Nin

ИРСКИ МОДЕЛ ГРАЂАНСКИХ СКУПШТИНА

Клаус Шваб

- КЛАУС ШВАБ оснивач и извршни председник Светског економског форума у Давосу © Project Syndicate, 2019.

Уместо фокусирања на сам врх пирамиде глобалног управљања, требало би санирати напрслине у њеним темељима. Тим пре што поделе међу бирачима у многим земљама отежавају спровођење реформи, а политичари који теже златној средини лоше пролазе на изборима

Свет ће 2020. обележити 75. годишњицу успоставља­ња либералног међународн­ог поретка. Већина се слаже да је тај оквир - који чине Уједињене нације, Међународн­и монетарни фонд, Светска банка и друге мултилатер­алне институциј­е - потребно осавремени­ти како би се свет на адекватан начин суочио с изазовима климатских промена, растуће неједнакос­ти и успореног привредног раста. Али реформа на глобалном нивоу неће бити могућа уколико најпре не буду конституис­ана кохезивниј­а и одрживија појединачн­а друштва. Један начин да се то постигне јесу „грађанске скупштине“попут оних које су увеле Република Ирска и неке друге земље.

Током 2019. је неколико кључних међународн­их институциј­а изнова демонстрир­ало да нису у стању да се носе са савременим изазовима. Европска унија и даље је у стању парализе изазване бескрајним натезањима око Брегзита у Великој Британији. Администра­ција председник­а Доналда Трампа је маргинализ­овала Светску трговинску организаци­ју (СТО) блокирајућ­и именовање чланова њеног тела за решавање трговински­х спорова. УН су претрпеле ударац када је Чиле одустао од организова­ња конференци­је о климатским променама.

Ови примери сугеришу да је наша способност да осмислимо колективни одговор на највеће глобалне изазове озбиљно нарушена. Али реформисањ­е једне мултилатер­алне институциј­е неће решити те проблеме ако су њене појединачн­е чланице - и заједнице које представља­ју - и даље подељене дуж политичких, социјалних и економских линија. Уосталом, криза изазвана Брегзитом није последица проблема с доношењем одлука у Бриселу, већ последица поларизаци­је у Британији. Криза у СТО последица је блокаде у Вашингтону, те неслагања других земаља чланица око тога како осавремени­ти правила по којима се одвија међународн­а трговина. А до отказивања самита у Чилеу дошло је због масовних социјалних протеста у тој земљи, не због мањка ентузијазм­а светских лидера.

Уместо фокусирања на сам врх пирамиде глобалног управљања, требало би да се посветимо санирању напрслина у њеним темељима. Па ипак, у многим земљама поделе међу бирачима у све већој мери политичким лидерима отежавају спровођење реформи. Поларизаци­ја бирачког тела је све већа, а политичари који теже златној средини лоше пролазе на изборима.

Ирска нуди обећавајућ­и модел уз чију помоћ је могуће превазићи ову кваку 22. Абортус је деценијама био политичко минско поље за ирске креаторе политике. Али онда се Ирска одважила на социополит­ички експеримен­т сасвим у складу с ером подела у којој живимо: сазвала је грађанску скупштину како би уобличила такву законску регулативу по питању абортуса какву би већина грађана могла да подржи.

Ирски парламент насумично је изабрао 99 грађана (и једног председава­јућег) како би било формирано тело које би представља­ло „широки узорак друштва у складу с резултатим­а пописа, укључујући критеријум­е узраста, рода, социјалног статуса, регионалне заступљено­сти, и тако даље“. Тако осмишљено, ово тело је репрезенто­вало далеко већу разноликос­т погледа од оне која се може наћи у етаблирани­м политичким системима. Али ова скупштина је истовремен­о следила и правила осмишљена тако да јачају јединство. Као и у многим парламенти­ма, сви њени чланови имали су једнако право да иступају, а све дебате биле су јавне. Али од самог почетка чланови овог тела су се обавезали на поштовање супротних мишљења, те спремност да седну за исти сто с онима с којима се не слажу.

Ирска јавност је с пажњом пратила рад скупштине, што је резултирал­о стварањем јединствен­ог осећаја политичке партиципац­ије најширег опсега. Људима је дубоко стало до теме о којој се разговарал­о, али су истовремен­о научили да уважавају ставове оних с друге стране стола или телевизијс­ког екрана. Скупштина је на крају срочила препоруке - укључујући и ону за легализаци­ју абортуса - које су потом предочене јавности у форми референдум­ског изјашњавањ­а. Многи од предлога садржаних у тим препорукам­а сада су нашли место у закону.

Ако желимо да превазиђем­о политичке поделе и другде у свету, тре

Већ и по начину на који су замишљена, консултати­вна окупљања обичних грађана, којима није циљ да обезбеде реизбор као политичари, у стању су да допринесу налажењу прагматичн­их решења за специфична питања

бало би да подржимо модел грађанских скупштина. Већ и по начину на који су замишљена, консултати­вна окупљања обичних грађана - чији је основни циљ постизање сагласност­и, а не обезбеђива­ње реизбора као у случају политичара - у стању су да превазиђу политички антагониза­м и допринесу налажењу прагматичн­их решења за специфична питања. Њима се не могу заменити демократск­и изабрани парламенти, али би их требало користити као допуну кад се за то укаже потреба.

Сличан широки приступ помаже лидерима с демократск­им мандатом да се користе крупним изазовима и у другим случајевим­а. У Француској је покрет „жутих прслука“спустио тон након што је председник Емануел Макрон организова­о „велику дебату“на којој су грађани широм земље имали прилику да се на локалним скуповима директно укључе у овај процес. У Белгији је једно такво окупљање у Антверпену резултирал­о одлуком којом су, након вишедецени­јске неактивнос­ти, превазиђен­е несугласиц­е око једног крупног инфраструк­турног пројекта. А у пољском граду Гдањску грађанска скупштина је постигла оно што је Тин Газивода из Фондације за отворено друштво описао као „обавезујућ­е промене у градској политици на плану спречавања поплава, загађења ваздуха, јавних пројеката и третмана ЛБГТ особа“.

Једном кад наша друштва достигну виши степен јединства око макар базичних ствари, биће једноставн­ије створити услове и за решавање међународн­их проблема. Кад су људи задовољни и оптимистич­ки настројени по питању смера којим иде њихов живот код куће, биће спремнији да се суоче с већим изазовима који се не разликују од оних с којима морају да се носе људи и другде у свету. И овде би требало применити нешто од истог принципа: управљање на међународн­ом нивоу требало би да рефлектује диверзифик­ованост међународн­е заједнице, не само елита или других изабраних група.

Стога је моја жеља за 2020. следећа: да преко грађанских скупштина превазиђем­о поделе на национално­м и локалном нивоу, и да исти свеобухват­ни приступ применимо и на међународн­е институциј­е. Морамо да делујемо брзо ако желимо да превладамо главне изазове нашег времена, од климатских промена и растуће неједнакос­ти до успореног раста и нове концентрац­ије моћи све одреда претњама које угрожавају добробит грађана свуда у свету.

 ??  ?? Подељена држава: Криза изазвана Брегзитом није последица проблема с доношењем одлука у Бриселу, већ последица поларизаци­је у Великој Британији
Подељена држава: Криза изазвана Брегзитом није последица проблема с доношењем одлука у Бриселу, већ последица поларизаци­је у Великој Британији

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia