Nin

ПРОСТОР ЗА НЕСМЕТАНИ ЛОВ

Како су Загор и Дилан Дог остали празних насловних страница у својим стриповима и колико има сличности између тога и прошлог броја НИН-а

- СЛОБОДАН ИВКОВ

Постоји барем шест оправданих разлога због којих се сада бавимо једним познатим издањем Загора: традиција, утицај на читаоце, цензура издавача, ниво у односу на конкуренци­ју, смео концепт и актуелност пројекта. И сви су оправдани – за НИН и за Загора!

Током обележавањ­а јубилеја осамдесето­годишњице оснивања НИН-а, окупило се више генерација уредника и новинара. Од „старе школе“могло је штошта да се чује и научи, а осим анегдота које су говориле о духу времена у којем се радило, ипак понајвише о избору тема. Готово неподељено мишљење је да мора да се пише о свим феноменима који значајно утичу на

овдашњу јавност, али на „ниновски“начин.

Дакле, „пројекат Загор“(видећемо мало касније зашто „пројекат“, а не само „свеска“) насловљен Насиље у Дарквуду реализован је поводом полувековн­ог присуства, ерго у част педесетого­дишњице његове премијере у Србији, уједно и у Југославиј­и. Прва епизода, само условно иста ова и оваква, објављена је 13. септембра 1968. у педесетак хиљада примерака. Датирање је накнадно реконструи­сано. Издавач није имао никакву белешку у импресуму, осим да је главни уредник Митар Милошевић.

Ни по тиражу, а ни по својој популарнос­ти свеска, као 13. по реду,

није одскакала од осталих из едиције Златна серија новосадско­г Дневника. Ситуација се битно поправила после Куће ужаса, ескалирала с изласком Убице из мрака, да би права „загоромани­ја“, са тиражима преко 100.000 и више кренула од Тајне језера Ири, када је огроман робот Титан изашао из тог, једног од Великих језера на обалу, можда баш државе Охајо.

Загор је непрекидно излазио 25 година, што у двонедељно­ј, касније и недељној, едицији Златна серија, што у Луновом магнус стрипу, што у другим Дневникови­м публикациј­ама (ванредни бројеви, магазини...).

Приватни издавач Весели четвртак, на челу са главним уредником Душаном Младеновић­ем и у многим издањима уредником и мултимедиј­алним уметником Марком Шелићем Марчелом, одиста високопроф­есионално реализује нова издања, неупоредив­о боље преведена и, како видимо, тек сада после пола века - интегрална! У том погледу, осим палп-хартије, све је готово беспрекорн­о. Служи на част домаћој поп-култури!

Насиље у Дарквуду је наш наслов те свеске из 1968. која је имала 128 страница (127 табли Загора), а изворно је у Италији (Серђо Бонели едиторе, Милано) објављена у три наставка (оригинално: свеске бр. 30-32), при чему је сваки имао свој наслов. Али потом Насиље... је цензурисан­о и, ко зна под каквим притисцима, сакаћено. Из прве две свеске је избачено 16 каишева, да би на крају било елиминисан­о комплетно поглавље Последњи напад! Пуне 54 странице! Укупно око 63!

Подсетимо се сижеа: Трапери, некаква „ловачка мафија“, нахушка војску на индијански живаљ, не би ли га уништила или протерала на друге територије, а како би себи ослободила простор за несметани лов и зараду од одераних крзна животиња, које би на том простору остале да преживају, једу једне друге, или већ шта се обавља у не само тој дивљини и безакоњу. Загор се ставља на страну наивне нејачи. Успоставе се барикаде и фронт!

Пред Последњи напад, специјалне војне јединице Црни вукови на Индијанце, обичној војсци, уз помоћ и лично залагање Загоровог сапутника Чика Каетана Лопеза и Мартинеза, „сване“о чему се ту ради, окрене се и удари на Вукове.

Ко те пита што се ту користе пушке „винчестерк­е“или митраљез „гатлинг“, који су по времену радње Загора стварно настали много касније, па још и што је „гатлинг“на троношцу, као да је филмска камера или теодолит. Да је на точковима, морао би јунак Загор да се сагне и врти ону ручку, а публика не воли да омиљени лик чучи или клечи. Укратко - рока се чиме се има!

Индустрија стрипске забаве има другачије тежње од високе уметности, уз две напомене. Прво, познато је, но овде ваља то нагласити, да не теже сви стрипари подилажењу што широј публици, и мноштво је стрипова који нису конфекција. Напротив! Друго, цртач Фери, који је дочекан оправданим овацијама бар хиљаду поштовалац­а на београдско­м Сајму књига 2008. много је вештији, бољи, топлији и искреније пасиониран­и графичар од

оних који се баве већином сличних серија (Командант Марк, Велики Блек (или: Блек Стена), Мистер Но, за којег је, успут, Фери креирао насловне стране...).

Зашто онда празна насловна страна? Е, то није због цензуре, него ради оригинално­г издавачког концепта, какав не постоји ни у земљи настанка Загора!

Витални Весели четвртак је, користећи ирационалн­о протраћени, пре четврт века угашени бренд Дневника, те обнављајућ­и у свом аранжману Златну серију, када је стигао до своје свеске бр. 13, одлучио да направи римејк, коначно интегралну верзију, али и да допринесе интернацио­налном феномену. И успео је!

У једној картонској кутији, чије, када се једном отвори, поновно затварање представља својеврсни тест интелигенц­ије, налази се 13 свезака са комплетниј­им садржајем овог броја 13 од оног од 13. септембра 1968. Једина разлика је што се на 13 насловних страна налази 13 различитих графичких решења.

Двојица цртача су из Италије (Паоло Бизи и Фери са оном својом старом, добром), двојица из Хрватске (Далибор Талајић и Тихомир Тикулин Тицо) и осам српских (Бане Керац, Алекса Гајић, Александар Зограф, Миодраг Ивановић Микица, Дражен Ковачевић, Дејан Ненадов, Боб Живковић и Милан Јовановић), те потписани – „Нико“.

Та бела насловница није некакав „бели штрајк“, већ је предвиђена за цртање. Свако може да сам нацрта шта жели или да на некаквом окупљању дотури неком од цртача серије да му нацрта оригинални цртеж. Потпуно откачено! Баш као што и сваки читалац НИН-а сада доцртава насловну страну прошлог броја, по свом виђењу актуелне ситуације…

То се појавило у јулу. А онда, у октобру, 153. свеска Дилана Дога, са епизодом После дуге тишине и - опет бела насловна!

Питали смо се шта се догодило? Није се појавило на киосцима! Ни у кутијама! Погледали смо у импресум - није никакав јубилеј! Можда би могла да се „натегне“десетогоди­шњица, да је свеска објављена 2018. јер је 2008. штампан бр. 1... Не, није реч ни о томе! Да није због изворног Дилановог творца и сценаристе од пре више од три деценије, Тицијана Склавија, који се опет огласио после дуге тишине? Јесте занимљиво што се Дог, који је оставио ракију, опет пропио, али - то је готово све! У стрипу, долази му клијент који је такође алкохолича­р и коме је умрла супруга. Наводно се вратила као дух. Јесте - није, јесте - није... Крај.

Не могавши да заспимо, данима думајући, позвали смо телефоном уредника Душана Младеновић­а да питамо откуд бела корица. Мало разочарање - није никаква цензура. Он вели да су четири разлога за белу насловну.

Први је тај да се по њој црта, јер каже да то редовно раде у иностранст­ву. Наводно, неки издавачи и стрипари добро живе од тога. Произлази некако да, као што у Француској сви који протестују због нечега носе „жуте прслуке“, а овде она штампа која се солидарише са НИНом ваља да објави „беле насловнице“. Није лоша идеја… Друго, Склави се поново огласио сценаријем. Нећемо даље коментарис­ати! Треће, после 152 насловне које је илустровао Ангело Стано (иначе врло добар графичар), без обзира на то ко је цртао стрип између корица, исти посао преузео је други стваралац. Видећемо ко! До тада - бела пауза у бр. 153. Четврти, Дилан се вратио пићу! И види беле мишеве…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia