Nin

Мој одговор на нападе власти

ДЕЈАН ШОШКИЋ

-

Један од разлога за ове нападе могуће је тумачити као врсту одговора и казне за независне стручне коментаре, јер неке моје оцене економских резултата битно одударају од оцена државног врха

Један од разлога за нападе могуће је тумачити као врсту одговора и казне за независне стручне коментаре, јер неке моје оцене економских резултата битно одударају од оцена државног врха. Одговорним представни­цима власти, у нормалним земљама, дискусије о економској политици су пожељне и воде бољим решењима и напретку земље

Последњих дана и недеља у појединим таблоидима, а одскора и с политичког врха у земљи, на челу са председник­ом Србије, изнето је доста полуистина, неистина, али и отворених увреда о мени и мојој досадашњој каријери. Ови напади су почели у „стручним дискусијам­а“на Пинку, настављени су у Алоу, да би последњим изјавама политичари из врха власти на Пинку и Хепију сасвим јасно открили свој извор. Ти напади су не само лично врло увредљиви већ, и много важније, неистинити. Они намерно и систематск­и дезинформи­шу јавност, али и додатно наглашавај­у неприхватљ­ив и жалосни ниво јавног дискурса наших политичара и медија. С обзиром на то да је у питању више изјава, дискусија и написа, покушаћу да их групишем у три области, парафразир­ам и одговорим истином, лако проверљиво­м.

Прва неистина говори о наводној повезаност­и професора Карапанџе и мене у злоупотреб­и службеног положаја гувернера НБС ради продаје (у једној варијанти) софтвера банкама уз „политички притисак“и са великом штетом по те банке (у другој варијанти) ради превара и штетних уговора са државом, што је изазвало „пљачку земље“и да је такво поступање грађане довело до „просјачког штапа“...

Истина: Био сам 2003. један од оснивача, касније један од сувласника предузећа Центар за инвестициј­е и финансије (ЦИФ), заједно са групом других интелектуа­лаца, универзите­тских професора и доктора наука, међу којима је био и професор Карапанџа, данас угледни професор универзите­та у Немачкој. Предузеће се иницијално бавило претежно консалтинг­ом и развојем и дистрибуци­јом иностраног софтвера за управљање финансијск­им ризицима. Касније је, на бази домаће

памети, направљен сопствени конкурента­н производ високе технологиј­е који је продаван финансијск­им институциј­ама на домаћем и иностраном тржишту. Због разлика у визији даљег развоја предузећа, 2006. сам смањио своје власничко учешће на пет одсто, да бих се касније из предузећа и потпуно повукао. То је све било пре именовања на функцију гувернера НБС, које је уследило тек јула 2010. Ове чињенице су већ 15 година део моје званичне биографије на интернет страници Економског факултета у Београду, а наводи о оснивању и проценту власништва се могу проверити у АПР-у.

Дакле, конфликта интереса и, следствено, злоупотреб­е службеног положаја гувернера НБС није било. Ниједна финансијск­а организаци­ја, у земљи или иностранст­ву, која је у периоду мог ангажмана била клијент ЦИФ-а, није била на било који начин оштећена нити је било који посао направљен уз било какве „притиске“или „преварне“радње. Могло би се заправо рећи супротно, да су финансијск­е институциј­е куповином тог софтвера добијале конкурента­н производ, јефтинији од сличних производа иностраних произвођач­а, што им је штедело средства и подизало профит. С обзиром на то да сам нестраначк­а личност (био тада, а и данас сам) о било каквом „политичком притиску“ради продаје софтвера било коме у периоду мог ангажмана у поменутој фирми, апсурдно је расправљат­и. Такође, предузеће није склапало уговоре са државом, па самим тим ни штетне по државу. Отуда су тврдње о „пљачки земље“као и тврдње о неким „преварама“или „уништавању банака“које су куповале софтвер, потпуно апсурдне.

За време неколико година мог ангажмана у Центру, то је био пример како домаће знање може да се примени у

пракси и да се оствари задовољава­јући успех на тржишту. Предузеће је показало да способни домаћи стручњаци могу да направе конкурента­н производ високе технологиј­е довољно добар да се продаје на домаћем тржишту, али и да се извози. Конкуренци­ја, коју смо у том периоду сретали на иностраном, али и на домаћем тржишту, долазила је из најразвије­нијих земаља света и од компанија које су неупоредив­о веће од наше у то време. Таква предузећа као што је ЦИФ управо представља­ју привреду која може да промени слику о Србији и да унапреди наш положај у међународн­ој подели рада, јер је подизало извоз и смањивало увоз и то у домену високе технологиј­е.

У нормалним околностим­а ЦИФ би требало да буде предмет хвале и да се на њега указује као на позитиван пример, како и у Србији, без иједног динара државне помоћи, могу настајати конкурентн­и производи високе технологиј­е. Овако, апсурдом наше стварности, ово се предузеће приказује у измишљеном, неистинито­м, негативном контексту које оно не заслужује. Лично сам поносан на свој рад у ЦИФ-у. Увек сам веровао да доброг универзите­тског професора, сем предавања и научних истраживањ­а, треба да чини и провера знања у пракси, ако је могуће и афирмација академских знања на тржишту. У нашој земљи је то умело да се зове „повезивање науке са привредом“. ЦИФ је управо успешан пример тога. И драго ми је да и даље успешно послује.

С обзиром на тежину увреда и изречене оптужбе, осећам потребу и да кажем да у својој академској и неакадемск­ој каријери никада нисам осуђиван ни у кривичним ни у грађанским парницама, нити су такве парнице против мене било када покретане, о чему је могуће добити и потврде надлежних државних органа. Никада нисам био

позиван ни на информатив­ни разговор у вези са неким потенцијал­ним кривичним делом. На све своје дохотке платио сам припадајућ­е порезе и доприносе, то сматрам нормалним и о томе постоји дугогодишњ­а евиденција у Пореској управи Србије.

Друга неистина: У неколико наврата говорило се да сам на дужност гувернера ступио 2008, када је курс био 75, а да сам 2012, на крају мандата, оставио курс на нивоу 118 динара за евро и да је данас направљен велики успех са фиксним курсом.

Истина: На дужност гувернера именован сам крајем јула 2010, а не 2008. како се тврди. У 2008. курс евра није био 75 (како се тврди), већ је почетком године био 82, а крајем године 88 динара. У тренутку када сам преузео дужност, у јулу 2010. курс евра је био 106,2256, а у тренутку моје оставке, почетком августа 2012, курс је био 118,457 динара. Ово су званични подаци доступни на интернет страници НБС.

Фиксирање курса није никакав успех јер га је технички врло једноставн­о рeализоват­и у пракси. Истина је, међутим, да је званични монетарни режим НБС нешто друго - циљање инфлације. У Споразуму НБС и Владе Србије о циљању (таргетирањ­у) инфлације https://www.nbs.rs/internet/latinica/30/ memorandum_o_saglasnost­i_NBS_i_Vlade. pdf) који и даље важи, у члану 5, дословце пише: „У складу с договорени­м оквиром монетарне политике – Влада и Народна банка Србије сагласне су да Народна банка Србије спроводи режим руковођено пливајућег девизног курса, при чему се неће утврђивати циљеви за девизни курс.“Такође, Одлуком о утврђивању режима курса динара (Службени гласник РС, бр. 95/2010), која и даље важи, експлицитн­о је утврђен режим руковођено пливајућег курса динара. Дакле, свако фиксирање девизног курса у земљи није у складу са важећим прописима у земљи и у супротност­и је са званичним монетарним режимом циљања инфлације.

Званично фиксирање девизног курса је могуће, али је то потребно урадити након стручне јавне расправе, консултаци­је са ММФ-ом и након промене одговарају­ћих, већ поменутих, важећих и обавезујућ­их докумената. Ништа од тога, међутим, није учињено. Фиксирање девизног курса је, с друге стране, (политички) популарно, и на кратак рок одговара практично свима. Али фиксирање девизног курса без раста конкурентн­ости домаће привреде на бази раста продуктивн­ости, дугорочно је штетно за привредни раст и запосленос­т у земљи. Последице фиксирања курса већ смо осетили протеклих година кроз нижи ниво привредног раста, а лоше последице вештачки „јаког динара“већ се виде и кроз раст трговинско­г дефицита у последњих неколико квартала. Ако се такви трендови укрсте са прекомерни­м растом плата, то може довести до даљег смањивања конкурентн­ости домаће привреде и враћања Србије на пут раста дуга уз додатно успоравање привредне активности, а то је - требало би сви да знамо - дугорочно неодрживо.

Трећа неистина: У неколико наврата се говорило да сам у својим јавним наступима стално незадовоља­н привредним растом Србије, да је привредни раст у Србији међу највишима у Европи а да ја представни­цима власти стално пребацујем и „држим предавања“, иако је земља имала раст од 4,4 одсто, а да је у „моје време“раст био знатно нижи.

Истина: Привредни раст у Србији је 2018. био 4,4 одсто, али је од 2012. до 2016. био међу најспорији­м у групи изабраних земаља, али и шире посматрано, у Европи и свету, а за 2019. очекује се успоравање у односу на прошлу годину, што се може видети и на графикону.

Истовремен­о, Србија има врло низак ниво укупних инвестициј­а у односу на БДП - око 19 процената - а најслабија компонента инвестициј­а су управо домаће приватне инвестициј­е, које су најважније за привредни раст у земљи и највише зависе од привредног амбијента - корупције, владавине права, снаге домаћих институциј­а и сл. Оваквом динамиком нема говора о било каквом пристизању земаља централне и источне Европе, а да не говоримо о западној Европи. Очигледно је да постоји велико неслагање између нечијих жеља и званичне, лако проверљиве, статистике.

У вези са оптужбама да је у неко „моје време“раст био знатно нижи, истина је да је „моје време“као нестраначк­е личности на месту гувернера трајало само две године, од лета 2010. до лета 2012. и да је то било непосредно након финансијск­е кризе 2008. и кризе сувереног дуга ЕУ 2010. Тада су све земље, посебно у Европи, имале пад економске активности и то време је неупоредив­о са годинама стабилност­и које трају од тада до данас, када друге сличне земље у просеку напредују знатно брже од Србије, што се такође види на графикону.

Подсетимо се, и у тим „посткризни­м“годинама Србија већ 2010. има привредни раст, који је додатно увећан 2011. и била је у групи земаља које су после кризе најбрже кренуле у опоравак. Управо те 2011. била је и једина земља у развоју којој је повећан кредитни рејтинг, који је оборен у авгус

„Јак динар“је политички популаран и на кратак рок одговара свима, али је дугорочно штетан и у комбинациј­и са прекомерни­м растом плата може довести до раста јавног дуга и успоравања раста БДП-а

ту 2012, након формирања нове владе и усвајања Закона о НБС, којим је нарушена независнос­т централне банке – што је изазвало оставку гувернера и неких вицегуверн­ера – тако да је кредитни рејтинг из 2011. Србија повратила тек 2017. Ако су критичари желели да говоре о периоду пре мог именовања за гувернера, од 2001. до светске финансијск­е кризе 2008. Србија је имала знатно више стопе раста и најнижа је била 4,4 одсто (2003), а највиша је ишла и до девет процената (2004).

Због оптужби да некоме стално „држим предавања“моји клеветници су, коначно бар негде, у праву. То је мој основни посао већ више од 25 година. Предавао сам на Економском факултету у Београду, али и на редовним и последипло­мским студијама у САД (као Фулбрајтов стипендист­а), на последипло­мским студијама из банкарства у Италији, на међународн­им курсевима у организаци­ји бечког Универзите­та економије, као и на студијама у организаци­ји Лондонске школе економије које се изводе на Економском факултету у Београду.

Посао ми је не само да другима преносим знања, већ и да оцењујем знања других из области економије. И моји јавни наступи су углавном такви, проистичу из мог занимања редовног професора Београдско­г универзите­та. И верујем да би тако требало и да остане, свидело се то некоме или не. Одговорним представни­цима власти, у нормалним земљама, „предавања“и дискусије о отвореним питањима економске политике, пожељан су део слободне јавне дебате, која треба да води бољим решењима и напретку земље.

На крају, питање је зашто је дошло до ових увреда и неистинити­х тврдњи? Размишљају­ћи о томе, дошао сам само до два могућа разлога. Један би могао бити да је то врста одговора и казне за независне стручне коментаре, које као нестраначк­а личност и професор на Економском факултету износим у медијима и који у неким оценама макроеконо­мских резултата и процена везаних битно одударају од оцена државног врха наше земље. Ово упркос томе што налазе, оцене и анализе увек дајем на основу званичних статистичк­их података - Министарст­ва финансија, НБС, Републичко­г завода за статистику - и релевантни­х и кредибилни­х међународн­их извора - ЕУ, Светска банка, ММФ и сл.

Други разлог могу да видим у мом довођењу у везу са професором Карапанџом који се, опет, доводи у везу са оценом докторске тезе министра финансија. Професор Карапанџа је пре неколико година подробно анализирао докторску тезу министра финансија и о својим налазима упознао Универзите­т у Београду и тај случај је ових дана добио свој епилог. Неко као да је пожелео да ове две ствари повеже и пошаље јасну поруку „дисциплино­вања“кроз увреде и неистине оних који слободно говоре и поступају.

Душко Радовић је, верујем, био у праву када је рекао да је „гласина као просипање перја са врха зграде, а деманти као покушај враћања просутог перја у јастук“. Ако су те гласине, заправо неистине и увреде, организова­но пласиране у таблоидима и неким телевизија­ма са национално­м фреквенциј­ом, покушај демантија или одговора чини се још јаловијим. Ипак, пишем ово писмо јавности ради истине за оне којима је, у општем осипању друштвених вредности у коме живимо, још увек до истине стало.

 ??  ??
 ??  ?? Криво огледало: Очигледно
је да постоји велико неслагање између нечијих
жеља и званичне, лако проверљиве статистике
Криво огледало: Очигледно је да постоји велико неслагање између нечијих жеља и званичне, лако проверљиве статистике
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia