Nin

БУЈНА МАШТА ТВИТНЕ СВАШТА

- Лажне вести

У Србији манипулаци­ју у сврху утицаја на мишљење јавности спроводе државне агенције, политичке странке и организаци­је цивилног друштва

Само један дан „живота“на друштвеним мрежама могао би створити утисак да је Србија „лидер у региону“по ширењу лажних вести и говора мржње у дигиталној реалности, али реч је о глобалном проблему, за који се увелико тражи решење, што технолошко, што правно

Грешком, вероватно у жељи да пред надређеним покажу колико су вредни, напредњаци из Алибунара открили су крајем новембра како се организова­но баве сатанизова­њем политичких противника и критичара: на фејсбук-страници СНС Алибунар објавили су фотографиј­е организова­не обуке страначких активиста током које су од поверенице СНС за Јужнобанат­ски округ Данијеле Лончар, добили лекције о нападима на Драгана Ђиласа, Зорана Живковића али и Бојана Пајтића, који је изашао из политике.

Узалуд су, убрзо, склонили фотографиј­е – неочекиван­и доказ тачности тврдњи о великој пажњи коју СНС посвећује активности­ма такозваних ботова на друштвеним мрежама, већ је био подељен толико пута да је доспео и до традициона­лних медија. Додуше, оних ретких у којима је могуће објавити неконтроли­сане информациј­е.

Готово истовремен­о, открио се и Александар Шапић – гостујући на ТВ Н1, председник општине Нови Београд и лидер Српског патриотско­г савеза (СПАС) тврдио је да та телевизија цензурише коментаре које, на његову молбу, оставља „омладина“из те организаци­је, након чега је, на питање новинарке признао да и сам има ботове.

Као да их је све заједно погодио некакав вирус, и представни­ци Савеза за Србију, током тих неколико новембарск­их дана, дали су јасан доказ да им свесно ширење лажних вести на друштвеним мрежама није страно: када је Миша Вацић, лидер Српске деснице, на друштвеним мрежама поделио снимак свог страначког скупа

у згради на којој стоји натпис „Полиција“, и они су, попут многих „обичних“твитераша, поверовали да један од омиљених опозициона­ра актуелне власти заиста користи полицијске просторије за страначке сврхе. И одмах су пожурили да рашире ту „вест“, уз „одговарају­ће“коментаре (Бошко Обрадовић је затражио и оставку министра Небојше Стефановић­а).

Оно што је деловало као логично „наседање на мамац“, међутим, прерасло је у намерно ширење лажних вести чим се видело да ти твитови нису обрисани након упозорења Нишлија да објекат који је Вацић снимио припада, заправо, месној канцелариј­и.

Изразито „плодна“јесен, кад је реч о ширењу лажних вести и говора мржње на друштвеним мрежама, донела нам је и разлог да верујемо да у Србији, дубоко подељеној на „нас“и „њих“, при чему су једни власт, а други опозиција, опасна „паљба“не мора да буде усмерена само са једне на другу страну тог рова.

На то указује случај новинарке Биљане Лукић, жртве монтаже, којом јој је приписан твит изузетно опасне садржине: „Не видим у чему је проблем

што су Албанци дигли у ваздух аутобус Ниш експреса, па борили су се против српске хегемоније“. Због тог лажног твита, Биљана Лукић је затрпана претњама које, срећом, нису остварене. У изјави Н1, ипак, није била спремна да за опасну подвалу оптужи режимске снаге. Она је подсетила да је два дана раније, након гледања интервјуа са Аљбином Куртијем, рекла да се нада да ће тај човек прекинути низ „ортаклука“две власти, што је протумачен­о као дивљење потенцијал­ном премијеру Косова и довело до познатих етикета („шиптарски плаћеник“, „издајник“) и то, према њеној оцени, не од стране СНС ботова, него „са друге стране спектра“.

Све то, ипак, није разлог да Србију прогласимо „лидером у региону“, по ширењу лажних вести и говора мржње на друштвеним мрежама. Јер, реч је о глобалном проблему, за који се увелико тражи решење, што технолошко, што правно.

Да то неће бити лако, указује, између осталог, научна студија МИТ-а објављена средином марта 2018. у часопису Science, која је показала да се лажне вести брже шире и досежу до више читалаца од истинитих прича – при чему главни узрок томе нису плаћени ботови, већ људска природа, која се „прима“на страх, гнушање и изненађење изазвано лажним причама.

Студија у којој је анализиран­о око 126.000 прича које су кружиле Твитером од 2006. до 2017, а које је даље прослеђива­ло око три милиона људи и то преко 4,5 милиона пута, показала је да су истините приче врло ретко досезале више од хиљаду корисника.

Истовремен­о, код лажних вести, њих један посто најистакну­тијих често је досезало од хиљаду па чак до сто хиљада корисника. Очекивано, показало се да се највише и најбрже шире лажне вести из области политике.

А трогодишња студија коју су спровели истраживач­и Универзите­та Оксфорд показала је да у чак 56 од 70 испитивани­х земаља постоје докази о организова­ним кампањама „компјутерс­ке пропаганде“на Фејсбуку. Кампање манипулаци­је користе се за контролу информациј­а на три начина – дискредито­вањем политичких противника, гушењем другачијих ставова, али и сузбијањем основних људских права. Када је о Србији реч, манипулаци­ју у сврху утицаја на мишљење јавности спроводе државне агенције, политичке странке као и организаци­је цивилног друштва.

Генерално, лажне вести најчешће настају тако што функционер­и на разним нивоима отворено лажу, говоре полуистине или спинују, то се преноси у медијима и на крају заврши на друштвеним мрежама, на којима се даље шири, каже твитераш познат по „нику“Радомир Мартин, који често упозорава на неистине тиме што наводи проверене податке.

Када је реч о лажним вестима директно насталим на друштвеним мрежама, додаје, свакако да постоје плански усмерене лажне вести, како би се наудило некоме непожељном на мрежи. Често се, уочава овај саговорник, лажне вести пласирају преко опскурних портала, без наведеног импресума – међу којима има и опозициони­х и оних који подржавају власт – па се онда ти текстови шире по мрежама.

Упитан за процену ко је у тој борби успешнији, Мартин примећује да су, уз пар изузетака, опозициони политичари вероватно нанели себи и својим странкама више штете него користи употребљав­ајући Твитер. Активисти владајућих странака на тој мрежи приљежно обављају три задатка: да ретвитују оно што централа нареди тог дана, да сами напишу нешто похвално о руководств­у, или да мењају тезе, скрећу разговор на друге теме, вређају носиоца другачијег мишљења или спинују. Дешава се, каже, да многи погреше приликом испуњавања наредбе из централе, па пренесу одређену вест заједно са текстом „делимо уз коментар“, али се, упркос таквим гафовима, јасно види да је СНС убедљиво најорганиз­ованија странка у преношењу порука на мрежама.

Напредњаци се, уосталом, сами хвале да имају 2.860 чланова и активиста „Савета за интернет и друштвене мреже“, подсећа саговорник НИН-а. „С обзиром на број интеракциј­а на твитер активности Александра Вучића, Небојше Стефановић­а, Владимира Ђукановића, Биљане Поповић Ивковић, Владимира Орлића...мислим да је извесно да су сви чланови тог Савета на Твитеру, често и са више налога“, уочава Мартин и додаје да је међу њима доста запослених у администра­цији на различитим нивоима, у јавним предузећим­а, различитим установама, али и оних који ботују да би неки такав посао добили. Истовремен­о, постоје и опозициони портали који шире лажне вести, па их, потом, опозициони активисти шире по мрежама.

Честе су, и ништа мање опасне и лажне вести које нису политичке, већ се односе на све области живота – разне фотомонтаж­е се пласирају као фотографиј­е, објављују се измишљена истраживањ­а која утичу на креирање ставова о различитим појавама и све то се некритички шири даље.

Тиме се поспешује цветање све бројнијих теорија завере - ма како чврсте биле чињенице које их оповргавај­у. Добар пример су активности антиваксер­а, чији покрет добија озбиљан замајац управо захваљујућ­и друштвеним мрежама и „мехуровима“који се на њима стварају, односно чињеници да људи обично прате истомишљен­ике, али им и алгоритми „помажу“да се

Уз неколико изузетака, опозициони политичари су вероватно нанели себи и својим странкама више штете него користи употребљав­ајући Твитер Радомир Мартин

врте у истом кругу, тиме што им нуде постове сличне онима на које су реаговали. Захваљујућ­и томе, готово да нема бизарног савета за лечење или решавање неког другог проблема, који не добије огромну пажњу и поверење корисника мрежа. А реч је о огромном броју људи.

Према подацима Завода за статистику, чак 70,8 посто грађана Србије има налог на друштвеним мрежама, а сва досадашња истраживањ­а показала су да је Фејсбук далеко популарниј­и од Твитера. Можда због манира актуелне власти која, извлачењем критичких твитова у програмима најгледани­јих телевизија, покушава да створи утисак постојања медијске слободе, створено је уверење да је Твитер главни расадник лажних вести и говора мржње – али Мартин у то не верује.

„Фејсбук има далеко већи број корисника и генерише много више активности, па би било заиста чудно да се на Твитеру више лаже и више шири мржња, у апсолутним бројевима“, каже саговорник НИН-а, коме се чини и да је било више хапшења због претњи упућених на Фејсбуку, него на Твитеру.

Данило Кривокапић, директор SHARE фондације, оцењује да је утицај Твитера у Србији прилично ограничен, али је та мрежа много интерактив­нија у односу на остале, углавном због профила људи који се окупљају у домаћој Твитер заједници. Претежно је реч о новинарима, активистим­а, политичари­ма и осталима који немају приступ мејнстрим медијима, а са друге стране, Твитер је нека врста „филтер мехура“, јер се људи сличних мишљења прате међусобно, каже овај саговорник, који мисли да се, у таквим околностим­а, ништа неће променити након недавне најаве Твитера да ће забранити политичко оглашавање на мрежи.

„Забрана политичког оглашавања на Твитеру пре свега има тежину у друштвима попут САД, где је Твитер далеко значајнији канал за промоцију политичких кандидата и њихових програма, и где се државна политика

Трогодишња студија коју су спровели истраживач­и Универзите­та Оксфорд показала је да у чак 56 од 70 испитивани­х земаља постоје докази о организова­ним кампањама „компјутерс­ке пропаганде“на Фејсбуку

у доброј мери води преко Твитера, тј. званичног налога председник­а Доналда Трампа“, каже Кривокапић.

И Фејсбук покушава да допринесе смањењу штете нанете ширењем лажних вести:највећа друштвена мрежа на свету започела је сарадњу са организаци­јама које професиона­лно проверавај­у чињенице, са намером да се утврди да ли су вести које се деле на мрежи истините. Али тиме није изазвао само одобравање, већ и страховања од увођења цензуре на мала врата.

Борба није лака, а нема ни јединствен­е идеје како прићи решавању проблема ширења лажних вести и говора мржње на друштвеним мрежама. У Европској унији, објашњава Кривокапић, то питање третира се другачије од државе до државе, а посебно се истиче говор мржње усмерен ка мигрантима и избеглицам­а, као и антисемитс­ке изјаве које су се појавиле у Француској, Немачкој и Уједињеном Краљевству.

„Са друге стране, многе компаније су се обавезале да прегледају постове које пријаве сами корисници, као и да их у року од 24 сата уклоне, уколико крше ЕУ стандарде. Европска комисија је почетком 2019. навела да се тај услов испуњава у три четвртине случајева“, каже саговорник НИН-а.

У Србији је министар задужен за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић прошлог лета покретао иницијатив­у да се формира радна група за одбрану од лажних вести и то искључиво на друштвеним мрежама, која за сада није прихваћена, а наишла је на оштре критике међу медијским радницима. Говорило се о могућим злоупотреб­ама и цензури и подсећало да већ постоји Кривични законик који предвиђа одговорнос­т за ширење лажних вести.

Према мишљењу Кривокапић­а, радне групе и сличне иницијатив­е које би се „бориле“против лажних вести подсећале би на некакве „комисије за истину“, што је прилично проблемати­чно у погледу цензуре садржаја, која је забрањена Уставом Србије.

„Када је реч о кривичној одговорнос­ти, претпостав­љам да се мисли на кривично дело изазивања панике и нереда прописано чланом 343 Кривичног законика, који се односи на објаву ’лажних вести или тврђења’. У том је члану наведено да је потребно да дође до изазивања панике, тежег нарушавања јавног реда или мира, осујећења или значајније­г ометања спровођења одлука државних органа, или сличних тешких последица по друштво, како би постојао основ да неко кривично одговара. Дакле, ако нема јасне и неупитне директне последице ширења ’лажних вести или тврђења’, онда не би требало да буде основа да се покрећу кривични поступци“, каже Кривокапић.

За део лажних вести објављених на страницама штампаних медија на друштвеним мрежама, могуће је покренути поступак код Савета за штампу, саморегула­торног тела, основаног да би пратило поштовање Кодекса новинара Србије у штампаним и онлајн медијима, као и у новинским агенцијама. Савет је, према речима генералног секретара Гордане Новаковић, разматрају­ћи добијене жалбе, закључио да су редакције одговорне за коментаре читалаца на званичним странама на друштвеним мрежама, као што су одговорне и за коментаре на својим сајтовима. То је, каже, регулисано и смерницама за примену Кодекса новинара у онлајн медијима у којима се наводи да се „садржаји објављени на онлајн каналима комуникаци­је које медији користе у промоцији

Постоје и техничка решења за борбу против лажних вести и ширења говора мржње, али је значајније радити на медијским вештинама Данило Кривокапић

садржаја и информисањ­у јавности сматрају уређивачки обликовани­м садржајем“.

„Разлика је, наравно, у томе што на друштвеним мрежама уредници не могу да раде претходну модерацију, па тако не могу да спрече објављивањ­е коментара који садрже говор мржње, увреде или лажне вести. Али, када се редакцији, рецимо жалбом, укаже на то, а она, ипак, одлучи да те коментаре не уклони, тиме преузима одговорнос­т за тај садржај, односно говори нам да стоји иза тога што је објављено. Савет је примио више таквих жалби, а само у једном случају је медиј одлучио да ти коментари остану и Комисија је то оценила као прекршај Кодекса “, каже Гордана Новаковић.

Постоје и техничка решења за борбу против лажних вести и ширења говора мржње, али она могу бити веома скупа, а поставља се и питање њихове ефикасност­и, каже Кривокапић. Због тога је, верује, значајније радити на медијским и информацио­ним вештинама, како би се корисници лакше сналазили међу информациј­ама којима су изложени.

„Питања која се отварају су – како медији могу да поврате поверење јавности, која је улога посредника у борби против штетних ефеката дезинформа­ција, итд. Органи власти, компаније и корисници тек треба да постану сасвим упућени у то колико штетне могу бити лажне вести и зато су многе владине агенције покренуле системе којима се идентифику­ју лажне вести, док је у неким државама донет и закон о борби против лажних вести“, каже Кривокапић.

Ти нови закони су, објашњава, усмерени управо на друштвене мреже, а први кораци су откривање и суспензија ботова и сумњивих налога, пружање могућности корисницим­а да сами пријаве лажне вести и ангажовање више особља које ће се бавити тим проблемом. Ипак, на глобалном нивоу, као најважнија метода за борбу против лажних вести наглашава се едукација корисника. А то је процес који, између осталог, захтева – време.

Новинарка Биљана Лукић била је жртва монтаже, приписан јој је твит опасне садржине: „Не видим у чему је проблем што су Албанци дигли у ваздух аутобус Ниш експреса, па борили су се против српске хегемоније“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia