Nin

КАКО ТАТА КАЖЕ

АФЕРА „КРУШИК“

- Афера Крушик

Много уверљивије од министра Небојше Стефановић­а у случају оружја у шуми код Јајинаца, нови докази повезали су нека лица (власника ГИМ-а и Бранка Стефановић­а сениора) са неким местима (Ваљевом и Саудијском Арабијом), нека лица са неким предметима (два ортака са минама из Крушика), нека лица са другим лицима (Тодоровића са оцем министра полиције), која су била умешана у таква дела (трговину оружјем)

Осим што је у мају 2017. најављен као званични представни­к ГИМ-а, који је са ваљевским Крушиком уговарао неколико десетина милиона евра вредан извоз мина за Саудијску Арабију, отац министра полиције Бранко Стефановић је почетком јуна 2018. као „правни заступник“те фирме путовао и у Саудијску Арабију, обелоданио је Бирн у понедељак. То је само још једна коцкица у мозаику која доказује да министар унутрашњих послова Небојша Стефановић дуже од годину дана обмањује српску јавност тврдњама да његов отац нема ама баш никакве везе ни са ГИМом, нити са трговином оружјем. „Мој отац није повезан са ГИМ-ом на било који начин, нема било какву везу или комуникаци­ју с том фирмом“, упорно је понављао министар полиције, да би у понедељак, одговарају­ћи на оптужбе Бошка Обрадовића, у писаној изјавио поручио да је више пута рекао председник­у Србије Александру Вучићу да је потребно само да затражи његову оставку „и имао би је у најкраћем року, баш као што може и да ме смени“.

И Вучић је био мање речит него до сада. На све раније доказе, који су указивали на сумње да ту нису чиста посла, у почетку је углавном одговарао контрапита­њем – па шта ако је отац министра полиције био у Крушику, да ли је то забрањено, шта то доказује? У другој фази је већ покушао да умањи значај евентуалне кривице у стилу да нема доказа да се ради о крупном криминалу већ евентуално о „малом сукобу интереса“, упорно називајући Александра Обрадовића „лажним узбуњиваче­м“, док му је државна секретарка МУП-а Биљана

Поповић Ивковић терцирала оптужбама да је Обрадовић „шпијун“, настојећи да убеде јавност да је ИТ стручњак из Крушика податке о сумњивим пословима дотурао неким медијима да би нашкодио конкуренци­ји фирме за коју је наводно радила „госпођа мама лажног узбуњивача“.

У понедељак, дан пре него што је овај број НИН-а отишао у штампу, о новим, а у ствари годину и по старим доказима, које је пре неколико дана обелоданио Бирн, Вучић је процедио само једну реченицу: „Нисам видео ниједан документ, ничији, али ћу то радо да коментариш­ем већ сутра у Сочију кад будем видео и прочитао сва документа“. У том документу и нема баш много шта да се види – тек толико да је Бранко Стефановић 2018. путовао у Саудијску Арабију. Само не као туриста, већ као правни заступник ГИМ-а, што је наведено и у захтеву за добијање саудијске визе и у самој визи, која му је одобрена.

Много уверљивије од министра Стефановић­а у случају пронађеног оружја код Јајинаца, један захтев за визу и сама виза „повезали су нека лица (Тодоровића и Стефановић­а сениора) са неким просторима (њих двојица заједно су посетили и фабрику у Ваљеву и купца у Саудијској Арабији), нека лица са неким предметима (власника ГИМ и његовог правног заступника са минама из Крушика), нека лица са другим лицима (Тодоровића са оцем министра полиције), која су била умешана у таква дела (трговину оружјем)“.

И док сваки дан избијају на видело нови докази о сумњивим пословима Небојшиног тате, Александар Обра

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia