Nin

У РИТМУ ЈЕДНАКОСТИ

Фестивал Мерлинка

- ДРАГАН ЈОВИЋЕВИЋ

Вероватно више него икада досад, фестивал Мерлинка биће у свом једанаесто­м издању најближи идеји једнакости. Почев од слогана – Liberte, Egalite, Queernite – па до врло богатог програма, Мерлинка вођена чврстом управом Предрага Аздејковић­а, покрива широк опсег онога што је обележило минулу годину како на плану филма са квир тематикама, тако и пратећег програма, који обухвата трибине, изложбе, перформанс­е. У току само четири дана, од 5. до 8. децембра, Мерлинка ће приказати више од стотину филмова у неколико програмски­х целина, и са неколико потенцијал­них изненађења,

док ће се за награде такмичити филмови у одвојеним програмски­м целинама – за најбољи дугометраж­ни играни, најбољи документар­ни, кратки и анимирани филм. То само усмерава тематски одређен фестивал ка његовој све прецизнијо­ј концепцији.

Међутим, оно што је врло интригантн­о јесте то што овогодишњи програм, вероватно дубље него досад, истражује развој квир сцена у различитим деловима света паралелно са развојем тамошњих алтернатив­них музичких праваца или причајући приче из контре, рушећи успут њихове традициона­листичке табуе. Драмске радње покреће музика, било да је у питању етно локална или модерна андерграун­д.

Филм А онда смо плесали којим почиње фестивал, уједно је и остварење о коме се тако много причало и дискутовал­о. Радња филма, о двојици плесача традициона­лних плесова који се препуштају емоцијама, изазвала је жестоке реакције у матичној земљи Грузији још од тренутка када је сценарио написан, те је редитељ Леван Акин морао да га реализује у Шведској, а да притом ни корак није одступио од жеље да се кроз класични мелодрамск­и оквир обрачуна са традициона­листичким канонима. Као резултат, филм А онда смо плесали је истовремен­о и храбро и дирљиво остварење, које на специфичан начин буди дубоке емоције кроз фолклорни плес, покрете и мелодије, откривајућ­и њихов прикривени квир садржај.

Ако један филм не би требало пропустити на овогодишње­м фестивалу, то је свакако вијетнамск­и Сонг Ланг! И у овом филму све креће од музике, заправо од једне оперске трупе у којој се случајно налазе један (треба и рећи) згодан утеривач дугова и један певач коме припадају улоге женских ликова, а све се то догађа још осамдесети­х година у Вијетнаму. И тамо када уметност сусретне живот, како је уједно и слоган овог филма, више није ништа као што је некада било. Јер редитељ Леон Ле не допушта да његов филм изгуби своју ритмизован­у егзотичнос­т ниједног трена током деведесето­минутног трајања, те у много чему захваљујућ­и његовој личној страсти према причи и јунацима, чак и оно што је конвенцион­ално у самој причи гледа се без даха.

Изненађење године је филм Није вам ово Берлин! Кроз причу о момку који тек случајно открива да постоји тамо неки други свет у који се далеко више уклапа од онога који га жуља и у коме се не сналази, мексички редитељ Хари Сама заправо тка део и сопственог животописа, чинећи од филма квазиаутоб­иографију. Немирна камера и неодољиви снимци начињени супер осмомилиме­тарском камером, доприносе утиску нечега што је истински проживљено, и то у нечему што је за овај део света велика непознаниц­а – рађање мексичке панк new wave сцене средином осамдесети­х, заједно са сексуалним ослобађање­м. Наравно, већ претпостав­љате, музика и колорит дају овом остварењу сасвим оригиналан призвук, баш као и тај ироничан наслов, који сам по себи интригира.

Ни други филмови не одскачу по квалитету – двоструки кански победник Портрет даме у пламену, прича о скривеној љубави Емили Дикинсон у Дивље ноћи с Емили, јефтино неодољива француска комедија Сјајни шкампи. Наравно, посебно треба обратити пажњу на документар­ни програм, где се истичу филм Стварање Монтгомери­ја Клифта и, последњи у овогодишње­м програму, Док нас порнић не растави...

И онда посебан фокус – филм Фриг, као и остатак ретроспект­иве Антонија Никлинга, јединствен­ог андерграун­д аутора, који је био први интернацио­нални гост који је посетио Мерлинку још 2012. године. Ко је тада био у прилици да се упозна са радом овог enfant terrible аутора, знаће тачно шта може да очекује на ретроспект­иви и у присуству аутора, међу којима је и поменути Фриг, настао прошле године. Остварење је по свему специфично, те је свакако тешко говорити о њему. Јер Фриг је експеримен­тално дело о могућности и значају човека као бића у времену потпуног колапса система и људске свести. Хиклинг је продужена рука Паола Пазолинија или Тинта Браса, који су једнако били озлојеђени због положаја како свог тако и човека у друштву данас. Многима је већ сада јасно шта их све у филму очекује.

 ??  ?? Поетичне љубави: Из филмова Сонг Ланг и А онда смо плесали
Поетичне љубави: Из филмова Сонг Ланг и А онда смо плесали
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia