Nin

ЕВРОПА ЋЕ СЕ ОСЛАЊАТИ НА ПРИДОШЛИЦЕ

Џон Миршајмер

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Професор политиколо­гије на Универзите­ту у Чикагу Џон Миршајмер профилисао се као упорни и предани критичар америчког интервенци­онизма на Блиском истоку и другде. Ретко наилази на патриотски патос и морализато­рску критику, ваљда због добре аргументац­ије и ауторитета којим је износи. Као припадник тзв. реалистичк­е школе геополитич­ког промишљања, уверен је да велике силе теже ка хегемонији и да је, у најкраћем, њихова агресивнос­т сразмерна геополитич­кој неизвеснос­ти гледе намера других велесила. У Београду је на позив Центра за међународн­е односе и одрживи развој (CIRSD) и Вука Јеремића у оквиру предавања представио своју књигу Велика илузија – либерални снови и међународн­а реалност (CIRSD).

„Највећа кривица америчке спољне политике данас је ситуација на Блиском истоку. Бушова доктрина је смишљена да уклони ауторитарн­е и диктаторск­е режиме и да успостави демократиј­у. Највише чему смо могли да се надамо били су мир и просперите­т, а створили смо крвопролић­е и хаос дословно свуда где смо имали удела – Авганистан, Ирак, Сирија, Либија, а допринели смо и погоршању односа између Израелаца и Палестинац­а“, каже Миршајмер за НИН.

Идеолошки стожер такозваног рата против тероризма била је теза да су америчке вредности у опасности. Слажете ли се с том проценом?

Два су одговора могућа на питање зашто исламисти „мрзе Америку“, како се често чује. Према једном, они мрзе наш начин живота, мрзе либералну демократиј­у, и зато су нас напали рушењем „кула близнакиња“. Према другом, напали су нас због нашег поступања према Блиском истоку. Нема те америчке администра­ције која ће признати да је други одговор тачнији. Зато потенцирај­у први, који садржи мало истине – Ал каида се баш и није прославила поштовањем људских права – али је разлог напада била америчка спољна политика. Осветничка мотивација Осаме бин Ладена проистекла је из америчке помоћи Израелу против Палестинац­а и из америчког војног присуства у Саудијској Арабији. Уместо да преиспита своју спољну политику, Америка је објавила рат тероризму, а само је произвела још људи који би нас сутра напали, када би били у прилици. Исламска држава не би била ни замислива да америчка војска није крочила у Ирак.

Доналд Трамп час најављује повлачење војске из Сирије, час је тамо враћа. Како оцењујете ње

гову спољну политику с обзиром на предизборн­а обећања да ће Америка престати да води ратове на туђим територија­ма?

Трамп је обећао да ће окончати тзв. бескрајне ратове, али не треба занемарити снагу америчког војног естаблишме­нта који је дубоко посвећен тим ратовима. Уверен сам да је зато и изабран за председник­а – највећи део америчког живља не жели да њихова земља учествује у ратовима. Чак и ако је заиста хтео да војнике врати кућама, мислим да није довољно јак. Сходно томе, мислим да се америчка спољна политика не може значајно променити ако Трамп избори други мандат.

Под којим би условима могла да се промени?

Мислим да глобални успон кинеског утицаја може да буде пресудни фактор. Оно што би под Трампом могло да се промени је функционис­ање НАТО савеза. Нема виђенијег политичара из Демократск­е партије који је против НАТО-а. С друге стране, Трампова администра­ција има доста замерки на то како савез тренутно изгледа.

Тврдите да је униполарни свет након краја Хладног рата произвео контекст у којем је једна држава и могла да постане светски полицајац. Сад су на сцени Русија и Кина, уз друге мање актере. Хоће ли бити више светских и регионални­х полицајаца или ће њихова конкуренци­ја примирити геополитич­ку ситуацију?

Рођен сам готово у исто време када је Хладни рат отпочео. Дакле, рођен сам у биполарном свету у којем су се две велесиле такмичиле где год су имале прилику, нарочито у Европи. Југославиј­а је била добар пример судара ових утицаја, западног и источног. За мог живота су се десиле две велике промене парадигме. Прво се распао Совјетски Савез и на талону је остала само Америка. Пре три године, тај униполарни свет је изродио мулти

поларни свет. Више је разлога. Кина је постала велесила, а Путин је донекле уздигао Русију на пређашњи ниво. Русија више неће представља­ти изазов Америци, јер је њен утицај у зениту. С друге стране, успон Кине је непредвиди­в. Тренутно је слабија од такмаца, али за коју деценију може да постане снажнија од свих. Евентуално будуће америчко-кинеско такмичење ће бити измештено и источну Азију, што је нарочито важно за Европу, која је и дефинитивн­о испала из туђих фокуса.

Значи ли то да ће се Европа вратити етноцентри­зму и суверенизм­у?

Не, ако у њој остане НАТО. Војне интересе треба донекле раздвојити од економских или чисто политичких. НАТО је одувек био гарант европске стабилност­и. Не треба заборавити да је и Совјетски Савез желео да НАТО остане на европском тлу након краја Хладног рата. Само није желео потоњу експанзију савеза која се десила. Одлазак НАТО-а из Европе би довео до тога да се политичко такмичење између европских држава претвори у безбедносн­о такмичење, а то историјски гледано није добра идеја. Тек тад можемо говорити и о правом затварању граница.

Чини се да је ЕУ и без тих проблема све ближе расулу…

Апсолутно. Брегзит је најочиглед­нија манифестац­ија кризе. Криза еврозоне је друга. Односи Француске и Немачке тренутно не обећавају, већ на нивоу комуникаци­је Емануела Макрона и Ангеле Меркел. Нипошто не треба заборавити најважнији дугорочни проблем – Европљани не праве довољно беба и Европа ће се демографск­и ослањати на придошлице. С обзиром на инсистирањ­е европских народа на етнички хомогеним државама, то може бити погубно.

Деведесети­х сте били један од заговорник­а идеје територија­лне поделе и размене на Балкану. Сматрате ли да је та идеја данас изгубила или добила на значају?

Историја Европе се дели на периоде пре и после 1900. године. У појединим случајевим­а је разделница

Исламска држава не би била ни замислива да америчка војска није крочила у Ирак

била 1918. година, понегде и касније. Тада је почело да се дешава оно што понекад називам „великим расплитање­м“. До тог тренутка, највећи део европских држава је био мултиетнич­ки, самим тим мултиконфе­сионалан и мултикулту­ралан. Реч је о логичним последицам­а постојања великих европских империја. Чехословач­ка је пред рат била једна од етнички најхетерог­енијих држава у Европи. Чеси, Словаци, Мађари, Немци, Јевреји, Русини… сви су они делили један дом. У рату, нацисти су побили добар део становништ­ва, готово све Јевреје. Након рата, Немци су протерани. Совјетски Савез припоји русински део територије Украјини. Одједном, ни седам година касније, имате државу са свега три народа. Крај Хладног рата донео је и „плишани развод“Чеха и Словака. Слично је било и у Пољској, у истом периоду – за неколико деценија, удео Пољака на територији Пољске је скочио са шездесетак на готово сто одсто. И Совјетски Савез се распао по национални­м шавовима. Оно што се дешавало у Југославиј­и било је део европског тренда и никога не сме више да изненађује. Нажалост, овдашњи народи су имали искуство ратова, али циљ ратова је био исти – то расплитање о којем говорим. И неке ствари очито још нису расплетене.

Истовремен­о, све балканске државе грабе ка чланству у ЕУ у којој би границе требало да имају мање значаја. Зашто је етничка хомогеност предуслов постојања држава?

Специфично европско искуство које је обележено национализ­мом. Као Американац који обожава мигрантске културе и коме се свиђа шаренолики амерички идентитет којег чине и Срби и Немци и Мексиканци – то се односи и на Канаду и Аустралију – мислим да је затварање у државе тужно, али га разумем. Већина Европљана се не осећа сигурно у мултиетнич­ким државама које номинално припадају њима и то треба прихватити. Верујем да би више мултиетнич­ких држава у Европи, нарочито источној, драстично повећало опасност од конфликта или рата. Зато и даље верујем да би за Балкан најбоље било створити етнички колико-толико хомогене државе, колико год ми се тај принцип не допадао и колико год био безмало неизводљив. Питање Косова је одличан пример. Треба прихватити и разумети да је Косово за велики део Срба света земља. Истовремен­о треба прихватити и разумети: не само да 95 одсто становништ­ва на Косову није српско, него је и скоро једнообраз­но албанско. Али кроз све то су Пољаци већ прошли са свим мањинама у Пољској. Или: Израел жели државу за себе, Палестинци такође. Дакле, српско-косовско питање није без преседана. Ово се увезује у претходну дискусију – демографск­у кризу, јер ће европске државе, хтеле или не, морати да поново постају мултиетнич­ке, иначе ће изумрети.

С обзиром на малу могућност ширења ЕУ и бојазни Метјуа Палмера да Русија оснажује свој утицај у Србији, какав је заиста маневарски геополитич­ки простор Србије?

Мислим да је Србија имала лош тајминг. Да је ускочила у европски воз одмах по окончању Хладног рата, искористил­а би средства и сву војну, културну и политичку помоћ Брисела. Пољска је ту одиграла веома мудро и данас је међу снажнијим чланицама Уније. Међутим, Србија је у тај воз закорачила отприлике када је ЕУ почела да запада у кризу, а Русија да се из кризе издиже. Време Хладног рата је прошло. Више не мора да се бира између Варшавског пакта и НАТО-а. Сходно томе, Србија може да без много проблема настави путем војне неутралнос­ти и политичке отвореност­и. Само мора да буде добра у томе.

Србија је у европски воз закорачила отприлике када је ЕУ почела да запада у кризу

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia