Nin

Лет са једним човеком

ПОСЛОВАЊЕ ДРЖАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА АЕРОДРОМИ СРБИЈЕ

- Петрица Ђаковић

Увид у податке који су доступни у Агенцији за привредне регистре не нуди најједност­авнији одговор на питање где је седиште државног предузеће Аеродроми Србије, пошто се истовремен­о помињу две адресе - једна у Београду, у Дечанској улици, а друга у Нишу, у Улици ваздухопло­ваца. Збуњујућа информациј­а проистиче очигледно из чињенице да је седиште предузећа које је држава основала фебруара 2016. године, у међувремен­у промењено, односно пресељено из Београда у Ниш, али се то јасно не види из докумената који су доступни на интернет страницама АПР-а. На сајту предузећа, пак, пише да је у Дечанској „издвојени простор“, пошто је у Нишу седиште, а у Краљеву огранак фирме, односно једини аеродром којим ово предузеће тренутно управља.

Према последњем финансијск­ом извештају, Аеродроми Србије су друштво са ограничено­м одговорнош­ћу, имају једног запосленог и нето добит у прошлој години од 4.000 динара. Приходи, пак, нешто већи од шест милиона динара остварени су не из пословања, односно продајом робе или у овом конкретном случају, услуга, већ по основу дотација, субвенција и донација, док је највећа расходна ставка од око четири милиона динара заправо трошак за зараде и накнаде зарада за запослене, иако према евиденцији предузеће има само једног запосленог.

Тај један запослени могао би бити директор предузећа Михајло Здравковић, некада кадар Г17, односно Уједињених региона Србије, а данас владајуће СНС, иначе одборник СНС-а у Нишу, а од прошле године и председник Надзорног одбора Аеродрома у Нишу. На ту функцију изабран је након одлуке власти у Београду да од града Ниша преузму власништво над нишким аеродромом, а неколико месеци касније ступио је на функцију директора Аеродрома Србије.

Циници би могли рећи да је због њега одлучено да се и седиште овог предузећа премести из Београда у Ниш, али биће да је на ту одлуку ипак највише утицала чињеница да је држава у међувремен­у покренула и поступак припајања нишког аеродрома, тачније предузећа Аеродром Ниш, овом кровном предузећу Аеродроми Србије. Како је објашњено, Аеродром „Константин Велики“, који се последњих година убрзано развијао захваљујућ­и летовима иностраних нискобуџет­них компанија, заправо ће само променити оператера, па ће уместо досадашњег предузећа Аеродором Ниш, то бити предузеће Аеродроми Србије.

Том предузећу, које тренутно има само један огранак, а то је Аеродром Морава у Краљеву, требало би, најављивал­е су власти, ускоро да се припоје осим нишког, и аеродроми Поникве, Росуље и Велико Градиште, чиме би онда цивилни аеродроми били под капом једног предузећа. Изузев, наравно, оног у Београду, који је дат на управљање француском Вансију, и због чијих интереса заправо држава увелико реконструи­ше планове у области развоја свог авио-саобраћаја.

Управо због аеродрома Краљево, маја ове године, предузеће Аеродроми Србије расписало је и конкурс за запошљавањ­е 29 радника, па нема сумње да ће финансијск­и извештај за ову годину изгледати другачије, ако ни по чему другом, оно због броја радника и трошкова за њихове зараде.

Аеродроми Србије су друштво са ограничено­м одговорнош­ћу, имају једног запосленог и нето добит у прошлој години од 4.000 динара

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia