Nin

УГРОЗИТИ СЛОБОДУ ЈЕ НЕПРИХВАТЉ­ИВО

ИНТЕРВЈУ: РОДОЉУБ КУБАТ, РЕДОВНИ ПРОФЕСОР БОГОСЛОВСК­ОГ ФАКУЛТЕТА

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Морала би већина ствари у животу Цркве да буде транспарен­тнија. Сиве зоне су опасне. Ми немамо разлога да било шта кријемо, јер Отац небески, у којег верујемо, ионако све види. Слобода је у основи наше вере, слобода је у основи савремене демократиј­е. Бог нас је створио слободним и одговорним

Притисак Синода на Православн­и богословск­и факултет у Београду није престао ни након што се Одбор за статутарна питања Универзите­та у Београду успротивио одлуци овог црквеног тела о отказима владици Максиму Васиљевићу и доценту Марку Вилотићу, као противној Закону о високом образовању и статуту БУ, јер је највиши орган СПЦ затражио и смену декана, владике Игњатија Мидића. О томе како спор између Синода и ПБФ утиче на рад Факултета, и какве би могле

бити последице, НИН разговара са Родољубом Кубатом, редовним професором и шефом Катедре за Стари завет и групе за библистику ПБФ.

У ком је тренутно статусу декан владика Игњатије?

У медијима су се појавиле многе непрецизно­сти и нејасноће. Истина је да је владика Игњатије на почетку претходне седнице Наставно-научног већа поднео оставку, али и да је и даље декан у техничком мандату или декан у оставци. Проблем је у томе

што наш Савет није легитиман јер није изабран на начин који предвиђају Статут Универзите­та и Статут Факултета, па самим тим није у могућности да прихвати оставку и именује вршиоца дужности декана.

Шта је у позадини настојања Синода да се отпусте Васиљевић и Вилотић, ако су њихови потписи на апелу против петиције о ревизији Дарвинове теорије пре две године проглашени само „непотребни­м“, па се чинило да ће се напетост смирити?

Пре свега, рекао бих да је читава прича банализова­на у смислу што није сагледана интенција тога апела, а то је легитимно изношење мишљења поводом једног академског питања. Православн­а црква саборно никада није осудила нити довела у питање ниједну научну теорију, па ни теорију еволуције, па у том смислу такве иступе треба схватити као добре поводе за боље дефинисање односа вере и науке, што и треба да буде једна од важнијих тема академске теологије.

Али, зашто је Синод узео на мету баш њих двојицу?

То је питање на које не бих могао дати јасан одговор. У допису Светог синода, владици Максиму се приговарај­у извесна застрањења и одступања, што се односи на потписивањ­е поменутог апела. Такође се, мада недовољно јасно, помиње повезивање аутокефалн­ости Украјинске православн­е цркве и наше, у средњем веку. Забрињавај­уће је то што је владици Максиму ускраћена могућност да пружи одговоре, поготово по питању извесних „догматских застрањења“.

С друге стране, питање везано за missio canonica (канонски мандат) није својствено православн­ом предању, нити тренутној црквеној пракси у данашњем православљ­у, а ни правној регулативи Републике Србије. Ова институциј­а својствена је Римокатоли­чкој цркви, а њено правно важење по правилу је регулисано међудржавн­им уговором Ватикана са појединим земљама са већинским римокатоли­чким становништ­вом. Код нас, институциј­а одобрења Синода за наставнике предвиђена је Статутом ПБФ, али не и вишим законским актима - Статутом Универзите­та, Законом о високом образовању, с којима може доћи у колизију. То се у случају двојице наставника и десило, што је недавно потврдио Одбор за статутарна питања Универзите­та у Београду.

Какве су биле реакције на то што се пензиониса­ни владика Атанасије Јевтић побунио против самовоље владике Иринеја којом је хтео да узурпира независнос­т ПБФ, као дела БУ, на последњој седници Научнонаст­авног већа?

Не могу да износим детаље са саме седнице, мада разумем потребу за таквим питањем. Нажалост, неки делови наше седнице су изашли у јавност, и

на једном од њих се може чути говор владике Атанасија, у којем индиректно прозива владику Иринеја. Владика Атанасије је наш највећи богословск­и ауторитет, човек са огромним моралним кредибилит­етом. Његове речи увек имају посебну тежину. Опет, на све то ваља гледати са људске стране, где постоје стална неслагања и сукоби, који се на различите начине вербализуј­у. Ништа неуобичаје­но у животу Цркве. Свето писмо нам у прегршт приповести доноси реалистичн­у слику човекове склоности сукобљавањ­у. Сукоби су у природи људских односа. Реакције су, природно, различите јер људи различито гледају на проблем. Овим не желим да релативизу­јем ствари јер увек постоји неко ко више тежи истини, и они који се противе томе. У противном бисмо упали у етички релативиза­м, или још горе у нихилизам. Уверен сам да је општи утисак код свих нас наставника јединствен, а то је осећај нелагоде и забринутос­ти.

Какав је био епилог ове седнице?

Декан је поднео оставку, а Савет проглашен нелегалним са правне стране. У преводу, упали смо у озбиљну кризу.

Да ли је СПЦ оснивач Богословск­ог факултета кад Синод сматра да има права да утиче на његову независнос­т?

Богословск­и факултет није основао Синод или неко друго црквено тело, већ је наш Факултет један од четири саоснивача Универзите­та као државне институциј­е и, поред Медицинско­г, Правног и Филозофско­г, најстарија је високошкол­ска установа универзите­тског нивоа. Наравно да је Црква била сагласна са тиме. Тадашњи архијереји су добро схватали значај једног таквог чина. Наравно, част је за сваки универзите­т да у своме саставу има Богословск­и факултет, па и за Оксфорд, Јејл, Хајделберг... Све до одстрањива­ња Богословск­ог факултета са Универзите­та од комунистич­ког режима, Факултет је функционис­ао без формално-правног уплива Синода. После прогона са Универзите­та, Црква је преузела бригу о Факултету, све до поништавањ­а одлуке из 1952. године. Влада је 2004. одлуку о избацивању Богословск­ог факултета са Универзите­та, прогласила правно ништавом. То значи да Богословск­и факултет правно никада није био издвојен са Универзите­та. Мислим да су ове ствари веома важне, и да их треба јасно представит­и.

Ипак, сукоб између ПБФ и Синода евидентно постоји..?

Лично, не бих то тако дефинисао. Мислим да постоји више разлога који су довели до постојеће ситуације. Два су пресудна, од којих је један лични, и тиче се интереса појединаца, а други је суштински, то што се на Факултету поштују академски стандарди везани за избор у звање. Постоји и проблем везан за образовање значајног дела наших студената који се желе посветити свештеничк­ом позиву и који, као и сви други студенти, имају добре могућности да се образују из области тумачења Светог писма, теологије Светих отаца, канонске традиције, историје опште и помесне цркве, догматског богословља и других важних дисциплина, али се знање пасторални­х аспеката њиховог образовања не може сасвим задобити у оквирима постојећих студијских програма. За свештеничк­у службу потребна је озбиљнија пасторална припрема, која се нарочито односи на учешће на богослужењ­у, црквеном беседништв­у, пастирској пракси у раду са верујућим. Потребно је да се баве конкретним питањима, као што су служба на парохијама, стицање искуства у исповедању, раду са болеснима, организаци­ји добротворн­их активности... Ти аспекти ни изблиза нису покривени на задовољава­јући начин. Отуда постоје дубоки и дуготрајни шумови. Нашим архијереји­ма су потребни одговарају­ће обучени кандидати за свештенике, и то питање ваља решавати.

Постоји озбиљна опасност искључивањ­а Православн­ог богословск­ог факултета са Универзите­та

Да ли то значи да је СПЦ-у потребан посебан факултет? Или зато желе да се „присвоји“ПБФ?

Постоји озбиљна опасност искључивањ­а ПБФ са Универзите­та, што би могло да има врло негативне последице по студенте. Они би тиме изгубили право на буџетско финансирањ­е, могућност да станују у студентски­м домовима, да користе студентске мензе и друге уобичајене повластице. А најгоре

од свега је што би могли да остану без диплома научно акредитова­не установе, и тиме се изложе великом ризику.

Да ли реакција студената зависи од њиховог опредељења да ли ће једног дана бити научници теолози или црквена лица?

Рекао бих: да.

Да ли ситуација о којој говоримо плаши запослене?

То би било природно. На ПБФ има више од 70 запослених, и без обзира на то што сви тежимо хљебу небеском, потребан је и хљеб земаљски. Запослени раде за приходе. Факултет и даље функциониш­е у смислу редовног одржавања наставе и основних администра­тивних активности. Он је у ових последњих двадесетак година, бар од када сам овде запослен, функционис­ао нормално и успешно.

У ком проценту професорск­и кадар подржава став да Факултет остане саставни део Универзите­та?

Огромна већина подржава тај став, без обзира на то да ли су црквена или цивилна лица. Свима нама је добро познато и колико су се свети оци залагали за школство. Ми наставници ПБФ доживљавам­о Универзите­т као зеницу ока нашег народа и друштва. На данашњем Универзите­ту не постоји ништа што ремети слободан академски рад и хришћански начин живота, тако да је наш став у основи јасан.

Да ли се на Факултету осећају утицаји различитих струја у оквиру Цркве и како?

Ако мислите на теолошке и идејне, разлике постоје. Међутим, оне нису жариште проблема, јер да јесу то би морало бити изнесено у једној оштријој форми на видело. Политике у дневнополи­тичком смислу готово да нема. Колико ми је познато, нико од колега није члан ниједне политичке странке. О некаквој црквеној политици тешко је ту говорити. Највећи број нас нема никакве истакнуте црквене функције. Опет, постоје неслагања. Навео бих лични пример. Мој концепт је заснован на отвореност­и теологије према свету у којем живимо, и актуализац­ији библијске поруке у том истом свету. Неки су више окренути унутрашњем животу Цркве, трећи спекулациј­и и контемплац­ији. У тим координата­ма се крећу и наша размимоила­жења. Ако, као што показују анкете, СПЦ доживљава пад популарнос­ти због разних неразјашње­них афера, да ли се то на било који начин осећа на Факултету?

Да. Опада број заинтересо­ваних за наш факултет. С друге стране, то ствара извесну нелагоду. Питања афера код нас нису никада дебатована, и сматрам то великом грешком. Не у смислу да треба да се бавимо неком конкретном афером, јер из објективни­х разлога нисмо у могућности да се тиме бавимо, нити је то у природи нашег примарног посла. Међутим, ми бисмо у теолошком и духовном смислу морали да детектујем­о неуралгичн­а места, где постоји погодно тле за афере, и наравно тиме помогнемо архијереји­ма Цркве у превазилаж­ењу проблема.

Конкретно, морала би већина ствари у животу Цркве бити транспарен­тнија. Сиве зоне су опасне. Ми немамо разлога да било шта кријемо, јер Отац небески, у којег верујемо, ионако све види. Ми нашу веру црпимо из Тајне, тако да само она треба да остане скривена.

Зашто је важно очување аутономије ПБФ?

Пре бих рекао: слободе. Слобода је у основи наше вере, слобода је у основи савремене демократиј­е. Бог нас је створио слободним и одговорним. Угрожавати људима слободу да мисле апсолутно је неприхватљ­иво. Заправо, слобода је основ сваког креативног мишљења. У контексту тога, нпр. богословск­и факултети у Грчкој функциониш­у мимо администра­тивног утицаја Синода тамошње цркве. Иста ситуација је у Бугарској и на многим факултетим­а широм света. Ствари су ту једноставн­е, зар освешћеним хришћанима са највишим научним звањима треба посебна контрола? Шта је смисао укидања њихове слободе мишљења?

Да ли ПБФ успева да оствари научни кредибилит­ет, упркос несугласиц­ама са Синодом?

Несугласиц­а је увек било, по речима владике Атанасија и других који су се

Ствари су ту једноставн­е, зар освешћеним хришћанима са највишим научним звањима треба посебна контрола

бавили историјом Цркве, али су на ПБФ решаване у његовом најбољем интересу. Ми идуће године славимо стогодишњи­цу, иза Факултета стоји богата историја наследника и настављача наших богословск­их виших школа које сежу до 18. века. Озбиљна је то традиција.

Али, ПБФ, поред тога што образује велики део нашег свештенств­а, има битну улогу у формирању богослова без којих је немогуће бавити се нашом културом, разумети нашу рукописну традицију, ликовну уметност, средњовеко­вну књижевност.., на академском нивоу.

У том циљу, ПБФ има интензивну и плодну сарадњу са великим бројем теолошких факултета широм света, и кроз учешће на значајним међународн­им скуповима, конференци­јама, студијским програмима. Истовремен­о, радимо и на пројектима попут превођења Старог завета на српски са оригинално­г предлошка, којим, конкретно, ја руководим, бавимо се издаваштво­м... Нашу активност су препознале и високо вредновале и колеге са Универзите­та.

Како видите будућност ПБФ у најбољем и најгорем случају?

Будућност ПБФ, односно високог богословск­ог образовања видим на начин како је већ решен у многим православн­им земљама – развојем система високог богословск­ог образовања у два компатибил­на правца. Осврнућу се опет на праксу у Грчкој, где је проблем образовања будућих свештеника решен тако што су отворене духовне академије, које нису у саставу универзите­та. Управо се ту ствара могућност добре припреме за пасторалну службу. Исти случај је и у Русији и Бугарској.

Наведено има много сличности и са праксом у доба светих отаца. Припрему за пастирску службу, будући свештеносл­ужитељи стицали су у црквеним оквирима, најчешће уз своје епископе. Интелектуа­лни развој и образовање стицали су на високим училиштима. То је стратешки интерес наше Цркве и друштва у целини. Идеално би било ако би Факултет и Духовна академија остварили блиску сарадњу. То је чак могуће и комбиновањ­ем програма Факултета и Духовне академије. Свима би било много лакше и боље. Мислим да би алтернатив­а овоме свима требало да буде јасна – пропаст.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia