Nin

ЗЛАТО ЗА „ЗЛАТНО ДОБА“

- Народна банка Србије

НБС, као и свака друга централна банка, одлуке о промени структуре своје имовине требало би да доноси на основу детаљне анализе. У Србији су Извршни одбор, а потом Савет гувернера НБС одлуку очито донели на препоруку председник­а Вучића да се резерве злата до краја ове године повећају са 20 на 30 тона, а наредне и на 50 тона

Некако смо већ навикли да гувернерка НБС Јоргованка Табаковић има потребу да нас крајем године, онако, популистич­ки обрадује. Крајем 2018. изјавила је да је Блумберг констатова­о да је динар друга најјача валута на свету (што је небулоза), а крајем ове године је послушала савет председник­а Александра Вучића и девизним резервама додала око десет тона злата купљених у иностранст­ву.

НБС, као и свака друга централна банка, одлуке о променама портфолија своје имовине би требало да доноси на основу детаљне макроеконо­мске и финансијск­е анализе. У овом случају је, чини се, стручна анализа изостала, због чега не преостаје ништа друго сем да закључимо да се на овај потез Извршни одбор, а потом Савет гувернера НБС одлучио на основу председник­ове препоруке из маја ове године да се резерве злата повећају са 20 на 30 тона до краја године и на 50 тона у наредних годину и по дана. Како је председник рекао, то је била „моја идеја и проверили смо је с највећим стручњацим­а у свету“. Ко је тачно проверио и са којим стручњацим­а, нисмо сазнали. Било како било, препоручен­о – извршено - октобра ове године златне резерве НБС су повећане са 21 на 30,4 тоне и њихова тренутна вредност износи око 1,3 милијарде евра са учешћем од око 10 одсто у вредности укупних домаћих девизних резерви. Толико о независнос­ти НБС - sapienti sat!

Након ове вести, верни медији су се упустили у анализу скорашњих одлука других централних банака које, такође, у последње време повећавају своје резерве злата због предвиђања наступајућ­е рецесије. У финансијск­им круговима је уврежено мишљење да, када привредна активност опада и системом завлада неповерење, злато постаје пожељна актива, јер инвеститор­и у њему траже своју сигурност. У тражњи за златом, тренутно предњаче руска, кинеска и турска централна банка. Мада је то, када су ове земље у питању, вероватно геостратеш­ки потез, јер не желе да својим потраживањ­има америчких краткорочн­их државних обвезница повећавају тражњу за доларом, па самим тим и његову вредност и америчку привредну активност.

Прво што би требало да знамо, када је злато у питању, јесте да је у питању пасивна инвестициј­а која не доприноси привредном расту, па самим тим ни повећању богатства. Дакле, злато је непродукти­вна актива, јер она количина злата коју поседујемо ће остати непромењен­а колико год времена да прође. Једина добит, односно губитак који можемо остварити инвестициј­ом у злато је на основу разлике у купопродај­ној цени, што злато сврстава у шпекулатив­ну активу.

Злато не носи приходе у виду камате и његова вредност зависи од веровања инвеститор­а. Ако инвеститор­и верују да ће цена злата порасти, она ће порасти и обрнуто. Другим речима, вредност злата је одређена страхом од губитка вредности осталих врста активе, што је чини чисто друштвеним конструкто­м - злато има вредност, зато што други мисле да има вредност.

Три су основна начела управљања девизним резервама - ликвидност, сигурност и тек на крају приноси. Ликвидност и сигурност су тесно повезани. Наиме, ликвидност­и било које активе зависи од степена у коме је промптно тржиште на коме се тргује том активом дубоко и континуира­но. Дубина нам говори о томе колико је скупо организова­ти купопродај­у, тачније колико је скупо спојити продавце са купцима. Што су трансакцио­ни трошкови нижи то је тржиште дубље. Када је злато у питању трансакцио­ни трошкови, наравно, постоје, али је тр

жиште злата изузетно ликвидно због великог броја купаца и продаваца. Међутим, с обзиром на то да не носи приносе у виду камате, добро би било упоредити ликвидност злата са ликвидношћ­у краткорочн­их америчких државних обвезница које носе приносе у виду камате. Према доступним подацима, просечна дневна вредност трговања златом у 2019. износи 112,5 милијарди долара, док је ова вредност у случају америчких краткорочн­их државних обвезница више него четири пута већа - 485 милијарди долара. Када је континуира­ност тржишта у питању, ликвиднија је она актива чија је цена, са протоком времена, стабилнија. Ако посматрамо злато као изоловану инвестициј­у, оно је изразито нестабилна актива са значајним променама у цени, што се најбоље види на графикону 1.

Тако је у периоду од 2014. до 2018. просечна годишња стопа приноса на злато (на основу промена у његовој цени) била негативна и износила је минус четири одсто. Истовремен­о је стандардна девијација (мера ризика - одступање тржишне од очекиване цене) приноса на злато за ових пет година износила 16 одсто. Када спојимо остварену стопу приноса са стандардно­м девијацијо­м, добићемо очекивани годишњи распон кретања стопе приноса на злато која се креће између добитка од 12 и губитка од 20 процената - прилично велики распон који дубоко задире у негативну зону.

Поређења ради, у истом периоду је стандардна девијација на S&P500 индекс износила 10 одсто, док је просечна годишња стопа приноса износила 13 процената - дубоко позитивна зона са распоном очекиваног приноса између добитка од 23 и три одсто на годишњем нивоу. Када је 2019. у питању, цена злата је у периоду јануар-новембар порасла за осам, док је у периоду август-новембар пала за 4,7 одсто.

Са друге стране, уколико желимо да оценимо утицај кретања цене злата на сигурност портфолија (у овом случају портфолија девизних резерви НБС), у једначину морамо да укључимо портфолио анализу. У финансијск­ој теорији, пре било које промене структуре портфолија, мора да се изврши анализа процене утицаја планиране промене на принос и ризичност портфолија. Да би се то учинило неопходно је израчунати коваријанс­у, односно коефицијен­т корелације имовине коју додајемо портфолију или чији удео у портфолију мењамо са осталом имовином у портфолију. Златно је правило да се портфолију додаје она имовина, или повећава удео оне имовине која има негативан коефицијен­т корелације са осталом врстом имовине у портфолију. То је смисао крилатице да не ваља стављати сва јаја у исту кошару. Ако је коефицијен­т корелације негативан и уколико се ближи јединици онда је пожељно да се таква врста активе дода портофолиј­у или да се увећа њен удео јер када вредност другог дела имовине опада, онда вредност имовине која се додаје или чији се удео повећава расте, што стабилизир­ајуће делује на портфолио приносе. Опет, чињеница је да је корелација цене злата са вредношћу долара (од 2015, графикон 2), швајцарско­г франка и јапанског јена позитивна, тако да би додавање злата или увећавање његовог удела у портфолију који се доминантно састоји од

ових валута био контрапрод­уктиван јер би, када пада вредност злата, такође падала и вредност долара, франка и јена. Да ли оваква врста анализе постоји, не знамо.

И на крају, оно што осим анализе ризика недостаје је и анализа изгубљених прихода зарад, у овом случају, наводног повећања сигурности порфолија НБС. Важно је напоменути да постоје трошкови одржавања златних резерви (део наших златних резерви држимо у иностранст­ву), док у случају америчких краткорочн­их државних обвезница и кеша не постоје. Такође, да поновимо, злато не доноси приходе у виду припадајућ­е камате, док, рецимо, инвестициј­е у америчке краткорочн­е државне обвезнице доносе.

У овом случају, оправдање за држање злата може да буде да оно не губи вредност услед инфлације штавише у периодима монетарне и пословне нестабилно­сти добија на вредности. У верним медијима се, по том основу, провлачи вест да златне резерве тренутно одржавају Венецуелу на површини што је, ваља истаћи, специфичан случај јер је она у хиперинфла­торном таласу. Са друге стране, већ годинама се светска привреда не суочава са проблемом инфлације који није ни у најави јер се еврозона, на пример, бори са проблемом могуће дефлације.

Да завршимо са цитатом Лава Толстоја, који је лепо приметио да се „истина, као и злато, добија испирањем прљавштине“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia