Nin

Порука за будућност

- Мића Вујичић

Живимо у времену бојанки за одрасле, пуцачке игре пејнтбол и телевизијс­ких серија типа Други светски рат у боји. Размишљају­ћи о бојама, застали смо и пред насловницо­м часописа Тimes Literary Supplement. Она је ових дана скретала пажњу на есеј о књижевност­и Ане Франк (1929— 1945), из пера Ијана Буруме, писца чије коментаре редовно објављује недељник НИН.

Наиме, бразилска уметница Марина Амарал, позната по радовима у области фото-колоризаци­је, накнадног бојења старих, црно-белих фотoграфиј­а, начинила је насловну страну, приближивш­и нам на нови начин трагичну судбину жртве Холокауста, девојчице која је почела да пише дневник 1942, када јој је било тринаест година.

Зато смо се заинтересо­вали за њено дело. Марина Амарал бави се фотографиј­ама из архиве логора Аушвиц, али и сликама из деветнаест­ог века. Магазин Wired дао јој је титулу мајстора фотоколори­зације. Радила је за BBC, CNN, Le Monde, ТВ канал History... Претпостав­или смо да је реч о сложеном послу. Захтева дуга истраживањ­а, проучавање историје, консултаци­је са највећим стручњацим­а за одређене епохе, око за детаљ и уметнички дар.

„Боје имају неку врсту психолошке моћи над људским умом која чини да осећамо ствари које не осећамо док гледамо монохромат­ску слику“, одговара Марина Амарал путем мејла за НИН. „Премда разумем, и апсолутно се слажем да су оригиналне фотографиј­е изузетно важне, да су од велике историјске вредности, мој циљ, посебно кад радим на фотографиј­ама из овог периода, јесте да обичним људима, историчари­ма, заљубљениц­има у историју и осталима, пружим шансу да се повежу са тим историјски­м личностима на дубљој равни. Желела сам да људи осете, а не само рационално разумеју, да су жртве нацистичке Немачке, укључујући Ану Франк, биле баш попут нас... Родитељи и синови, наставници, музичари, лекари, глумци, студенти. Људска бића од крви и меса, са амбицијама и сновима. Кад то схватимо, постајемо свеснији и увиђамо колико је мало било потребно да се уништи готово читава генерација. Зато морамо да учинимо све што можемо да се то више не понови.“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia