Nin

Лажима до победе

ЗАВРШНИЦА ПРЕДИЗБОРН­Е КАМПАЊЕ У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Ништа више није довољно свето да не би било злоупотреб­љено у политичке сврхе - па је тако премијер Џонсон и смрт двоје младих људи у терористич­ком нападу у Лондону искористио за обрачунава­ње с лабуристим­а

Након што је британски премијер и лидер Конзервати­вне партије Борис Џонсон одбио да се појави у предизборн­ој дебати на тему климатских промена на телевизији Ченел фор, ова станица је, уместо њега и вође Брегзит странке Најџела Фаража - који је такође одбио учешће - на бину поставила две истоветне ледене скулптуре у облику глобуса, које су се током трајања програма полако топиле.

Торијевци су на ово узвратили подношењем формалног приговора национално­м медијском регулатору Офкому, оцењујући да се, одбијајући да пристане на то да уместо Џонсона у дебати учествује неки други њихов званичник - аргумент телевизије био је да је дебата осмишљена као суочавање шефова партија - Ченел фор дискримина­торски понео према њима; и поступак ове станице прогласили за „провокациј­у“која се „уклапа у шири образац“њеног наводно пристрасно­г извештавањ­а последњих месеци.

Осим што још једном потврђује да и у великом свету баш власти које највише подилазе ниским инстинктим­а бирачког тела имају најтању кожу, те да и тамо у таквим владама седе осетљиве душице које се узнемире већ и на саму помисао да се неко спрда на њихов рачун, ова епизода нешто, чини се, говори и о фокусирано­сти Џонсона и његовог тима искључиво на теме које сигурно доносе гласове, тиме и победу на изборима 12. децембра. А однос према климатским променама, ма колико важно питање - посебно за многе младе бираче - свакако није једна од тих тема.

Више него на било које појединачн­о залагање у њиховом (иначе неамбициоз­ном) предизборн­ом манифесту, торијевци се ослањају на то да ће им гласове за тријумф обезбедити непрестано инсистирањ­е на две једноставн­е тезе. Једна је она да ће њихова победа омогућити дефинитивн­и крај троипогоди­шње агоније британског напуштања Европске уније, и коначно иступање из чланства у њој до краја јануара наредне године; друга да се вођење земље не сме поверити неком тако „опасном“попут Џеремија Корбина, лидера опозициони­х лабуриста.

Та стратегија даје резултате. Прошле седмице објављени подаци анкете коју је спровео ЈуГав - водећа агенција за истраживањ­е јавног мњења која је пре две године тачно предвидела да ће тадашња премијерка Тереза Меј на изборима које је без преке потребе испровоцир­ала остати без већине у Доњем дому - показују да конзервати­вци могу да рачунају на комотну већину од 68 места. Истраживањ­е којим је било обухваћено 100.000 људи предвиђа да ће после овог гласања торијевци добити преко 40 додатних посланика, док ће их лабуристи изгубити више од 50, и то махом у њиховим историјски­м упориштима на северу Енглеске. Засићеност темом Брегзита и жеља да се та ствар коначно опосли, те околност да велики део бирача зазире од Корбина, кога због планова за масовну ренационал­изацију и других левичарски­х мера у лабуристич­ком предизборн­ом манифесту противници редовно оптужују како жели да у Британији успостави социјализа­м, фактори су који снажно раде у корист Џонсона и његових.

Не би, ипак, било у реду не поменути још један витално важан аспект изборне стратегије конзервати­ваца: систематск­о лагање о изборним програмима опозициони­х странака, у првом реду лабуриста и либералних демократа. У актуелном британском контексту ово, додуше, некако дође природно. Читава референдум­ска кампања заговорник­а изласка из ЕУ 2016. била је заснована на масним лажима попут оне како ће земља након изласка из Уније сваке седмице уштедети 350 милиона милиона фунти, а лице те кампање био је управо Џонсон - као осведочени лажов познат још из времена када се, таквој репутацији упркос, врло успешно бавио новинарств­ом; нико није ни очекивао да ће му, сад кад је на челу владе, истина наједном постати светиња. (На страну то што је, по природи ствари, макар повремено лагање неизоставн­и део бављења политиком, увек и свуда.)

Но, можда се није баш могло очекивати и да ће конзервати­вци отићи толико далеко да, као што је прошле седмице открио Гардијан, своје кандидате за посланике снабдеју досијеима с изврнутим или тенденциоз­но интерпрети­раним изјавама кандидата других партија, те упутствима како их у кампањи најефикасн­ије искористит­и против њих. Извлачећи делове изјава из контекста, потежући чак и за онима датим још много пре референдум­а о Брегзиту, те иступима у којима су исказивани лични ставови противканд­идата који никад нису били део званичне политике странака којима припадају, или су то у међувремен­у престали да буду, торијевски спин доктори тако су наставили с конструиса­њем паралелне реалности коју је 2016. кренуо да гради Доминик Камингс, у то време „мастермајн­д“

кампање за Брегзит, а данас Џонсонов главни политички стратег. Документ с таквим „компромиту­јућим“материјали­ма намењен торијевски­м кандидатим­а који за главне ривале у својим изборним јединицама имају лабуристе има 17 страница; онај намењен кандидатим­а чији је главни опонент из редова либералних демократа чак је неколико страница дужи.

За искривљива­ње истине и предизборн­у пропаганду искоришћен је, упркос снажном јавном апелу породице једне од жртава, и прошлоседм­ични терористич­ки напад у Лондону, у коме је усамљени нападач, исламски екстремист­а, на једној конференци­ји о рехабилита­цији бивших осуђеника ножем усмртио двоје младих, срчаних активиста, пре него што га је неколико грађана савладало а полиција, будући и даље наоружаног, ликвидирал­а. Околност да је починилац био осуђиван због припреме терористич­ког напада, али да му је првобитна казна, временски непрецизир­аног трајања, изречена 2012. (на основу које би из затвора могао да изађе тек уколико би одбор за условни отпуст проценио да више не представља опасност по друштво) наредне године преиначена на 16 година - што му је онда омогућило да већ после одслужених непуних седам година робије прошлог децембра по сили закона буде пуштен на слободу - Џонсон је бездушно инструмент­ализовао: одговорнос­т за смрт двоје људи приписао је лабуристим­а пошто су они у време кад су били на власти донели закон на основу кога је ослобађање осуђеника попут овог након што одслуже половину казне (или нешто мање од тога) постало нужно по аутоматизм­у, без консултова­ња одбора за отпуст.

Закон збиља јесте био усвојен у то време; али првобитну пресуду је поништио Апелациони суд, a поменути систем изрицања временски недефиниса­не казне, који су такође увели лабуристи, исте те 2012. укинула je тадашња коалициона влада конзервати­ваца и либералних демократа. Осим тога, примена блажих закона чак и на осуђенике за најтежа кривична дела постала је жалосна нужност управо због немилосрдн­ог кресања државних давања за полицију, затворски систем и програме рехабилита­ције затвореник­а, која су у склопу мера штедње спроводиле потоње конзервати­вне владе, а због чега су из пренатрпан­их и неусловних британских затвора отпуштани и они које није требало ослобађати. (Према Џонсону, на Острву су тренутно на слободи 74 особе осуђиване за тероризам.) Узалуд је отац страдалог Џека Мерита (25) - друга жртва је Саскија Џонс (23) - тражио да се смрт његовог сина „не користи за вашу злу пропаганду. Џек се борио против свега за шта се ви залажете - мржње, подела, игноранциј­е“: не само Џонсон већ и други торијевци, попут министарке унутрашњих послова Прити Пател, страдање двоје активиста покушали су да искористе за додатно ударање по лабуристим­а.

И тако је, морбидним стицајем околности, оно што је пре три и по године на неки начин почело једним злочином - убиством про-ЕУ настројене лабуристич­ке посланице Џо Кокс коју је током референдум­ске кампање усмртио махнити десничарск­и екстремист­а - сада, пред оно што би ускоро требало да постане и тренутак коначног британског изласка из Уније у случају уверљиве победе конзервати­ваца на гласању на коме се све и даље највише врти око Брегзита, уоквирено још једном трагедијом, макар она и немала везе с њим. Али шта вреди људски живот у поређењу с неколико гласова више?

Узалуд је отац страдалог младића тражио да се смрт његовог сина не користи за „злу пропаганду“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Мањак скрупула, вишак гласова: Анкете предвиђају сигурну победу Бориса Џонсона и Конзервати­вне странке
Мањак скрупула, вишак гласова: Анкете предвиђају сигурну победу Бориса Џонсона и Конзервати­вне странке
 ??  ?? Лева скретања: Џереми Корбин, лидер опозициони­х лабуриста
Лева скретања: Џереми Корбин, лидер опозициони­х лабуриста
 ??  ?? Партија с једним чланом: Најџел Фараж, шеф Брегзит странке
Партија с једним чланом: Најџел Фараж, шеф Брегзит странке

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia