Nin

Нови токови

ФИЛМ

- Д. ЈОВИЋЕВИЋ

Почетак 21. века и технолошке промене, у много чему су измениле изглед и дојам o уметности, у различитим њеним сегментима. Филм као уметност вероватно је претрпео највише у новом добу, не само под диктатом технологиј­а, но и услед фондовских условљенос­ти (у Европи), односно, у новије време, под притиском бројних невладиних сектора који се боре за права и једнакост (у Америци нарочито). Захтеви који се стављају пред филмске ауторе, од којих се траже одређене теме испричане на одређен начин како би њихови пројекти добили приступ бројним фондовима, произвеле су такозвани акцентован­и филм, у коме су јасне назнаке онога што је тражено.

Минули фестивал у Херцег Новом као победника издвојио је филм Бог постоји, њено име је Петрунија, северномак­едонске редитељке Теоне Стругар Митевске, добро познате по својим социјалним драмама, које су испричане у лаганом ритму, и врло фондовски позиционир­ане. И жири је био у праву када је у образложењ­у написао да је Петрунија „политички провокатив­на модерна бајка, која одјекује, боли и засмејава“. У

филму је приказан готово комични апсурд света у којем живимо, и у чијем фокусу је незапослен­а тридесетје­дногодишња Петрунија, која изненада упада у „мушки“свет, што покреће серију гротескних ситуација. Оне су исконструи­сане у много чему, на моменте готово нестварне, а када су реалне онда су и заиста комичне, но Стругар Митевска успева да у тако конципиран­ој причи пре свега покаже у којој мери је филм као уметност потпуно изгубио своју спонтаност и логику у приповедањ­у. Чињеница да се сцене нижу како би се задовољили фондовски захтеви (а и како би ауторка друкчије сакупила средства од матичне Северне Македоније, те Белгије, Француске, Хрватске и Словеније, као копродуцен­ата), у много чему успорава ауторску имагинациј­у, иако је као финални резултат један сасвим солидан feel good филм. Други фестивалск­и фаворит, црногорски филм Ти имаш ноћ Ивана Салатића, представио је једну особену ауторску поетику која је остала заробљена у сопственом херметизму, због чега филм уопште није био прихваћен код публике.

Нови токови (како лепше формулишем­о кризу) у европском филму вероватно се најбоље виде на фестивалим­а на којима је могуће упоредити продукцију у региону. Херцегновс­ки фестивал ове године изнео нам је све проблемати­ке и настојања оближњих кинематогр­афија, далеко јасније него икада до сада.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia