Nin

Црно на бело

- М. Ловрић

Американци умеју да кажу „Када те живот затрпава лимуном, направи лимунаду“. Није то народ без мудрости, дакако, па та досетка о тражењу среће у несрећи прилагођен­а може да важи и у Србији. Пошто сте, дакле, добили празну насловну страну – цртајте по њој.

Ако нам цртеж пошаљете до 10. јануара, стићи ће под будно око трочлане комисије којој ће председава­ти... Не он, забога, већ наш легендарни илустратор и карикатури­ста Југослав Влаховић, а троје најбољих цртача наградићем­о годишњом претплатом на НИН. Победнике ћемо прогласити скупа са добитником НИН-ове награде, а радове можете слати мејлом на адресу redakcija_nin@ringier.rs или поштом на Цетињску 1, 11000 Београд.

Уметност је терапија, тврдило је много генијалаца, а живећи у Србији стекли сте привилегиј­у да не морате чак ни да мамузате машту. Нацртајте Данила Киша како херојски брани докторат Синише Малог или нови тип гранате којом бисмо могли да усрећимо Блиски исток. Нацртајте своју осмехнуту породицу која из летећег аутомобила разгледа Београд на води, нацртајте, напослетку, своју плату од петсто евра.

Узгред, изрека са почетка текста може се приписати Елберту Хабарду, писцу из Илиноиса. У некрологу глумцу Маршалу Пинкнију Валдеру, Хабард је 1915. написао „Покупио је лимунове које му је судбина послала, и направио штанд са лимунадом“. Исте године страдао је и сам Хабард потонувши са „Лузитанијо­м“, британским путничким бродом који је торпедовал­а немачка подморница. Тај торпедо је убрзао улазак САД у Први светски рат, а судећи по сећањима срећнијих сведока, Елберт Хабард је до краја остао веран још једној својој досетки коју вреди упамтити: „Не схватај живот превише озбиљно. Ни тако нећеш из њега изаћи жив“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia