Nin

Продавци магле

- Милан Ћулибрк

Од магле, која је данима гушила грађане Србије, неупоредив­о су гори продавци магле. За праву маглу довољна је и кошава, али продавце магле не може да растера ни комунална полиција. А и како би могла, кад и њу и све друге полуге власти контролишу продавци магле?

Магле смо се, бар накратко, некако решили. Остале су друге штетне честице, на које ћемо морати да се навикнемо. Оптимисти се надају да ће нам у томе помоћи и еволуција. У то се не бих баш кладио, јер ми се чини да власт понекад покушава да нас намагарчи или направи мајмунима.

Продаваца магле ћемо се много теже решити. Они су решени да остану на својим местима, док већина грађана од све гушће магле, коју им нуде, не виде ни прст пред носом. Ево само један пример. У настојању да нас убеде у обећање Александра Вучића да ће 2025. плата заиста достићи 900 евра, тројица економиста, сарадника МАТ-а, сви чланови Савета НБС, Миладин Ковачевић, Стојан Стаменкови­ћ и Иван Николић предочили су нам као крунски доказ случај Румуније, у којој су од 2013. до 2019. плате порасле 80 одсто – са 357 на 641 евро. Аух, каква несмотрено­ст. Тим поређењем они су открили дуго скривану тајну, да је Србија у ери напредњака страшно назадовала. Тако тешке оптужбе нису изговорили ни економисти које Вучић сматра највећим непријатељ­има Милојко Арсић, Даница Поповић, Дејан Шошкић, Миодраг Зец…

Шта, још није јасно о чему се ради? Ама, јесу ли три члана Савета НБС јавно рекли да је 2013. просечан Румун зарађивао 357, а лане 641 евро? Ако је, а јесте, у истом периоду просечна плата у Србији повећана са 388 на око 465 евра, зар је тешко израчунати да смо сваког месеца пре шест година имали 31 евро више, а лане 176 евра мање од Румуна? Па како смо онда лидери у региону и све брже стижемо и престижемо суседе? И да ли је магла заиста тако густа да нико не види да су у међувремен­у зараде у Румунији повећане за 284, а у Србији за 77 евра?

Не верујем да је баш овакав закључак био на уму сарадницим­а МАТ-а, али они су, изгледа несвесно, матирали љубитеља шаха са Андрићевог венца. Добра ствар је што више не мора да га буде „срамота колико нам добро иде“. Шта онда да кажу Румуни? И при томе су од доласка СНС на власт у Србији променили седам премијера.

Истине ради, није само ова власт крива што толико каскамо за другима. Док се бивша власт после избијања глобалне кризе удварала бирачима, суседи су много пре нас урадили оно што је морало да се уради, па су много брже, јаче, боље почели и да се опорављају. Вучићев проблем је што увек покушава да нас увери и у оно што реално није могуће. И не одустаје од тога.

Додатни проблем је што му у томе сада својски помажу економисти, који су и Слободану Милошевићу знали да укажу на грешке економске политике. Они су израчунали да се до плате од 900 евра може стићи и уз реални раст БДП-а од четири одсто годишње. Пошто то није ни изблиза довољно, додали су инфлацију од три одсто. Е, али то значи да ће крајем 2025. све бити скупље за 19,4 одсто него сада. Све, осим евра, јер ће курс, по њиховој рачуници, остати на 117,5 динара! Реална рачуница, нема шта.

Нови услов је да се убудуће већи део БДП-а издваја за плате, а мањи за инвестициј­е. Ништа лакше од тога, само зар мање новца за инвестициј­е неће успорити привредни раст?

Израчунали су чланови Савета НБС, пардон сарадници МАТ-а, и да би Вучићев циљ било могуће остварити и уз реални раст БДП-а од седам одсто и инфлацију од три одсто. Што би рекла Штефица Цвек, главна јунакиња филма У раљама живота – боже, как` су паметни. Како се само нико није сетио да славодобит­но обелодани да ће уз раст БДП-а од 20 одсто годишње просечна плата и пре краја 2023. премашити 1.000 евра? И то је тачна рачуница. Само што више подсећа на виц у коме пијанац пита мамурног колегу да ли је чуо за кафану у којој порција ћевапа, хлеб, салата и пиво коштају 50 динара. Нисам, а где то има? Па, нема нигде, али мораш признати да је јефтино!

Е, баш сличне јефтине форе које власт покушава да прода народу могле би нас скупо коштати. Узгред, јесте ли приметили да Вучић више не помиње оних 500 евра које је обећао за крај 2016, па 2017, 2018, 2019… Сад прича о 900 евра на крају 2025. И он је схватио – што је будућност светлија и даља, магла се боље продаје.

Магле смо се, бар накратко, некако решили, јер је за њу довољна и кошава. Много већи проблем су они који грађанима годинама продају маглу. И то на снижењу. Зато многи не виде ни прст пред носом

 ??  ?? Главни и одговорни уредник
Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia