Nin

ЗАШТО ЈЕ ВУЧИЋ „ЗАБОРАВИО“МИЛОРАДА ПУШИЦУ

Афера Крушик

- М. Ћ.

Члан Главног одбора Српске напредне странке са Петром Црногорцем, власником Техноремон­та, сарађивао и пре него што су заједно преговарал­и о извозу мина ваљевске фабрике. Због Српске фабрике стакла Пушица се посвађао и са страначким колегом Душаном Адамовићем, чланом Извршног одбора СНС-а

Демантујућ­и наводе бугарског портала Армс воч о извозу мина из ваљевског Крушика за Украјину, председник Србије Александар Вучић изјавио је да тих 15.000 мина није купио ГИМ, већ приватна фирма Техноремон­т Петра Црногорца. Он је власник и ЦПР Импекса, у којем је била запослена и, како Вучић инсистира, „госпођа мама лажног узбуњивача“, али та фирма, за разлику од Техноремон­та, нема дозволу за трговину оружјем.

Мариника Тепић тврди да поседује документ који потврђује да је у Крушик, на преговоре о набавци мина за пољски Натан, заједно са Црногорцем ишао и Милорад Пушица. За разлику од „госпођа маме“, која је била књиговођа у ЦПР Импексу, који нема дозволу за трговину оружјем, Вучић је, говорећи о извозу мина из Крушика, „заборавио“Пушицу. Једно од могућих објашњења за ту „амнезију“је што је Пушица члан Главног одбора његове Српске напредне странке.

Јавност је у међувремен­у сазнала да је Петар син Светозара Црногорца, једног од дугогодишњ­их директора у Застава оружју, државној компанији на чијем је челу сада Младен Петковић, до новембра 2018. генерални директор Крушика. Светозар је очито имао јаке везе у бизнису са оружјем па је 2006. његовог сина амерички Ремингтон ангажовао да контролише испоруке ловачког оружја из Заставе за тржиште САД. Касније је Петар основао ЦПР Импекс и

преко те фирме купио Техноремон­т из Темерина, некадашњи завод за ремонтовањ­е борбених возила.

О Милораду Пушици, осим да је члан ГО СНС, шира јавност не зна више детаља. Нешто познатији је у Параћину, јер је годинама био члан Надзорног одбора Српске фабрике стакла и то након што је ту фирму, пред стечајем, преузео ЦПР импекс. Уз то, Пушица је 2016. учествовао у кампањи СНС-а за локалне изборе у Параћину, а у друштву Николе Селаковића говорио је и на митингу напредњака у Пријепољу.

НИН је о пословним комбинациј­ама Петра Црногорца и Милорада Пушице писао још пре 34 месеца, а Данас је писао да је Техноремон­т сарађивао и са ГИМ-ом Горана Тодоровића, који је бар једном у преговорим­а са Крушиком заступао отац министра полиције Бранко Стефановић. И у броју 3466 од 1. јуна 2017. НИН је у тексту Напредњачк­и слонови у стакларско­ј радњи објавио детаље жестоког сукоба двојице напредњака због стечаја параћинске

стакларе - Пушице и Душана Адамовића, тада члана Извршног одбора и некадашњег повереника напредњака за Срем. У том тренутку Пушица је био председник, а Адамовић члан Надзорног одбора стакларе и ни у чему се нису слагали, осим што су за Политику обојица рекли да СНС „нема никакве везе са овим сукобом“, али је свако од њих настојао да добије подршку врха СНС-а, посебно Александра Вучића.

У децембру 2016. Пушица је постављен и за директора Корп инвестмент­а, који је наводно откупио дуг стакларе од 47 милиона евра. Пре тога власник Корп инвестмент­а, бар на папиру, постала је земунска Митона, која је у претходној години имала нула запослених и приходе од нула динара. Директор Митоне је такође био Пушица, а његова ћерка Ивана једини власник. Случај параћинске стакларе још није добио епилог, одлука о стечају није још донета, али је 300 радника остало без посла, Пушица је почетком године поднео оставку, Адамовић је и даље члан Надзорног одбора... Зна се да су у овом „филму“главне улоге имали један трговац оружјем и два функционер­а СНС-а и да су све мање шансе да ће имати срећан крај. Мада, то се могло наслутити и из теста који је НИН објавио још 2. фебруара 2017. Бар због тога нико у СНС-у не би требало да се прави да не зна ко је Милорад Пушица. Ако већ знају ко је Петар Црногорац.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia