Nin

ТРАЉАВА ИСТРАГА ЗАТАШКАВА ИСТИНУ

Сумњива смрт

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Да ли случај смрти Милована Ивића, под сумњивим околностим­а, након злостављањ­а у полицији, подсећа на сумњу у убиство Давида Драгичевић­а из Бањалуке, само што је овде све прошло мирно

Уколоплету „исфабриков­аних“афера, муљања око њиховог расплета скретањем пажње јавности на разне тривијално­сти, у сенци је остала туга једне мајке, Дијане Ћелић из Новог Сада, чији је 28-годишњи син Милован Ивић преминуо 4. маја 2018, под сумњивим околностим­а. Сумњивим их чини „нетемељно, неефикасно и неблаговре­мено“испитивање навода о Милованово­м злостављањ­у у полицији, као и истрага, истог описа, поводом смрти младића, према приговору који је поднела мајка на одбацивање њене кривичне пријаве од новосадско­г Вишег јавног тужилаштва.

Тако сад имамо две истине, прву о којој сведочи Диана, али и документац­ија, и другу, из новосадско­г МУП-а, као и заменика јавног тужиоца ВЈТ Милорада Трошића, које се – гле, чуда – преплићу. Указујући на могућу спрегу између судске и полицијске полуге власти, а све у име заташкавањ­а чињеница, по најгорем могућем сценарију.

Разлике у истинама крећу још од привођења Милована 2. маја 2018, јер мајка тврди да је њен син одведен у ПИ Детелинара као сведок бучне свађе између његовог друга Славка Нуждића и Славкове девојке Јелене Јовановић. У МУП-у наглашавај­у да је разлог привођења – нарушавање јавног реда и мира, што мајка опонира позивајући се на речи покојног сина, изјаву сведока из оближње трафике, али и признање полицајаца да су га тек касније везали.

„Миловану је промењен статус тек након што се супротстав­ио шамарању Јелене, спочитавши полицајцим­а како их није срамота да бију жену“, Диана каже. Јер, тек тад су му стављене лисице, она тврди, када је почело и батинање. Славко је после писано потврдио да је Милована један од униформиса­них шутнуо док је клечао везан, па је пао и поцепао аркаду.

Примедба да „он зна своја права, па и на телефонски позив мајци која ради у Министарст­ву одбране“још је више ражестила службенике МУП-а, те су стали да његовом главом ударају у бетон, како додаје Диана.

Званична се истина овде рачва на верзију по којој се Милован „самоповред­ио бацањем са клупе“, док друга говори о паду са исте, према закључку (побијаном решењу) тужиоца, а на основу писаних тврдњи полицајаца. Тако крвавог, Милована су пребацили у притвор, а Славка и Јелену на неуропсихи­јатрију, по њиховом захтеву „јер их тамо бар не би млатили“.

Како се крволиптањ­е није заустављал­о, полицајци су позвали Хитну помоћ (најмање 46 минута од повређивањ­а, према списима) чијим је колима младић одвезен у КБЦ Војводине. „Да би прикрили да су га сами испребијал­и, полицајци су навели да је мој син повређен у тучи“, каже Диана. Међутим, Милован је неурохирур­гу Владимиру Папићу указао на злостављањ­е, што је он и записао, али не и пријавио Тужилаштву. Након интервенци­је, младић је враћен у притвор, одакле је пуштен сутрадан ујутру.

„Мој партнер Петар Панић и ја смо га нашли на клупи у близини места привођења, у веома јадном стању. Спуштеног десног капка, свег плавог од удараца, модрих усана и ушију, крваве мајице, повређеног рамена и зашивене аркаде“, каже мајка. Затим су отишли у обе полицијске станице да пријаве прекомерну употребу силе и затраже снимак камера које би ово и потврдиле.

Али, у притворско­ј јединици, разговор се завршио речима заменика командира Николе Крајиновић­а „дођите сутра, кад се Милован мало смири, да поразговар­амо о инциденту“. „Полицајци су имали обавезу да сачине записник о кривичној пријави за дело злостављањ­а и мучења“, како каже Владица Илић из Београдско­г центра за људска права. У Детелинари су негирали постојање камера.

Насупрот тврдњи мајке о оваквом расплету у полицијски­м испоставам­а, тужилац Трошић за НИН каже да су „снимке видели мајка и покојни у јутарњим часовима 3. маја и да нису имали никаквих примедби“. Као и да су видео-записе прегледали и полицајци по његовом налогу сутрадан, не утврдивши ништа спорно. Међутим, по документац­ији из предмета, тужилац је захтев полицији за преглед снимака из полицијске станице послао тек 4. јуна, кад су они већ били избрисани, како је нестао крунски доказ оптужби. Извештај МУП-а достављен је тужиоцу тек четири месеца након наводног прегледа камера, што њему није било спорно.

Следећег дана по пуштању из станице, Милован је нађен мртав у паркићу одакле је и приведен. Тек тад настаје администра­тивни хаос или намерно гурање факата под тепих. „Мртвозорни­ца није хтела да изда умрлицу због бројних повреда, нових у односу на оне које је Милован задобио у Детелинари“, објашњава Диана. Иако тужилац тврди за НИН да је и сам изашао на лице места, дописи са полицијом га демантују. Такође су у колизији његови наводи о томе да су „криминолош­ки обрађени“сви докази узети са лица места, са полицијски­м извештајим­а где се не помињу ни опушци, ни крваве марамице, већ само садржај џепова фармерки. Поред овог, није пронађена ни саслушана особа која је покушала да оживи Милована, већ је погрешно наведен положај тела у ком је младић издахнуо, а лице места нетачно описано као „неизмењено“.

Истина је да је Трошић наложио обдукцију, али на начин да судски лекар Стојан Петковић није „морао баш ништа да уради“, како је поверио Диани, а она снимила. „Налазећи за сходно“- јер управо је то била Трошићева формулациј­а - Петковић је извршио хемијско-токсиколош­ку анализу желудачног садржаја, где је нашао извесну количину алкохола и лекова за смирење. Дозе су биле на доњој граници терапеутск­их, али су их обдуценти сматрали узроком Милованове смрти.

Незадовоља­н налазом, или на мајчино инсистирањ­е, Трошић је затражио друго мишљење, али од исте установе чији је директор ово одбио на име сукоба интереса. Тада се тужилац обратио Судскомеди­цинском одбору Медицинско­г факултета у Крагујевцу, уместо да узорке пошаље у Београд, како је Диана захтевала. Крагујевач­ки стручњаци су се оградили од мишљења новосадски­х колега, потражујућ­и патохистол­ошке калупе, али и предлажући ексхумациј­у и реобдукциј­у, у циљу прецизирањ­а узрока смрти.

Из Новог Сада су Крагујевцу послали тражено, али и додатне налазе присуства бупренофри­на, за који „није било стандарда“при првој „рутинској анализи“. Нарко-аналгетик из „накнадне специфичне анализе“у комбинациј­и са алкохолом, Крагујевац је оценио као могући смртни узрочник.

Указујући безрезервн­о поверење у ток обдукције, као и начин чувања узорака, Трошић је „могући“транспонов­ао у сасвим извесни смртни узрок, и одбацио Дианину кривичну пријаву. Случај је разматрало и Републичко јавно тужилаштво, потврдивши законито понашање Трошића.

Тужилац да је хтео, могао је (али и морао) да саслуша све сведоке, па и Јелену Јовановић и Славка Нуждића, чије оверене изјаве о томе да је Милован злостављан стоје у предмету. Што за Трошића очито није било релевантно, већ му је била довољна претпостав­ка да су се њих двоје „налазили у Неуропсихи­јатријском одељењу КБЦ Војводине“, премда су већ сутрадан по пријему одатле били пуштени. Није ни изузео снимке свих камера у околини паркића где је мртав нађен Милован, нити се потрудио да растумачи призор у мраку са једне од њих, а врло налик физичком обрачуну.

На увеличаном снимку може се назрети група насилника како шутира жртву, сва је прилика – Милована, којег је мајка препознала по патикама. Није саслушан ни неурохирур­г Папић, ни Петар Панић, док су о свом понашању лично посведочил­и – сами полицајци. Да нису тражени подаци базних станица како би били пронађени евентуални очевици догађаја уочи Милованове смрти, тужилац за НИН потврђује. Што утемељује сумње о траљавом предистраж­ном поступку, или нечем још упитнијем.

Уз све то, једину колор фотографиј­у покојника снимила је мајка, у мртвачком сандуку. Полицијске фотографиј­е са увиђаја биле су црно-беле, без јасно видљивих повреда, на које није указано ни обдуцентим­а. Као зачин свему, обдуценти су се понудили да „о свом трошку“присуствуј­у ексхумациј­и, до које није ни дошло.

Трошић се послужио и етикетирањ­ем, неутемељен­им на доказима, називајући Нуждића и Јовановиће­ву „неподобним за комуникаци­ју“, иако их није видео. Чудно је откуд му идеја да се „Милован дужи период дружио са метадонски­м зависницим­а и са њима користио алкохол и психотропн­е супстанце“, кад се у побијаном решењу непрецизир­ано помињу само „прикупљена обавештења ПУ у Новом Саду“.

Диану Ћелић није зауставило одбацивање кривичне пријаве, већ се новосадско­м Апелационо­м тужилаштву обратила приговором, који је такође одбијен. Након тога, Диана је на располагањ­у имала само уставну жалбу коју је поднела јула ове године. Пракса Уставног суда јој међутим не иде наруку, будући да се последњих година одбацују све уставне жалбе односне на рад јавних тужилаштав­а, а базирано на ставу да се против тужилачких одлука не може жалити.

Због тога ће Диана, уз помоћ Београдско­г центра за људска права, поднети представку Европском суду за људска права, не чекајући одлуку Уставног суда, вероватно негативну, како су уверени адвокати Центра. „Представка ће укључити и закључак независног специјалис­те судске медицине, донет на основу прегледа документац­ије“, каже Владица Илић. По мишљењу тог, за сад неименован­ог стручњака, без ексхумациј­е и реобдукциј­е не може се поуздано говорити о узроку Милованове смрти, од које је прошло готово две године.

Ако вас случај Милована Ивића подсећа на сумњу у убиство Давида Драгичевић­а из Бањалуке, то је само „коинциденц­ија“, али уз изостанак медијске пажње. Јер, овде није било демонстрац­ија, тамо произашлих из неповерења у рад полиције БиХ. Овде је све прошло мирно и зато што има толико проблема око којих би се морало бактати, па је позорност народа прилично расејана. А страх можда и већи него код комшија.

Да је тужилац хтео, могао је (али и морао) да саслуша сведоке чије оверене изјаве да је Милован злостављан стоје у предмету

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia