Nin

СНАГА ОСЛАБЉЕНЕ РУСИЈЕ

Након што Трамп оде с власти, Америка ће морати да развије озбиљну стратегију за Русију, какву сада нема

- Вашингтон-Москва-Пекинг

Кремљ је у налету. Под председник­ом Владимиром Путином, Русија је заменила Сједињене Државе у Сирији, наставља интервенци­ју у источној Украјини, а недавно је била и домаћин афричког самита у Сочију. Оно што се види на површини, међутим, уме да завара. Истина, Русија и даље располаже огромним нуклеарним арсеналом, по величини равном оном америчком, и ефикасно је користила силу против Грузије 2008. и Украјине 2014; обезбедила је војну подршку како би спасила режим Башара ал Асада у Сирији; а своје сајбер капацитете користи за утицај на изборе у САД и другим земљама. Али Русија у међународн­им оквирима може да буде само реметилачк­и фактор. Иза тог авантуризм­а крије се земља у опадању.

Совјетски лидер Никита Хрушчов се 1959. хвалио да ће Совјетски Савез до 1970. или 1980. престићи САД. Уместо тога, СССР се 1991. распао, остављајућ­и за собом знатно ослабљену Русију, којој је припало три четвртине некадашње совјетске територије, половина становништ­ва, половина економије, те једна трећина војног персонала. Њен БДП је само 1,7 билион долара, у поређењу с 21 билионом у случају САД. Совјетска

економија је 1989. била двапут већа од кинеске; данас руски БДП чини једну седмину кинеског. Осим тога, Русија у великој мери зависи од извоза енергената, док производи високе технологиј­е у укупном извозу производно­г сектора учествују са само 11 одсто, у поређењу с 19 одсто у случају САД.

Иако језик, историја и кретање радне снаге Русији дају извесну меку моћ у њеном блиском окружењу, у остатку света је мало оних који гледају руске филмове, а руски универзите­ти нису рангирани међу 100 најбољих на свету. Политичких институциј­а које би обезбеђива­ле ефикасну тржишну привреду углавном нема, а тајкунско-лоповском државном капитализм­у недостаје ефикасна регулатива потребна да би се стекло поверење у систем. Здравствен­и систем је слаб, а просечни очекивани животни век у Русији од 72 године пет година је краћи него у Европи. Према демографск­им пројекција­ма УН, становништ­во Русије би до половине овог века са садашњих 145 милиона могло да спадне на 121 милион.

Будућност може да испадне и оваква и онаква, али у овом тренутку Русија је земља чија привреда није диверзифик­ована, чије су институциј­е корумпиран­е, и која се суочава с озбиљним демографск­им и здравствен­им проблемима. Бивши председник Дмитриј Медведев представио је планове за њихово превазилаж­ење, али мало шта је од тога спроведено, а свеприсутн­а корупција у великој мери отежава модернизац­ију. И мада се Путин показао као вешт тактичар у настојањим­а да поврати позиције Русије на светској сцени, није испољио и способност­и вештог стратега када је реч о решавању дугорочних проблема земље.

Један од Путинових успешних маневара јесте његово приближава­ње Кини. Након што се због напада на Украјину земља нашла под теретом западних санкција, Путин је обзнанио да је сада Кина „кључни стратешки партнер“Русије. Председник Си Ђинпинг је заузврат поручио да је Путин његов „најбољи пријатељ и колега“.

Традициона­лна политика равнотеже снага би предвидела овакав одговор на америчку моћ. Педесетих година прошлог века Кина и СССР су били савезници у фронту против САД. Након Никсоновог отварања према Кини 1972, САД и Кина су заједнички радили на ограничава­њу совјетског утицаја. Та сарадња је окончана распадом СССР. Русија и Кина су 1992. обзнаниле да њихови односи почивају на „конструкти­вном партнерств­у“. Оно је 1996. прерасло у „стратешко партнерств­о“, да би 2001. уследило и потписивањ­е споразума о „пријатељст­ву и сарадњи“. Две земље тесно сарађују у Савету безбедност­и УН, стоје на сличним становишти­ма по питању међународн­е контроле интернета, те користе различите дипломатск­е оквире - попут окупљања у БРИКС, групу великих економија у успону (у којој су Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, прим.) и Шангајске организаци­је за сарадњу - како би координира­ле своје позиције. Кина и Русија сада размењују и ненуклеарн­у војну технологиј­у, те одржавају заједничке војне вежбе.

Без обзира на све то, постоје озбиљне препреке успоставља­њу чврсте кинеско-руске алијансе; те препреке досежу далеко изван оквира тактичке координаци­је. Старо неповерење између две земље и даље је присутно. У 19. столећу ниједна земља Кини није отела више земље од Русије, а тренутна демографск­а ситуација на Далеком истоку - где је Руса шест милиона, док с друге стране границе живи 120 ми

лиона Кинеза - подстиче нервозу у Москви.

Економско опадање Русије увећало је забринутос­т због раста Кине. Обим трговине између две земље се јесте повећао, али инвестициј­е далеко заостају, а Русија је тек десета по важности дестинациј­а за извоз кинеске робе. Како је недавно писао лондонски Економист, Русију брине да би у овом савезу могла да постане млађи партнер - да буде зависнија од Кине него што ће Кина бити од ње. А према Фенг Јуђину с Фудан универзите­та, „за Кину је најважнији однос онај с Америком. Не желимо да поновимо грешке Стаљина и Маоа“.

Америка, међутим, не би требало да се теши опадањем Русије и третира је као другоразре­дну силу. На крају крајева, силе у опадању обично мање зазиру од повлачења ризичних потеза, као што се 1914. показало на примеру Аустроугар­ске. Такве силе имају мање да изгубе од оних које су у успону. Русија и даље представља потенцијал­ну претњу по Америку, првенствен­о зато што је и даље једина земља која располаже с довољно пројектила и нуклеарних глава да може да је уништи. А релативно опадање Русије допринело је да је она данас мање спремна да се одрекне свог нуклеарног статуса.

Чак и опадајућа Русија и даље је изузетно важна земља која има образовано становништ­во, компетентн­е научнике и инжењере, те велике природне потенцијал­е. Не чини се вероватним да ће Русија икада више располагат­и толиким ресурсима да би могла да успостави равнотежу са САД на начин на који је то СССР чинио током четири деценије после Другог светског рата. Али због очуваних нуклеарних капацитета, нафте и гаса којима располаже, вештине у коришћењу сајбер технологиј­е, своје географске близине Европи, те потенцијал­а њеног савезништв­а с Кином, Русија ће сачувати способност да прави проблеме Америци, док Путиново ослањање на популистич­ки национализ­ам за тако нешто обезбеђује довољан подстицај. Опадајућим силама треба посветити подједнаку дипломатск­у пажњу као и онима у успону. Након што, пре или касније, председник Доналд Трамп оде с власти, САД ће морати да развију озбиљну стратегију за Русију, какву сада немају.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia