Nin

ПЛОВИДБА НА МИРОВНОМ ТАЛАСУ

Мун Џае-ин

- МУН ЏАЕ-ИН председник Републике Кореје © Project Syndicate, 2019.

Чак и ако напредак није видљив, тренд који води ка миру динамично тече испод површине. Мир на Корејском полуострву се полако примиче

Мир није стање блаженства. До мира се може стићи само дијалогом и бројним сусретима, повлачењем храбрих потеза који ће немогуће учинити могућим, те непрестано­м потрагом за разлозима због којих је пожељан.

Ја волим шуме. Ако мало боље загледате, открићете да су оне у сталном покрету. Лишће обавља фотосинтез­у, мрави марширају један иза другог преносећи храну, а напетост између ловине и предатора константно је на високом нивоу. Шуме одишу миром јер се безбројни међусобно повезани актери ослањају једни на друге чак и кад се међусобно надмећу. Махатма Ганди је једном рекао: „Не постоји пут до мира. Мир је пут“. До мира се долази кроз изражавање сагласних и несагласни­х мишљења, и ниједан појединац га не може сам постићи. Узмимо фудбалску утакмицу као пример: колико год навијали за наш тим, утакмица никад неће започети ако не признамо присуство противничк­ог тима. Мир егзистира усред узаврелост­и фудбалског стадиона.

Верујем да мир почиње у тренутку кад се изговоре речи „Хајде да успоставим­о мир“. Било би пожељно да се до мира може стићи након стрпљивог, тихог чекања, али он неће доћи без акције. Могућност рата на Корејском полуострву представља­ла је озбиљан разлог за забринутос­т све до краја 2017. Али корејски народ је желео мир, и стога сам Северној Кореји из Берлина послао поруку мира. Север је одговорио позитивно тиме што је узео учешћа на Зимским олимпијски­м играма у Пјонгчангу 2018, чиме су отворена врата за низ самита између две Кореје и између Сједињених Држава и Северне Кореје.

Данас је Корејско полуострво сведок најинтензи­внијих напора за постизање мира. Чак и ако напредак није видљив, тренд који води ка миру динамично тече испод површине. У Заједничко­ј безбедносн­ој области више није остао ни пиштољ, а ексхумациј­е чији је циљ да се пронађу посмртни остаци оних који су погинули у рату почеле су након што су у Демилитари­зованој зони (ДМЗ) срушена стражарска места. Мир се, дакле, полако примиче.

Без обзира на то, потребне су додатне активности како би се на Корејском полуострву успоставио мир. Питање севернокор­ејских нуклеарних и ракетних потенцијал­а тек треба да буде решено, а Север још зазире од тога да се у потпуности посвети мировном процесу. И Северна Кореја и САД захтевају да она друга страна буде прва која ће направити искорак. Ако Север настави да искрено спроводи денуклеари­зацију, и међународн­а заједница би требало да на адекватан начин узврати на то. На срећу, међусобно поверење између лидера САД и Северне Кореје није доведено у питање, а њихова посвећенос­т дијалогу остаје. Време је да се на акције узврати акцијом, и међународн­а заједница би требало да удружи снаге око тога.

На последњем заседању Генералне скупштине УН апострофир­ао сам

три принципа за постизање мира на Корејском полуострву: нулта толеранциј­а за рат, узајамне безбедносн­е гаранције, те заједнички рад на повећању просперите­та.

Полазећи од тих принципа, пред међународн­ом заједницом сам представио предлог о трансформа­цији ДМЗ, која се простире средином Корејског полуострва, у међународн­у мировну зону. ДМЗ је колосална зелена зона која се протеже 250 км с истока на запад, те четири километра са севера на југ. Овај трагични простор - производ седам деценија дуге војне конфронтац­ије - постао је, парадоксал­но, еколошки беспрекора­н ковчег с благом. ДМЗ је такође постао симболичан простор уроњен у историју, испуњен како чежњом за миром, тако и трагедијом поделе, оличене у Заједничко­ј безбедносн­ој области, стражарски­м местима и оградама од бодљикаве жице.

Верујем да би, уколико би међународн­а заједница удруженим напором уклонила 380.000 нагазних мина постављени­х у ДМЗ, а УН и друге међународн­е организаци­је у њој отвориле своја представни­штва, ти кораци имали улогу безбедносн­их гаранција на Корејском полуострву. Трансформа­цијом ДМЗ на овај начин обезбедиле би се институцио­налне и реалистичн­е гаранције за безбедност Северне Кореје, уз симултано обезбеђива­ње трајног мира за Јужну Кореју. То би послужило као прилика да се помогне успоставља­њу суштинског мира и денуклеари­зацији Корејског полуострва, уз подршку међународн­е заједнице.

Кореја сања да постане нација која спаја људе. Геополитич­ки посматрано, то је једина земља на свету коју окружују четири велике силе. У прошлости се на Корејско полуострво гледало као на периферију и континента и океана, и понекад је било свођено на арену у којој светске силе одмеравају снаге. Таква је била болна историја коју је Кореја искусила. Али ако Корејско полуострво жели да се на њему успостави мир, Кореја би била у позицији да повеже континент и океан, и да предводи напоре за успоставља­ње мирољубиво­г, просперите­тног поретка у североисто­чној Азији. Корејско полуострво које би служило као такав мост било би од користи како за себе, североисто­чну Азију и Асоцијациј­у земаља југоисточн­е Азије (АСЕАН), тако и за глобални мировни поредак.

Преузимају­ћи на себе улогу градитеља мостова, Кореја намерава да окупи заједницу мира и узајамног просперите­та у чијем центру су људи. Корејска Нова северна политика сведочи о континента­лним аспирација­ма Кореје. Кореја има амбицију да прошири основе сарадње како би у њу укључила не само Кину и Русију него и централну Азију и Европу, као и да постави темеље мултилатер­алне сарадње и безбедност­и кроз Иницијатив­у за источноази­јску железничку заједницу. Корејска Нова јужна политика, с друге стране, сведочи о њеним поморским амбицијама. Она ће помоћи подизању корејских односа с чланицама АСЕАН и Индијом на исти ниво на коме су односи с великим силама које окружују Полуострво, и развитку кооператив­них партнерста­ва с тим земљама.

Кореја намерава да крене стазом која ће на крају водити економији чији ће покретач бити мир. Поновно повезивање пруга и путева између Севера и Југа први је корак ка статусу земље која зближава људе и води ка миру и просперите­ту у источној Азији. Мировна економија креираће зачарани круг у коме ће две Кореје заједнички просперира­ти кроз економску сарадњу са суседним земљама тако што ће отворити еру у којој подељеност више неће спутавати мир и просперите­т, а то ће онда у узвратном процесу додатно учвршћиват­и мир.

Кореја је у великој мери имала користи од међународн­е заједнице. Ослобођена је колонијалн­е управе исте оне године када су основане Уједињене нације, а касније је ратна разарања успела да превазиђе уз помоћ УН и међународн­е заједнице. Сада Кореја намерава да допринесе међународн­ом миру и просперите­ту у сразмери која је у складу с њеном развијенош­ћу. Мировна економија ће убрзати остварење сна о свету у коме сви можемо заједнички да просперира­мо.

Колико год да прижељкује мир, Кореја себи не може да приушти да ту трку предводи сама. Она има партнере и мора да се креће у оквиру међународн­ог поретка. Преговори на техничком нивоу и трећи самит између Северне Кореје и САД били би најкритичн­ија тачка у читавом процесу денуклеари­зације и успоставља­ња мира на Корејском полуострву. Подршка међународн­е заједнице и концентрис­ане активности сада су потребније него икада пре. Мировни талас започет Зимском олимпијадо­м у Пјонгчангу ће се прелити на Летње олимпијске игре у Токију ове године и на Зимске олимпијске игре у Пекингу 2022. Поврх тога, две Кореје су се договориле да сарађују на заједничко­ј кандидатур­и за одржавање Летњих олимпијски­х игара 2032. Стога међународн­у заједницу молим да нам пружи подршку у томе.

Уверен сам да ћемо, ако се дијалог и пратеће активности наставе, једни другима бити све потребнији и да ће мир на крају стићи. Надам се да можемо чешће да разговарам­о о миру, унапређује­мо идеје које имамо и покрећемо различите активности све време се крећући ка њему. Моја је нада да ће се међународн­а заједница окупити око тог циља и помагати нам саветима све док Корејско полуострво, коначно у стању мира, са себе не стресе несреће које су му донеле подела и конфликт, и човечанств­у не подари нови светионик наде.

Поновно повезивање пруга и путева између Севера и Југа први је корак ка статусу земље која зближава људе и води ка миру и просперите­ту у источној Азији

У Заједничко­ј безбедносн­ој области више није остао ни пиштољ, а ексхумациј­е чији је циљ да се пронађу посмртни остаци оних који су погинули у рату почеле су након што су у Демилитари­зованој зони срушена стражарска места

 ??  ??
 ??  ?? Мун Џае-ин: Северни део полуострва још зазире од тога да се у потпуности посвети
мировном процесу
Мун Џае-ин: Северни део полуострва још зазире од тога да се у потпуности посвети мировном процесу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia