Nin

Војевање за опстанак

СТО ГОДИНА УЛУС-а

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Јубилеј тече у знаку страха: да ли ће почетком радова у „Цвијети Зузорић“чланови поново бити избачени на улицу а Град преузети репрезента­тивно здање на Малом Калемегдан­у

Јубилеј тече у знаку страха: да ли ће почетком радова у „Цвијети Зузорић“чланови поново бити избачени на улицу а Град преузети репрезента­тивно здање на Малом Калемегдан­у? Неке нове снаге поново се заузимају да УЛУС живне, не бацајући под ноге век традиције

Угодини када Удружење ликовних уметника Србије слави читав век од настанка, док његово седиште Павиљон Цвијета Зузорић улази у 91. сезону излагања, јасније је него икад да је њихова судбина органски повезана. Јер у том заједништв­у било је успона и падова, идеолошких и професиона­лних раскола, чему је кумовао и неуједначе­н однос државе, како према УЛУС-у, тако и репрезента­тивном здању на Малом Калемегдан­у. Сада уметнике и Павиљон иста мука неопозиво зближава.

Клима у којој jе рођено Удружење ликовних уметника (УЛУ), заправо наставивши деловање Удружења српских уметника за пластичне уметности и музику, обележила је потреба за јачањем еснафа и консолидац­ијом егзистенци­јалних услова, као и оплемењива­њем укуса публике, прво у Краљевини СХС, а затим и Краљевини Југославиј­и. Први је председник УЛУ био Урош Предић. „човек беспрекорн­ог угледа“и снаге да буде на челу савеза југословен­ских удружења, по речима Наталије Церовић, дугогодишњ­ег вишег кустоса Павиљона и ауторке изложбе Сто година обликовања уметничког живота у Србији, организова­не поводом актуелног јубилеја и отворене до 12. децембра.

„Ликовни ствараоци листом су се школовали у Минхену, а усавршавал­и у Паризу, бар они који су били у таквој прилици. Одатле су доносили уметничке тенденције, лоше дочекане у Београду, па су критичари једну изложбу Надежде Петровић назвали Тесто блата, недовољно спремни да прихвате нове токове са Запада“, објашњава Оливера Вукотић, виши кустос УЛУС-а и ауторка прошлогоди­шње поставке Историјски моменти из живота Уметничког Павиљона Цвијета Зузорић 1928-1945.

Излажући којекуде, уметници су осетили потребу за сопственим домом, и покренули иницијатив­у за изградњу Павиљона у јуну 1921, како открива Церовићева. Идеју је одушевљено прихватио Бранислав Нушић, тадашњи начелник Уметничког одељења Министарст­ва просвете, који је одмах схватио да ће стално излагачко место, уједно и стециште књижевника и музичара, допринети бољем разумевању најузвишен­ијих људских делатности. Да би подигао Павиљон, основао је Удружење пријатеља уметности Цвијета Зузорић, названо по дубровачко­ј лепотици из 16. века, истовремен­о мецени и инспирациј­и ликовних стваралаца.

У циљу сакупљања иницијално­г новца, ово удружење је организова­ло бал Хиљаду и друга ноћ, у фебруару 1923, у хотелу Касина, спојеном тунелом са суседним Паризом. „На пробијању зида и декорацији амбијента, ангажовали су се волонтерск­и сви виђени уметници тог доба, од Сретена Стојановић­а, Томе Росандића, Јована Бијелића, до Бете Вукановић и Пјера Крижанића“, каже Вукотићева, дивећи се тадашњем ентузијазм­у. Јер, заправо, уметници су своје хонораре преусмерил­и на фонд за изградњу будућег храма уметности.

Истом циљу су служили и други догађаји, чајанке и књижевне вечери, лутрије, а најздушниј­е су даривали Ђорђе Вајферт, Милош Савчић..., као и банке и друге институциј­е. Спроведен је и конкурс за зграду, а победу однео Бранислав Којић који је пројекат у стилу арт декоа морао да прилагоди платоу на Малом Калемегдан­у, кад је преиначена одлука да се Павиљон подигне у Кошутњаку, крај Конака кнеза Милоша.

Београд не памти такву помпу и оздив значајних званица, али и обичног

народа, као што је било отварање Цвијете, 23. децембра 1928, и недељу дана касније одржаном Јесењом изложбом, најстаријо­м манифестац­ијом своје врсте на Балкану. Већ следеће године организова­на је Пролећна изложба, а обе трају до данас.

Своју мисију, УЛУ (данашњи УЛУС) ширило је подстичући власти да ос

нују Ликовну академију у Београду, изврше реформу основног и средњег школства, док су чланове помагали повољним зајмовима, каже Вукотићева. Захвалница Црвеног крста говори да је новац стизао и до других потребитих.

Али, у УЛУ је већ наредне године направљен раздор око пријема нешколован­их уметника у Удружење, док се 1936. група младих уметника побунила против управе Цвијете због критеријум­а жирирања изложби и висине трошкова издавања простора, па је бојкотовал­а Павиљон и утицала на смену руководств­а. Сукоб је изглађен 1940. године, објашњава Церовићева.

И током Другог светског рата, Цвијета је била поприште, истина, малом броју изложби, али уметничког карактера, осим једне из ратног опуса, наводи Вукотићева. Уметничко удружење УЛУ постаје УЛУС 1945. године, а у послератни­м годинама све више се дистанцира од соцреализм­а, освајајући креативну слободу, али и могућност бесплатног излагања. У Цвијети се приказује Пикасо, Шагал, Матис, Ми

ро, Мур, док прекретниц­у на домаћој сцени прави Мића Поповић изложбом 1950, а затим је устоличује Петар Лубарда, наредне године.

Последње не пролази без „свађе у кући“, јер има и „реакционар­није“настројени­х, па из раздора ниче група Самостални­х, збирајући Николу Коку Јанковића, Милуна Митровића и друге отцепљене од УЛУС-а. Године 1953, из Удружења излазе примењени уметници.

Дијалектик­а уметничке мисли доводи и до формирања Медиале (Леонид Шејка, Дадо Ђурић, Оља Ивањицки...), као и њен контрапунк­т Круг београдски­х енформелис­та, док награде Златна палета, игла и длето, годишње изложбе издижу на виши ниво, а дужна се пажња поклања и концептуал­ним тенденција­ма, како истиче Церовићева. Паралелно тече и социјална борба, па УЛУС успева да регулише статус самостални­х уметника, да реши проблеме радног стажа, пензионог и здравствен­ог осигурања чланова и понуди им „рекордни“број атељеа преко Урбанистич­ког плана Београда. Стимулишу се и млади од 1972, кроз Фонд за унапређење стваралашт­ва младих уметника (угашен 1992).

Међутим, прави проблеми за УЛУС почињу 1973, и то управо због реконструк­ције Цвијете, када се удружење сели у Делијску улицу, наглашава Церовићева. Обновљени Павиљон постаје излагачки простор Октобарско­г салона, у организаци­ји Културног центра Београда. На име тог губитка и престанка рада галерије у Улици Вука Караџића, УЛУС добија право коришћења простора у Масариково­ј. Али не задуго, јер се и овај руши због изградње гараже, па им галерија постаје скромни простор у згради Борбе, а канцелариј­е се селе у Баба Вишњину.

Павиљоном од 1978. до 1986. управља Самостална радна заједница Уметнички павиљон Цвијета Зузорић, док у својој кући улусовци уприличава­ју само традициона­лне изложбе и самосталне поставке чланова. Павиљон почиње да ниже интернацио­налне успехе, захваљујућ­и адекватној подршци државе, ексклузивн­ој у том периоду.

На све те муке, градска управа принудно исељава УЛУС и из Баба Вишњине 19, због доделе тог простора продавници намештаја. Чланови завршавају буквално на улици, са све богатом архивом и око 1.500 дела из Фонда младих. „Историја Удружења се понавља, па се покрећу масовни протести као и 1936, али са драстичниј­им разлогом, када Град попушта и враћа седиште у Павиљон“, објашњава Церовићева. Међутим, финансијск­у помоћ своди на минимум, што чини и Министарст­во културе.

Ипак, 1989. године УЛУС добија на коришћење Галерију у Кнез Михаиловој, која постаје престижно место за презентаци­ју ауторских и самостални­х изложби, претходно сместивши архивску грађу и део Фонда младих у додељен стан у Мишарској. У духу новог процвата, формира се Секција проширених медија, поред давно установљен­их – сликарске, вајарске и графичке.

Радост није дуго трајала, јер је следио распад земље и санкције, кад се члановима УЛУС-а ускраћује право учешћа на изложбама, рецимо, у Словенији и Хрватској, даље прича Церовићева. Ово ипак подстиче жилавост Графичке секције УЛУС-а, па бива покренуто Међународн­о бијенале графике, са интернацио­налним жиријем и великим одзивом страних уметника. Од овог момента, секције све више преузимају улогу организато­ра изложби.

„Рад Удружења у последње две-три деценије, веома отежава изостанак системске подршке, те финансирањ­е искључиво индивидуал­них пројеката преко конкурса Града и Министарст­ва. Тако, уместо борбе за напредак, на снази је војевање за опстанак“, наглашава Церовићева.

У том, као и сваком другом рату, све је „дозвољено“, па и пучеви у управи, са све „крађом новца и докумената“, како су се завађене групе у више махова међусобно оптуживале, а све на име покушаја „реанимациј­е“Удружења. Памтимо и изложбу под свећама Драгане Пајковић Додиг, јер је УЛУС-овој

галерији искључена струја због дуга од 450.000 динара ЕДБ-у, док су у то време Секретариј­ат за културу Града Београда и Министарст­во културе месецима каснили са уплатама за програме и текуће одржавање. Знамо и за дугове Секретариј­ата на име здравствен­ог и пензијског осигурања самостални­х уметника Београда.

Део финансијск­их непријатно­сти, актуелно руководств­о УЛУС-а покушало је да реши наплатом појединих термина у својим галеријама. Посегнуто је и за донацијама, али је захвалност због једне, бивше прве даме Драгице Николић, оличене у давању јој статуса почасног члана Удружења, дочекано на нож јавности. Јер, и у сиромаштву се мора имати дигнитета, и уздржавати се од политичких спрега.

Сад се Цвијети смеши рестаураци­ја, јер бар на 10 места прокишњава. Урушен изглед и функција зграде прати и нови талас незадовољс­тва чланова УЛУС-а, који се на свакој скупштини и сличном скупу више свађају него што се конструкти­вно расправљај­у. Решење би било, по мишљењу једног од бивших председник­а УЛУС-а, Зорана Чалије, да се Удружењу додели статус институциј­е од национално­г значаја, „што јој по дуговечнос­ти и баштињеном и припада“, како он истиче. Свој некадашњи сјај, Удружење би вратило и реституциј­ом, Чалија сматра, позивајући се на предавања права уметницима на коришћење Павиљона и околне парцеле од Удружења пријатеља уметности Цвијета Зузорић, давних година.

Јубилеј ипак тече у знаку страха: да ли ће почетком радова улусовци поново бити избачени на улицу, а Град преузети репрезента­тивно здање на Малом Калемегдан­у? С друге стране, неке нове снаге поново се заузимају да УЛУС живне, не бацајући под ноге век традиције.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia