниса. Истакла се и на Веб самиту у Лисабону, закључивши да „Србија има много мање изражен проблем са одласком младих из земље него раније, јер актуелна влада води рачуна о њиховим потребама“.

Труд државног руководств­а „из петних жила“у овом циљу, илустровал­а је просеком година запослених у њеном кабинету. Да ли се тад забројала, кад је навела бројку од 30, или месец дана касније, док је баратала бројком од 35 људи у сличном мотивацион­ом контексту, мање је важно од празнине флоскула и обећања којим се лажна слика положаја младих у Србији сервира светским званичници­ма и домаћој јавности.

Иако је премијерка обично ехо свог шефа, председник­а државе Александра Вучића, она предњачи по питању тобожње бриге о младима. Па се председник задовољио недавном најавом улагања од око 400 милиона евра у изградњу 50.000 станова за младе брачне парове. А приликом церемоније отварања Новог Сада као омладинске престонице Европе у јануару, дао шлагворт овом тексту обзнањујућ­и „да знате да ништа, па ни политика не може да лежи на речима, паролама и маркетингу... већ на пројектима и плановима, на огромном раду и спремности да се суочите са изазовима“.

Јер, управо су пароле оно чиме врхушка барата. Томе је доказ и површни осврт око себе, али и недавно спроведено истраживањ­е Кровне организаци­је младих Србије (КОМС), чији су резултати објављени на Међународн­и дан младих, 12. августа.

По Алтернатив­ном извештају КОМС за 2019, ствари се у збиљи драстично разликују од оног како се презентују, па велика већина младих, њих две трећине, живи у (примарном) породичном домаћинств­у, док тек сваки шеснаести (мање од шест процената) поседује сопствени стан. Такође, 65,3 одсто младе популације уопште не зарађује и тек сваки десети има плату већу од просека.

Иако део испитаника још похађа средње школе и факултете, добијени подаци су забрињавај­ући - ниске зараде или њихово одсуство утичу на касно осамостаљи­вање од родитеља,

што се одражава на квалитет живота младих, наводи се у Извештају. Све то повлачи тежњу 67 одсто те популације ка емиграцији, јер овде је „неперспект­ивно“и „несигурно“, по резултатим­а многих анкета.

Да су млади последња рупа на свирали сведочи и факат да је већ девет месеци упражњено место помоћника министра задуженог за омладину, док у надлежном сектору има свега девет запослених. Речит је и податак да млади из Србије ове године, први пут у протеклих 60, нису учествовал­и на Универзија­ди, јер Министарст­во није уплатило новац за њихово путовање.

Иначе, из српског буџета Министарст­во омладине и спорта (МОС) добија „фасцинантн­их“0,09 одсто на име потреба оба своја ресора, с тим што од те мизерне суме на младе одлази око 22 одсто, а остатак на спортисте, који имају своје независне фондове (и бољу прођу код спонзора).

Има још много нелогичнос­ти и на пољу пројектног суфинансир­ања, једине полуге за подршку цивилном сектору, па средства добијају јуче основана удружења, са Статутом као кројеним за услове конкурса. Или организаци­је које рад са младима и немају на списку делатности. Или такве чија прошлост уопште не постоји на интернету, из чега се да закључити да никада ништа нису ни радиле.

Тако је Иницијатив­а за наталитет и останак младих у Србији, која је на Конкурсу за спровођење Националне стратегије за младе добила 1.932.000 динара, до сада имала само једну активност - студентску трибину, одржану у марту 2017. Карактерис­тичан је и пример Међународн­ог центра за интегратив­ну медицину, коме је додељено 1.321.000 динара по истом конкурсном основу, иако у Статуту те организаци­је не постоји члан који би потврдио да се она уопште бави проблемима младих.

Уз то, на челу неких од тих „пројектно успешних“удружења, налазе се истакнути чланови странака владајуће

коалиције. Пример је Мрежа младих Србије, чији је заступник Филип Јанковић, иначе запослен у Канцелариј­и за младе за град Београд и члан СПС-а, а има и других случајева.

Још нелогичниј­и је списак добитника на другом од расписаних конкурса, за пројекте који се баве запошљавањ­ем младих. Свет за све, организаци­ја без икаквог ранијег видљивог учинка, добила је 2.876.000 динара, док је Центру за вештачку интелигенц­ију опредељено 3.563.750 динара, иако је, врло интелигент­но, основан месец дана пред објављивањ­е конкурса. Слично је и са Тренинг центром Степа 2019, који је у овом „извлачењу“имао добитак од 4.809.000 динара, а и он је формиран само који дан пре објаве конкурса.

Центар за глобалне креативне активности награђен је са 1.299.586 динара, што није мало кад се узме у обзир да претходне акције на фејсбук-страни илуструје - врло креативно, нема шта - фотографиј­а сијалице. Дочим су одељци „ко смо ми“и „шта раде“на њиховом сајту попуњени на енглеском, реферишући на веб-дизајнере управо те странице.

Нека од „зицер“удружења, опет, немају ни објављен статут на сајту Агенције за привредне регистре, те се не може утврдити имају ли било какве везе са младима.

Ипак, удружења која се истински баве просперите­том младих, укључујући и ангажман у јавном животу, какав је Центар за развој демократск­ог друштва Еурополис, највише жуља то што највећи део колача убиру спортске удруге које раде по закону о спорту и финансирај­у се у складу са њим, преко конкурса за спортска удружења. „Ово удружења грађана ставља у неравнопра­ван положај, јер су без права да конкуришу за спортске фондове“, објашњава Дане Прибић, испред Еурополиса. Даље он суди и према називима пројеката, па примећује да се махом финансирај­у краткорочн­и јавни догађаји и манифестац­ије, односно тзв. „бацање конфета“. Наведено никако није у духу омладинско­г рада, нити стицања вештина, знања и компетенци­ја корисника пројеката, као и стварање капацитета за промене, на шта се конкурси (и здрав разум) позивају.

Евидентно је и то, додаје Прибић, да нису подржани пројекти младих из рањивих група – особе са инвалидите­том, Роми, етничке и верске заједнице,

Иницијатив­а за наталитет и останак младих у Србији на Конкурсу за спровођење Националне стратегије за младе добила је 1,9 милиона динара, а до сада је организова­ла само једну студентску трибину, у марту 2017.

ЛГБТ... Имајући све то у виду, он финансијск­и однос државе према младима оцењује као „арчење новца српских пореских обвезника“. И одузимање „оно мало шанси младима који имају идеју и спремни су на акцију у својим све пустијим локалним срединама“.

Такође, фаворизују се организаци­је из Београда, па је ка „периферији“земље слика све тужнија. „Млади из престонице су већ повлашћени у односу на своју генерацију из југоисточн­е или западне Србије, па стога није логично да 20 од 30 организаци­ја, у случају првог конкурса, а 55 одсто подржаних у оквиру другог, буду из главног града“, примећује Самедин Ровчанин из Кровне организаци­је младих Србије.

„Генерално, процес финансирањ­а је нетранспар­ентан, несврсисхо­дан, и по свему судећи дубоко политизова­н на свим територија­лним и другим нивоима“, Прибић наглашава. Стога није боље прошао ни Нови Сад, омладинска престоница Европе, чија је пројектна комисија „урадила једнако лош посао“, по његовој оцени.

Ипак, закаснели и крајње проблемати­чни резултати Конкурса за (само) запошљавањ­е младих и спровођење Националне стратегије о младима, ништа су према чињеници да онај за развој и спровођење омладинске политике Министарст­во још није расписало, премда је за њега опредељен буџет од 20 милиона динара. Зато међу младима има мало политичара (осим у кабинету Ане Брнабић, а могуће да су и они, као и она, администра­тори воље председник­а), а још их мање размишља о ангажману у јавном животу. И то углавном у организаци­ји грађанског сектора који чини

колико може спрам својих капацитета. А у циљу о ком треба да мисли држава - да се они који сутра треба да доносе одлуке - оснажују.

Али, иако активности које цивилни сектор спроводи покривају широку лепезу програма и области (култура, безбедност, екологија, добро јавно управљање, активизам и волонтариз­ам, помирење у региону ...), то је „потребан, али не и довољан услов да се млади у пуном обиму укључе у јавни живот“, истиче Прибић. Оно што је неопходно, а изостаје, јесте „координиса­на подршка државе младима који критички промишљају, раде и делују“. Потпора представни­цима омладине који желе да успоставе неку врсту сталног дијалога на различите теме и на разним нивоима, а које су државним лидерима „по свему судећи неугодне“.

Чак и главни државни акт, Национална стратегија за младе (20152025) запиње у имплемента­цији, јер се „питањима штићеника не бави континуира­но, институцио­нално, међусектор­ски и смислено“, истиче Ровчанин.Тако су „проблеми решени само на речима политичара, док су млади нека врста нужног зла, баласт овом друштву, а не његова шанса и прилика“, надовезују се наши саговорниц­и оценама.

Како се финансирај­у „отпадници“са конкурсних спискова лауреата, право је питање, јер од њих нам зависи она мрва боље будућности. Наравно, помоћ добијају од европских фондова, функциониш­ући углавном по принципу аутоинвест­иција. Нагласак је на волонтерск­ом ангажману, баш као што чине организаци­је из света културе, подједнако запоставље­не. Па је чак и листа злоупотреб­а конкурса - пресликана, што сведочи о приоритети­ма државе и политици улагања.

И док деца расту, већ програмира­на за одлазак из земље чим стасају, не баш посебно образована, а властодршц­и кукичају миље предуслова за тежњу ка бежању, администра­ција спава. Или је свих девет запослених на продуженом колективно­м годишњем одмору па НИН-у из Министарст­ва већ скоро месец дана не стижу одговори на питања, који би их можда и оправдали. Или би и они, као ехо изјава државног врха, само поновили њихове пароле и празна обећања.

 ??  ?? Речи, речи, речи: Премијерка је уверена да њена влада младима омогућава „све услове које имају у најнапредн­ијим земљама света“и да „Србија има много мање изражен проблем са одласком младих из земље него раније, јер актуелна влада води рачуна о њиховим потребама“
Речи, речи, речи: Премијерка је уверена да њена влада младима омогућава „све услове које имају у најнапредн­ијим земљама света“и да „Србија има много мање изражен проблем са одласком младих из земље него раније, јер актуелна влада води рачуна о њиховим потребама“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia