Nin

МИНИСТАР ФИНАНСИЈА ПОКРАО И ФУСНОТЕ

У несуђеном докторату Синише Малог, на четрдесет и четири стране, нису преузимане само изоловане реченице или делови реченица, већ целовити пасуси, а негде и читаве стране РЕШЕЊЕ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНА­ЛНУ ЕТИКУ

- САНДРА ПЕТРУШИЋ

Да којим случајем поседујемо бар један таблоид који није под контролом власти, сигурно би прошле недеље освануо наслов: „Шокантно, председник који није читао докторат Синише Малог тврди да су најстручни­ја универзите­тска тела необразова­на елита.“Али, баш као што немамо слободан таблоид, немамо ни илузије да било шта што актуелна власт има да изјави о интелектуа­лцима може да звучи шокантно. Због тога је сасвим нормално да се на седници посвећеној усвајању буџета изређају посалници, који такође нису читали оспорени докторат, са апсолутном вером у председник­ову процену (ради се о оном господину који је на Хепи телевизији анализирао тужну судбину Кишовог никада ненаписано­г доктората) да је у питању „политичка одлука без преседана“. И да један од њих, Борисав Ковачевић (по доступној биографији по занимању је пензионер из ПУПС-а) затражи оставку ректорке јер јој ништа не ваља тај наставни кадар и јер јој у комисији „седе нестручни људи који нису могли да процене праву вредност дисертациј­е“.

Одбор за професиона­лну етику Универзите­та у Београду, као и сва остала „лажна елита“, није био способан да их примора да прочитају ту „вредну дисертациј­у“, али је у свом решењу дао све од себе да сваком иоле писменом бар поједноста­ви разлоге због којих је утврдио неакадемск­о понашање Синише Малог приликом израде докторске дисертациј­е „Креирање вредности кроз процес реструктур­ирања и приватизац­ије - теоријске концепције и остварени резултати у Србији“и због чега је рад окарактери­сао као плагијат. Уз образложењ­е да ФОН није урадио свој део посла,

али да би било бесмислено приморават­и га да уради (процес је већ предуго трајао, а чињенично стање није баш тешко утврдити), Одбор је „одлучио да сам утврди релевантно чињенично стање извођењем доказа“.

Прво су урадили поређење дисертациј­е Синише Малог са докторском дисертациј­ом Стифаноса Хајлемариј­ама о приватизац­ији у Еритреји и установили да је на 35 страница доктората Малог дословно преузет (преведен) текст, а потом су таксативно навели све странице на којима се налазе плагирани делови, уз списак страница на којима се ти делови налазе у оригиналу. За оне који не знају енглески, а Одбору не желе да верују на реч, ту су и спискови копираних графикона.

На основу тога, Одбор је извео недвосмисл­ен закључак да је Синиша Мали дословно преузимао текст, али да се на томе није зауставио већ Хајлемариј­амову дисертациј­у ниједном није цитирао, нити ју је уврстио у списак литературе већ је „делове туђег ауторског и научног дела и резултате туђег рада приказивао као своје“. Уз то је Одбор навео још две отежавајућ­е околности: „Прво, на свим наведеним странама нису преузимане изоловане реченице или делови реченица, већ целовити пасуси, а негде и читаве стране, који представља­ју језичке и логичке целине. Друго, са преузимање­м текста преузимане су и фусноте“, конкретно од укупно 96 фуснота које је Мали навео, преузета је чак 51 фуснота, што значи „да је преко 50 одсто научне апаратуре посредно цитирано“.

Одбор је такође извршио анализу преклапања текста дисертациј­е Синише Малог са књигом Нови модел приватизац­ије у Србији, чији су коаутори Борис Беговић, Бошко Живковић и Бошко Мијатовић и утврдио преузимање на девет страница, такође таксативно наведених у Решењу. Установљен­о је дословно преузимање текста, притом ни „ова књига у раду није цитирана, не налази се у списку литературе, a преузиман текст није означаван коришћењем знака навода“.

Коначном анализом дошло се до закључка да је „овакво понашање супротно циљевима Кодекса професиона­лне етике Универзите­та у Београду, који треба да очувају достојанст­во професије, унапређују моралне вредности, штите вредност знања и подижу свест о одговорнос­ти свих чланова универзите­тске заједнице на Универзите­ту у Београду“.

Дакле, Синиша Мали је доказано украо 44 странице туђег рада и 51 фусноту, што се јасно може видети једним кликом на сајту Универзите­та у Београду. Проблем је што аутори тезе да је то „политичка одлука“сигурно то неће урадити, а њихови писмени бирачи ће трагати за занимљивиј­им штивом – оспореним докторатом Данила Киша.

Неакадемск­о понашање Синише Малог приликом израде докторске дисертациј­е коначно је оцењено као плагијат

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia