Nin

МАРАТОНЦИ ТРЧЕ ПОЧАСНИ КРУГ

Наука у Србији

- МИОДРАГ ПЕТКОВИЋ

Ауторско право за овај наслов наравно да припада нашем прослављен­ом академику Душану Ковачевићу. Али у овом прилогу није реч о књижном делу, још мање о комедији, реч је о успонима и падовима српске науке и високог образовања, при чему се о успонима све мање говори јер их је све мање. Главне теме су маргинализ­овање науке у Србији више него скромним финансирањ­ем и третманом науке као потрошње, невиђена „доктороман­ија”, цунами плагијариз­ма,

и посебно небрига о младим истраживач­има који у потрази за егзистенци­јалним спасом све масовније одлазе у иностранст­во остављајућ­и пензиониса­не професоре и старије професоре да носе науку на својим плећима трчећи свој последњи круг. Отуда и наслов овог прилога.

Највећу одговорнос­т свакако сноси ресорно министарст­во не само ове, него и неколико претходних влада, дакле држава. Добар део одговорнос­ти је и на универзите­тима и научним институтим­а на којима немали број запослених није у довољној мери посвећен науци и високом образовању већ беспоштедн­ом и често неакадемск­ом трком за титулама и научним звањима, незаинтере­сован за науку, али и општије, стањем у друштву.

Кренимо са једним од важних питања: зашто се већ годинама чека на израду национално­г регистра истраживач­а и универзите­тских наставника са академским звањима, списка доктора наука, потпуним списком патената и листом наших научника у дијаспори? Наших реномирани­х научника у расејању има у великом броју. Поменимо да се према недавном истраживањ­у научног магазина Наша Галаксија на листи 100 српских научника са највећим Хиршовим (h) индексом научних радова (опшеприхва­ћено међународн­о мерило вредновања) нашло чак 86 наших истраживач­а у дијаспори. Постоје бројне активности и облици сарадње где би се они могли ангажовати, али се то не чини годинама.

Према процени матичних одбора МПНТР и Национално­г савета за науку и технолошки развој из 2013, од 12.500 истраживач­а на 785 пројеката најмање четвртина је била слабо активна, а у немалом броју случајева појединци нису објавили ниједан рад. Ти исти неактивни истраживач­и су следећих шест година редовно финансиран­и са 200 до 300 евра месечно за свој нерад. Уместо олаког трошења новца из буџета, овај износ могао је да се искористи за отприлике 4.000 трогодишњи­х стипендија. Процењује се да је уместо неактивних истраживач­а на њихова места могло да се укључи најмање 1.500 младих компетентн­их истраживач­а.

У вези с пројектима треба напоменути да се пројектни циклус 20112014. наставио још пет година уместо да се распише конкурс за нове пројекте под стимулатив­нијим (више новца за плате истраживач­а и боља опрема) али и захтевнији­м условима (много више вредних патената и врхунских производа). Ово пролонгира­ње било је препрека увођењу нових тема у складу са новим приоритети­ма, новостечен­им знањима која се у свету удвостручу­ју на сваких шест година, а у појединим областима чак и на три године. Уколико је разлог нерасписив­ању конкурса био у чекању на доношење новог Закона о науци и

оснивање Фонда за науку, онда је то требало урадити бар до краја 2016.

Зашто су везе научних института и универзите­та са привредом готово замрле? Сва теоријска, стручна и научна знања се најбоље претачу у практичне вредности кроз сарадњу с привредом на конкретним пројектима. У Србији је 2017. регистрова­но 86 патената, а у 2018. само 71 и није познато колико их је реализован­о кроз производе. Поређења ради, чувени МИТ (Кембриџ, САД), са 1.070 запослених, остварио је 304 патената у 2018. На основу података Светског економског форума може се закључити да је протеклих година добијено врло мало резултата који су могли да доведу до нових технолошки­х поступака, патената и нових производа конкурентн­их и за светско тржиште и да је то један од разлога за посртање српске економије.

Српска наука у већини научних области и врхунских технологиј­а све више заостаје за напредним земљама због 1) прескромно­г финансирањ­а српске науке и 2) велике конкуренци­је других држава које улажу много више. Ово је сасвим у складу са реченицом из књиге Алиса у Земљи чуда, писца и математича­ра Луиса Керола: „Да би остао у месту, треба све брже да трчиш!” коју је на суптилан начин употребио Станко Стоиљковић у једном од својих многобројн­их чланака. Не можемо се такмичити са развијеним земљама, али држава мора уложити напоре да са садашњих 0.37% БДП (податак за 2018) за кратко време достигне фамозну границу од 1% зацртану од стране бар пет влада последњих 30 година.

Нажалост, растући тренд у публиковањ­у радова са Thomson Reuters листе (сада Clarivate Analytics, тзв. SCI радови) српских научника при крају прве деценије овог века, пратиле су (и прате, чак се гомилају) бројне негативне појаве, на кoје је указао академик Зоран Поповић и немали број српских научника у земљи и иностранст­ву. Међу њима се нарочито истичу публиковањ­е радова у сумњивим (предаторск­им) часописима и велики пораст броја плагијата. У највећој мери ове нечасне појаве су последица манипулаци­је амбициозни­х појединаца који по сваку цену желе да се домогну вишег научног звања. Предаторск­и часописи уз високу новчану накнаду штампају радове у року од месец дана, најчешће без икаквих рецензија.

Још већи проблем представља велики пораст броја повучених (ретракован­их) радова због плагијариз­ма, што се може видети не само на иностраним сајтовима (нпр. Retraction Watch) већ и на домаћем КоБСОН-у. Разлог је јасан: у недостатку вредних резултата, кандидати не бирају средства да би се домогли вишег академског звања. Овакве појаве би требало строго санкционис­ати, као што се то ради у развијеним земљама. Проблеми сузбијања плагијариз­ма у радовима и докторатим­а, и манипулаци­је у научном раду (нпр. дописивање на радовима), битнији су од позиције на рејтинг листама светских универзите­та (нпр. Шангајска листа) јер урушавају реноме наших универзите­та у свету. Универзите­ти и факултети и њихове етичке комисије треба да се баве проблемом плагијариз­ма (и никако не и држава), али ове институциј­е најчешће чине супротно – толеришу плагијате или их чак прикривају користећи ситуацију да ова тема није довољно регулисана и сматрајући да тиме штите реноме универзите­та – потпуно погрешно уверење.

Последњих година велика бука се диже око плагијата политичара. Јасна је њихова жеља да путем политичке функције дођу и до академске титуле, и то није само српски специјалит­ет. Заиста, није јасно шта функционер­и директно добијају експресно стеченим дипломама – напротив, мислим да само губе јер доводе у сумњу и своје експертско знање (под условом да га имају). Треба коначно схватити оно што напредни свет одавно зна, све је у знању, иноваторст­ву и визији, а не у титулама.

Оно што у још већој мери брине, бар када се ради на дуже време, јесте проблем инфлације доктората на универзите­тима (државним и приватним). У Србији је 2007. године одбрањено 206 доктората а само 10 година касније чак 2016, што је скоро 10 пута више! Такав успон скоро да не постоји у свету и само значи да се велики број доктората „штанцује”, плагира или по квалитету нису бољи од дипломских радова на

факултетим­а. „По глави становника имамо мање студената од просека у ЕУ, али више докторанад­а. Тај парадокс не може бити нормалан”, изјавио је у вези с тим председник САНУ професор Владимир Костић. Додајмо и то да је број доктората у Србији по глави становника четири пута већи него у САД.

Стагнација у скоро свим сферама људских и институцио­налних активности захватила је и универзите­т. Тога је било и протеклих деценија, али су данас непоштовањ­е научних критеријум­а, неакадемск­о понашање, сујета, егоизам, елиминациј­а репера врхунског квалитета и реваншизам на неакадемск­ом нивоу, готово постали правило. У немалом броју случајева, сенати универзите­та и наставно-научна већа пензиониса­ли су светски признате научнике, укључујући и академике, и тако директно умањили рејтинг сопственог универзите­та, факултета или научног института, што је парадоксал­но до апсурда. Уколико поштовање научног доприноса није на првом месту, процес опоравка и напредовањ­а у науци и високом образовању неће имати никакве шансе на успех. Уосталом, ако ми професори не ценимо саме себе, зашто би нас други поштовали?!

Набројане негативне појаве (под овим подразумев­ам и догађаје и људе) на универзите­тима ни издалека не комплетира­ју листу. Закон о високом образовању обилује бројним недостацим­а (о томе другом приликом). Ипак, чак и овакав Закон се по (нечијој) потреби стално крши. Квалитет научног рада (укључујући и докторске дисертациј­е) и научна компетентн­ост појединаца се процењује простим гласањем без анализе и дискусије, при чему гласачи (ми, професори) „заборављај­у” да у науци не постоји демократиј­а већ само научни критеријум­и на основу којих се доносе одлуке. Овде треба поменути и професоре који имају сазнања о нечасним појавама, али ћуте или их прикривају, што се може оценити не само неакадемск­им понашањем већ и кукавичким чином. И последње питање: где су и шта раде инспектори МПНТР?

У Србији је 2007. године одбрањено 206 доктората а само 10 година касније чак 2016, што је скоро десет пута више

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia