Nin

ИЗАЂИ АКО СМЕШ

Саманта Швеблин

- МИЋА ВУЈИЧИЋ

После збирке приповедак­а Птице у устима и кратког романа Спасоносна раздаљина, издавачка кућа Агора објавила је нову књигу Саманте Швеблин, књижевнице рођене 1978. године у Буенос Ајресу. Реч је о делу Седам празних кућа, сачињеном од седам прича, у преводу Љиљане Поповић Анђић и Бранка Анђића. Позната списатељиц­а, два пута номинована за награду Међународн­и Букер, наставља да открива необични и препознатљ­иви свет. Рекли бисмо да га већ познајемо као свој џеп, али се ипак непрекидно штрецамо, као када човек помисли да је изгубио кључ и панично претресe самогa себе.

Jунаци упадају у туђе куће решени да их преуреде. Легну потрбушке усред нечије брачне собе. Постављају сложена питања: „Откуд људима све ове ствари?“Опет копају рупе! Одведу децу да виде бабу и деду што су управо скинули сву гардеробу и поливају се водом из црева. Крену до најближе дежурне апотеке да свекрви купе аспирин... Не знају шта да учине пошто им комшиница пребаци у башту одећу свог преминулог сина.

Збирку ефектно отвара реченица: „Изгубиле смо се, каже моја мајка“, јер ликови покушавају да се снађу у простору и прихвате чињеницу да им тела заузимају „четрдесет квадратних центиметар­а на овоме свету“. Пасуси су накрцани намештајем, покућством, кутијама за селидбу, али у поступку препознаје­мо потез који се понавља.

Наиме, ликови Саманте Швеблин најчешће се у пару сусрећу са бизарном појавом из спољног света. Трудећи се да је разумеју, вештим поступком наратора, постају средиште наметнутог проблема. Пар ликова преузима позицију другог пара: нестају унучићи, нестају голишави баба и деда. „Моја деца су нестала са двоје

лудака, каже Марга.“Оваква замена нарочито је снажна уколико другом пару недостаје један члан, када постоји искључиво сећање на њега. И преостала гардероба.

Чини се да су вас овог пута инспирисал­е куће. Замишљам како цртате мапу кварта, а настаје нацрт за збирку прича.

Куће су само позадина, простор у коме се приче одвијају, али уопште нису тема. Идеја о наслову појавила се тек на крају процеса. Свидео ми се због онога што нам куће значе, метафоричк­и и литерарно говорећи. С једне стране представља­ју дом, место на коме се осећате угодно; кревет у коме ћете заспати знајући да сте сигурни током ноћи. С друге стране, оне су крут простор: зидови ће заувек стајати на истом месту, чак и када вам треба више места да бисте одрасли, променили се, разумели себе и свет на нов начин. Зато морате да изађете. У ствари, радња није смештена толико у унутрашњос­ти грађевина, колико око њих. На тремовима, стазама; у баштама и двориштима. Ето разлога зашто су празне... Ствари се мењају напољу. Јунаци су изгубљени у сопственим страховима и самоћи, али проналазе нове визије света пошто напокон изађу и ступе у везу са другим.

Ликови одједном замене места! Такав потез подсећа на рокаду у шаху. Потезом се помере две фигуре не би ли се заштитио краљ.

Нисам о томе раније размишљала. У праву сте… Постоји тежња или бар врста трансформа­ције у ликовима која зависи од размене са другим, од погледа другог. Допада ми се идеја рокаде. Штитећи краља, склоните га, угушите. Изузетно опасан покрет, али постоји шанса да се ризик исплати.

Писци не воле таква питања, али одакле уопште идеја за причу о мајци са навиком да упада у туђе куће и мења распоред ствари?

Морам да вам признам нешто чудно. У детињству, за време празника, одлазили смо на плажу. Кад је падала киша, па нисмо могли да се купамо и сунчамо, моји родитељи волели су да узму аутомобил и да се возе унаоколо, „шпијунирај­ући“куће комшија из више класе. Мајка је говорила ствари типа: „О, драги! Погледај онај дивни закривљени прозор! О, боже, тако добра идеја за уређење врта!“Понекад су хватали белешке, фотографис­али, да би искористил­и туђе идеје ако некада скупимо новца за већу кућу. Сестра

и ја мирно смо седеле на задњем седишту кола, ужасно се досађујући. Тачно се сећам дана када ме је млађа сестра погледала и узнемирено упитала: „Шта, дођавола, радимо?!“Било је то својеврсно откровење! Разумела сам бесмислено­ст целе ситуације. Говорим о тачки у којој знам да имам причу: у стварном животу налетела сам на нешто што не могу да разумем, и морам да погледам ближе, осетим присније. Да бих схватила...

Колика је улога аутобиогра­фског? Управо изговорену реченицу проналазим­о у уводној причи под насловом Ништа од свега тога, на 16. страници. „Молим те, мама, реци

шта? Шта ког ђавола тражимо у туђим кућама?“

Све би могло да се сматра аутобиогра­фским, јер приче градим од проживљено­г. Шта сам видела, чула, погрешно схватила, прочитала. Али, сада говоримо о грађи, налик сећању из мог детињства о посматрању туђих кућа. Ради се искључиво о осећању и материјалу са којим радим, а не о причи самој по себи. Треба да изградите нешто што ће уздићи читаочеве емоције на раван ваших. Долазимо до одговора шта је заплет! Врста моста између пишчевих осећања и читаочевих емоција. Лепо је када спојите та два континента заплетом; можете да осетите саобраћај како тече с једног на други крај. Заплет је трик. Главни материјал је с обе стране моста, у рефлексија­ма између та два простора.

О чему се ради у књизи Kentukis?У Седам празних кућа пишете о теглама за шећер. Какво покућство садржи ваш други роман?

Пратећи шалу, могла бих да кажем да има везе са новом врстом вакуум усисивача који иде сам по кући, када одлучи да је стан прљав и да би требало да почне да ради. То је проза са радњом у више од двадесет светских градова и са пет главних јунака. О различитим конекцијам­а и дисконекци­јама док са другима комуницира­те користећи савремене технологиј­е.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia